Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Жовтень » 15 » Міжнародний день білої тростини
18:38
Міжнародний день білої тростини

БІЛА ТРОСТИНА –  ЗНАК  ІНТЕГРАЦІЇ  НЕЗРЯЧИХ  У СВІТ ЗРЯЧИХ

 

 

 

 

 

 

15 жовтня Міжнародний день білої тростини, що символізує хворобу на сліпоту.

 

 

ІСТОРІЯ ЗАСНУВАННЯ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ БІЛОЇ ТРОСТИНИ

 

Свято було започатковане у 1969 році в США за ініціативи Міжнародної Федерації сліпих. Хоча історія атрибуту незрячих людей бере початок ще у 1921 році. Виникнення білої тростини пов’язане з життям професійного бристольського фотографа. Молодий мешканець Великобританії Джеймс Бігс через нещасний випадок втратив зір. Але він вирішив призвичаїтися до ситуації та самотужки продовжувати пересуватися вулицями Бристоля за допомогою тростини.

Джеймс дуже швидко зрозумів, що чорна тростина у таких обставинах не допоможе, бо її не сприймають ані пішоходи, ані водії автомобілів. Тоді чоловік пофарбував тростину у білий колір, щоб вона стала помітною. Корисний досвід перейняли інші незрячі англійці, а потім користуватися білою тростиною стали сліпі люди в Європі та Америці.

В офіційному календарі ВООЗ атрибут сліпих пов’язують з днем народження Валентина Гаюі (19 листопада), провідного засновника тифлопедагогіки, що першим створив у Франції навчальні заклади для незрячих людей. У 1969 році у місті Коломбо Міжнародне свято білої тростини було визнане офіційно. 

У 1992 році з ініціативою святкування дня в масштабах всієї планети виступили представники Всесвітньої спілки сліпих, але досі пропозиція лишається неузгодженою. 

Довідково:

Варто зазначити, що у Львівській області проживає понад 2,5 тис. осіб з інвалідністю з вадами зору.

У 2022 році на виконання (в рамках) Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2021-2025 роки для осіб з інвалідністю по зору департаментом соціального захисту населення закуплено технічні засоби медичної групи з мовним виводом (тонометри, глюкометри) та передбачено компенсацію за виготовлення та встановлення очних протезів.

Для отримання технічних засобів особи з інвалідністю можуть звернутись до органу з питань соціального захисту сільської, селищної, міської ради або іншого органу, створеного відповідною сільською, селищною, міською радою за зареєстрованим місцем проживання/перебування

 

Колаж -  з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-biloi-trostyny/

 

Переглядів: 151 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 11:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024