Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Жовтень » 21 » Всесвітній день йододефіциту
22:39
Всесвітній день йододефіциту

 

ЙОД – ЗАЛИШОК  МОРСЬКОЇ  БІОФРАФІЇ  ЛЮДИНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

21 жовтня відзначено в календарі як Всесвітній день йододефіциту.  Ця подія покликана інформувати

громадськість про потребу в йоді та роз’яснювати негативний вплив  йододефіциту на здоров’я людини.

 

 

В організмі здорової людини міститься 25 – 35 мг йоду. Втім, така незначна кількість цього хімічного елементу відіграє провідну роль, адже більша частина його знаходиться в щитоподібній залозі — головному регуляторі обміну речовин. Якщо йоду недостатньо, щитоподібна залоза виробляє мало необхідних гормонів. Такий стан називають гіпотиреозом або йододефіцитом. 

 

ЧОМУ В ОРГАНІЗМІ ВИНИКАЄ ДЕФІЦИТ ЙОДУ?

 

Біля третини людства живе в умовах природного йододефіциту. Хоча цей мікроелемент присутній майже всюди, розподілений він вкрай нерівномірно. Головні постачальники йоду — моря та океани. З морської води іони йоду підіймаються в атмосферу, а потім із дощових хмар потрапляють у ґрунт, з якого засвоюються рослинами та травоїдними тваринами.

 

Найбільше йоду знаходиться в повітрі, воді та ґрунті приморських регіонів. Але дощові хмари, сформовані над морями, не завжди досягають земель у глибині материків. Тому населення, яке проживає далеко від моря, відчуває нестачу цього мікроелементу. Йод не синтезується в наших тканинах та органах, він потрапляє в організм лише ззовні. Людина може отримувати йод з води, повітря та їжі. Нестача йоду призводить до серйозних збоїв у фізичному та розумовому розвитку, викликає порушення обміну речовин, зниження імунітету, розвиток тяжких хворіб.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

В 1980 році ВООЗ оголосила факт, що 60% населення землі мають дефіцит йоду. Зв’язок між недостатнім рівнем йоду в організмі та цілим рядом спровокованих ним захворювань остаточно був встановлений лише в 1983 році. Тоді ж ВООЗ ввела в обіг новий термін — «йододефіцитні захворювання». До таких захворювань належить велика кількість розладів, зумовлених йодною недостатністю. Крім захворювань щитоподібної залози, цей термін охоплює також ряд гормональних порушень, які прямо чи опосередковано пов’язані з нестачею йоду.

 

Для боротьби з проблемою при ВООЗ в 1990 році було створено спеціальну Міжнародну раду з контролю за йододефіцитними захворюваннями. Було поставлено за мету ліквідувати дефіцит йоду в світі до 2000 року.

В 2005 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я прийняла резолюцію, згідно якої держави-члени ВООЗ повинні повідомляти про загальну ситуацію з дефіцитом йоду раз на 3 роки. 192 країни підписали міжнародну Конвенцію та приєдналися до програми боротьби з йододефіцитними захворюваннями

З того часу, незважаючи на значні успіхи, проблему все ще не вдалося вирішити повною мірою.

 

В Україні до регіонів з високим ризиком розвитку йододефіцитних захворювань належать Львівська, Чернівецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська та Волинська області. Чорнобильська катастрофа свого часу привернула увагу до проблеми йодного дефіциту в Чернігівській, Київській, Житомирській, Черкаській, Рівненській областях. Адже саме йод в організмі людини є дієвим засобом для нейтралізації наслідків радіоактивного опромінення.

 

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО  ЦЕЙ  ДЕНЬ

 

Що означає слово «йод»?

Назва мікроелементу походить від грецького «iodes» — фіолетовий. При нагріванні йоду утворюються пари, які мають фіолетовий колір.

 

Чи може вживання йодованої солі викликати алергічну реакцію?

Випадків алергії на йодовану сіль у медичній практиці не спостерігалося.

 

Чи є достатнім для профілактики йододефіциту регулярне вживання морської риби? 

Морська риби та морепродукти дуже корисні, але їх недостатньо для повного забезпечення організму йодом. Бажано також постійно користуватися йодованою сіллю у приготуванні їжі.

 

Чи можна для профілактики йододефіциту використовувати спиртовий розчин йоду або розчин Люголя?

Лікарі-ендокринологи категорично забороняють вживати ці препарати внутрішньо, бо вони занадто концентровані. Одна крапля розчину Люголя вміщує в собі піврічну дозу йоду.

 

Чи правда, що йодована сіль не придатна для консервування?

Спеціальні дослідження у багатьох країнах показали, що йодована сіль не впливає на якість консервованих продуктів.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЙОДОДЕФІЦИТУ?

 

Навряд чи в повсякденному житті ми часто переймаємося проблемою йододефіциту, якщо тільки вона не стосується нас особисто.

Всесвітній день йододефіциту дає привід переглянути свій раціон, включивши до нього продукти, які містять йод. Найбільше цього мікроелементу міститься в морських водоростях — ламінарії та морській капусті. На другому місці — морська риба та морепродукти: тріска, скумбрія, камбала, мідії, креветки, кальмари. Також корисним буде вживання капсул з риб’ячим жиром. Йод також містять молочні продукти, овочі (томати, морква, редька, цибуля, часник, буряк, баклажани), фрукти та ягоди (полуниця, чорноплідна горобина, смородина, виноград, банани). Багаті на йод волоські горіхи, гриби, гречка та пшоно.

Обов’язково слід придбати йодовану сіль. Зберігати її потрібно в закритій ємності, а солити вже готові страви, бо йод має здатність вивітрюватися при кипінні. Існують також мінеральні води з йодом у складі, але вживати їх краще лише після консультації з лікарем. 

Приємним заняттям цього дня стане планування наступної літньої відпустки на морському узбережжі — солона вода і повітря, насичене йодом, допоможуть у справі боротьби з дефіцитом йоду та подарують багато приємних емоцій.

 

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Бути добре обізнаним у будь-якій ситуації — вже половина успіху. Саме тому в цей день ми отримуємо значно більше відомостей з джерел масової інформації щодо проблеми йододефіциту.

 

За рівнем забезпечення йодом українці посідають одне з останніх місць у світі. Україна — одна з небагатьох країн світу, де на державному рівні досі немає програми для боротьби з йодною недостатністю. Багато  країн давно взяли за основу своїх національних програм обов’язкове йодування солі. 

 

В Україні тільки 18% населення споживають йодовану сіль. Це найнижчий показник серед європейських країн. Дефіцит йоду в перинатальному періоді  та в перші роки життя є однією з головних причин розумової відсталості у дітей. Дослідження ЮНІСЕФ, яке проводилося в 2012 році, показало, що трохи менше половини українських дітей у віці від 3 до 5 років мають певні проблеми з розвитком, зумовлені йододефіцитом. У кожної восьмої дитини в нашій країні діагностують хворобу щитоподібної залози — зоб. Ця хвороба підвищує ризик виникнення тяжких фізичних та психічних вад.

 

Тож, зважаючи на те, що  держава поки не надто турбується про подолання йодної недостатності, у Всесвітній день йододефіциту люди самі повинні розповсюджувати інформацію про необхідність профілактики, підвищувати свою обізнаність та дбати про здоров’я — своє і близьких людей.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-yododefitsytu/

 

Переглядів: 172 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 23:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024