Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Листопад » 6 » Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів
14:12
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

 

ШКОДУ ДОВКІЛЛЮ УКРАЇНИ - НЕМОЖЛИВО ПІДРАХУВАТИ

 

 

 

 

 

 

 

В 2001 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 6 листопада Міжнародним днем

запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни і збройних конфліктів.

 

З тих пір цей День відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/56/4.

 

Приймаючи це рішення, ГА ООН враховувала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

 

Війна, якими б не були її причини, приносить невимовні жахи для цивільного населення і може протягом лічених хвилин знищити те, що іноді було створено цілими поколіннями. Крім людських страждань, що завдає війна, вона також веде до руйнування навколишнього середовища.

 

В України суттєво постраждав стан навколишнього середовища в зоні бойових дій від спричиненої шкоди під час повномасштабного воєнного конфлікту, тому для нашої країни цей День набув нового, вкрай важливого значення.

Від початку повномасштабної війни російська федерація завдала довкіллю України збитків на суму понад 1,35 трильйона гривень.

Ці факти повідомляє Рахункова палата у Фейсбуці. «Сьогодні день попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів. За даними Оперативного штабу з фіксації екозлочинів рф, внаслідок дій країни-терориста довкіллю України вже завдали збитків на суму понад 1,35 трлн грн. Але, як стверджують екологи, навіть ця шалена сума не відображає реальної картини», — ідеться в повідомленні.

У Рахунковій палаті наголосили, що через лісові пожежі, горіння нафтопродуктів і загоряння промислових об’єктів у повітря щодня потрапляють небезпечні речовини. Так, від початку повномасштабної війни кількість цих викидів перевищила 67 мільйонів тон. Для порівняння: у 2021 та 2020 роках згаданий показник становив лише 2,2 мільйона тон на рік.

 

Загалом в Україні вже постраждали три мільйони гектарів лісів, що становить майже третину її лісового фонду. Деякі з них втрачені назавжди.

«росія перетворила наші родючі чорноземи в найбільш забруднені вибухівкою землі у світі. Близько третини території України потребуватиме розмінування, на що знадобиться щонайменше 10 років», — зауважили у відомстві.

Наголошується, що війна загрожує не лише навколишньому середовищу України, а вже спричинила низку проблем для довкілля в Європі і в перспективі загрожує ще більшими.

 

«Окупанти замінували дамбу Каховської ГЕС та вдаються до ядерного шантажу на окупованій Запорізькій АЕС. Тож увесь світ має об’єднатися, аби допомогти нам зупинити і покарати російських терористів, оцінити збитки та відновити втрачене», — додали в Рахунковій палаті.

 

Як повідомляв Укрінформ, за попередньою оцінкою, збитки НАЕК «Енергоатом» від захоплення росіянами Запорізької атомної електростанції становлять 28,184 мільярда гривень.

 

Фото: Рахункова палата

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=277

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3608657-rf-zavdala-dovkillu-ukraini-zbitkiv-na-ponad-135-triljona.html

 

Читайте також: Загарбники провокують екологічну катастрофу на Херсонщині - ОВА

Читайте також: Зоозахисники закликають притягнути росію до відповідальності за екоцид

 

 

 

 
Переглядів: 138 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 18:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024