Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Листопад » 8 » День радіології
21:03
День радіології

ВШАНУВАННЯ ВОЛОДАРІВ ЧАРІВНИХ ПРОМЕНІВ

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день радіології (International Day of Radiology),

 День рентгенологів та рентген-лаборантів відзначаємо 8 листопада.

 

Коли з'явилося свято та хто є його творцем?

 

Відзначають це свято з 2012 року, ініціаторами його створення стало Європейське Співтовариство радіології (ЕSR), радіологічне суспільство Північної Америки (RSNA) і Американський коледж радіології (ACR).

 

Дата для свята вибрана не випадково. У цей день в 1895 році німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген відкрив рентгенівське випромінювання, тим самим поклавши початок новій медичній дисципліни - радіології.

 

Після знаменного відкриття Рентгена лікарям не потрібно було, як раніше, розпізнавати переломи або хвороби внутрішніх органів, включаючи, наприклад, найнебезпечніший тоді туберкульоз легенів. Безумовно, це революційне відкриття зробила дуже незвичайна людина.

 

Вільгельм Рентген є лауреатом Нобелівської премії з фізики, який отримав її саме за рентгенівське випромінювання. До речі, сам фізик протестував проти того, щоб це випромінювання називали його ім'ям.

 

Історія виявлення рентгенівських променів Вільгельмом Рентгеном

 

Потрібно відзначити, що рентгенівські промені були виявлені випадково, в рамках експерименту. Вільгельм Рентген намагався з'ясувати, чи можуть катодні промені проходити через скло. Поруч був екран з хімічним покриттям і від нього виходило дивне світіння, дубльоване рентгенівськими променями, що викликали це світіння. Іншими словами, невидимі промені просочилися через скло, обійшли картон і вийшли на екран зовні.

 

Що таке радіологія?

 

Насправді, радіологія - це наука застосування випромінювання, звукових хвиль і магнітного резонансу з метою створення зображень внутрішньої будови людського організму. Вона є одним з основних інструментів, що застосовуються медичними фахівцями в діагностиці, профілактиці та лікуванні захворювань.

 

Іван Пулюй

 

Цікаво, що відкривачем Х-променів насправді був талановитий український вчений Іван Пулюй, який показав трубку, що випромінювала Х-промені ще у 1881 році на міжнародній електротехнічній виставці. Через те, що виставка мала технічний характер, вчені на той час не розібрались в медичній цінності Х-променів. Ширші можливості з фінансування та вищий рівень розвитку науки в Німеччині, звідки родом Рентген, посприяли тому, що ім’я Пулюя забулося, хоча його винахід з користю служив людям ще до офіційного відкриття рентгенівських променів. Пулюй, бувши особисто знайомим з В. Рентгеном, важко переживав його славу, тому що вважав першовідкривачем себе.

 

Сьогодні вітаємо всіх рентгенологів та рентген-лаборантів з професійним святом! Бажаємо в цей день Вам розслабитися і отримати на свою адресу багато приємних побажань. Нехай Ваша корисна праця рятує життя мільйонам пацієнтів, приносить задоволення від власної професії і, звичайно, гідну зарплату!

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://celebratoday.com/uk/events/november/08/international-day-of-radiology

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-radiolohii-vsesvitniy-den-radiohrafii/

 

Переглядів: 132 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 06:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024