Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Листопад » 9 » День української писемності та мови в Україні
15:41
День української писемності та мови в Україні

 

СВЯТО  УКРАЇНСЬКОГО  СЛОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

9 листопада відзначають досить молоде національне

 свято - День української писемності та мови в Україні.

 

Чому саме 9 листопада відзначають День української писемності та мови?

 

Дата для свята вибрана не випадково. У цей день вшановується пам'ять преподобного Нестора Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Багато вчених і дослідників вважають, що саме з преподобного Нестора Літописця і починається письмова українська мова.

 

Коли почали святкувати День української писемності та мови в Україні?

 

Вперше це свято було відзначено в 1997 році. На підтримку ініціативи багатьох громадських організацій та з урахуванням дуже важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства, президент України Леонід Кучма видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

 

Погодьтеся, мова є не тільки засобом спілкування, вона дозволяє дати визначення культурі, природі, історії, роду людському і грає важливу роль в консолідації суспільства, його самоідентифікації. Сьогодні у світі українською мовою говорить близько сорока мільйонів чоловік. Близько тридцяти мільйонів з них проживає на території України.

 

Безперечно, українська мова відрізняється особливою мелодійністю. На даний час, вона вважається другою в світі за мелодійністю після італійської мови. 

 

Цікавий факт

 

Під час проведення в 1934 році в Парижі всесвітнього мовного конкурсу, українська мова була виділена мовною комісією з усіх мов красою фонетики, фразеологізмів і структурою пропозицій. В результаті вона зайняла третє місце після французької та перської мов.

 

Як святкують День української писемності та мови?

 

Традиційно в цей день відзначають найкращих популяризаторів українського слова, покладають квіти до пам’ятника Несторові Літописцю, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою. 

 

Щороку, до Дня української писемності та мови за традицією, починаючи з 2000 року, проходить Всеукраїнський радіодиктант, який покликаний об'єднати всіх небайдужих навколо українського слова і популяризувати рідну мову. До речі, для того, щоб стати учасником радіодиктанту 9 листопада, окрім бажання, необхідно мати ручку, аркуш паперу, радіоприймач, комп'ютер, планшет або телефон з виходом в Інтернет.

 

Привітання з Днем української писемності та мови

 

Вітаємо сьогодні всіх з Днем української писемності та мови! Нехай живе вічно мелодійна і співзвучна мова, нехай всі діти знають правила української граматики. Нехай сьогодні всюди звучать вірші та твори українських поетів і письменників. Зі святом всіх шанувальників української мови!

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/november/09/day-of-ukrainian-writing-and-language-in-ukraine

 

 

Переглядів: 126 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 13:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024