Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Листопад » 14 » Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом (World Diabetes Day)
11:40
Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом (World Diabetes Day)

 

ІСУЛІН – НЕ ЄДИНИЙ ЗАХИСТ ВІД НЕДУГИ

 

 

 

 

 

 

 

 

Щороку 14 листопада у всьому світі відзначають Всесвітній

 день боротьби з цукровим діабетом (World Diabetes Day).

 

В Україні зареєстровано понад 1 млн хворих на цукровий діабет і близько 200 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін. 95% людей із цукровим діабетом мають діабет 2-го типу, який можна попередити у 80% випадків. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я, інформує УНН.

 

Історія свята

 

Цей день був заснований в 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Дата для даної медичної події вибрана не випадково.

В цей день народився канадський лікар і фізіолог Фредерік Бантінг, кажуть, що саме йому прийшла в голову ідея, як виділяти в чистому вигляді гормон підшлункової залози - інсулін. Цікаво, що ця чудова ідея прийшла Фредеріку уві сні, і, прокинувшись, він зумів записати її.

 

Що таке цукровий діабет?

 

Діабетом називається хронічне ендокринне захворювання, яке виникає в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або, коли організм не може ефективно використовувати вироблений ним інсулін. На жаль, це призводить до підвищеного рівня вмісту глюкози в крові (гіперглікемії). На сьогоднішній день, захворюваність на діабет вважається однією з найбільш швидкозростаючих, особливо в країнах, де живуть люди з низьким і середнім рівнем доходу.

Логотипом Всесвітнього дня боротьби з діабетом є синє коло. У багатьох культурах коло символізує життя і здоров'я, а синій колір позначає небо, яке об'єднує всі народи, і колір прапора Організації Об'єднаних Націй. 14 листопада багато відомих споруд в світі підсвічуються синім кольором.

 

Типи діабету

 

В даний час відомо два типи цукрового діабету. Цукровий діабет першого типу - аутоімунне захворювання, коли імунна система атакує і руйнує клітини підшлункової залози, де виробляється інсулін. Цей тип хвороби називають ще - інсулінозалежний, яким в основному страждають молоді люди у віці до тридцяти років.

Діабет другого типу - інсулінонезалежний. Це однозначно діабет літніх людей. В цьому випадку організм набуває стійкість до інсуліну і в крові накопичується цукор. Такі хворі, дотримуючись дієти і ведучи активний спосіб життя, можуть домогтися того, що досить тривалий час рівень цукру буде відповідати нормі, а ускладнень благополучно вдасться уникнути.

 

Корисно знати

 

Лікування діабету полягає в зниженні рівня вмісту глюкози в крові і рівнів інших відомих факторів ризику, що руйнують кровоносні судини. До речі, здорове харчування є ефективним засобом боротьби з діабетом. У деяких випадках дієти може бути досить для боротьби з хворобою.

Лікарі радять приділяти, як мінімум 150 хвилин в тиждень для аеробних вправ. В першу чергу таким, як ходьба або їзда на велосипеді, а також треба виключити зі свого раціону насичені жири, трансжири та рафіновані вуглеводи. Необхідно вживати більше фруктів, овочів і цільнозернових продуктів. І ще, не забудьте, що їсти потрібно меншими порціями і тоді діабет Вам не страшний!

 

Фото – ілюстративне
За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/november/14/world-diabetes-day

 

 

Переглядів: 122 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 12:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024