Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Листопад » 18 » Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики
20:37
Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики

 

БАГАТОЛИКІ   АНТИБІОТИКИ

 

 

 

 

У листопаді проводиться Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики,

починаючи з 2020 року встановлено фіксовану дату – з 18 по 24 листопада.

 

МЕТА ПРОВЕДЕННЯ ТИЖНЯ

Ініціатором проведення відповідного тижня виступила Всесвітня організація охорони здоров’я у 2015 році. Метою цього тижня є розв’язання проблеми необізнаності людей у темі антибіотиків, що призводить до необґрунтованого та неправильного їх використання. Стійкість до антибіотиків – серйозна загроза, яка з’являється як результат нераціонального вживання цих ліків.

                                                         

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО АНТИБІОТИКИ

 

  1. Винахідником пеніциліну, що є складовою багатьох антибіотиків, вважають мікробіолога Олександра Флемінга. Але вчені знайшли докази, що ще у 350-550 роках мешканці історичної місцевості Нубії вживали тетрациклін. Залишки речовини винайшли під час дослідження скелетів оази Дахлех в Африці.

 

  1. У 1931 році фармацевтична компанія Bayer розробила перший протимікробний препарат Пронтозил шляхом поєднання сульфаніламіду та барвника. Через 2 роки потому препаратом вдалося вилікувати хлопчика, що помирав від стафілококової септицемії. Так розпочалася «золота ера» антибіотиків.

 

  1. СПП – це стійкість до протимікробних препаратів. Проблема пов’язана з неправильним та неконтрольованим вживанням антибіотиків, що ставить під загрозу досягнення сучасної медицини. Щороку у світі гинуть понад 700 тисяч людей через резистентність до антибіотиків.

 

  1. Антибіотики не допомагають при лікуванні вірусних захворювань. Їхня корисна дія поширюється на знищення хвороботворних бактерій. Ліки не можна комбінувати з іншими препаратами, щоб уникнути непередбачуваного ефекту.

 

  1. Тейсобактін – новий антибіотик, розроблений винахідниками у 2015 році. Це перший принципово новий препарат за останні 30 років. Вчені створили спеціальній мініатюрний пристрій iChip. З його допомогою вирощували бактерії в землі, завдяки чому і винайшли продукт з антибіотичними властивостями.

 

  1. Сумні факти: зниження ефективності до антибіотиків значно ускладнює лікування інфекційних захворювань (туберкульоз, гонорею, пневмонію тощо), стійкість до антибіотиків є причиною більш тривалих госпіталізацій та зростання смертності.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-tyzhden-obiznanosti-pro-antybiotyky/

 

 

 

Переглядів: 113 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 09:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024