Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Листопад » 30 » Всесвітній день домашніх тварин
19:01
Всесвітній день домашніх тварин

 

СВЯТО  БРАТІВ  НАШИХ  МЕНШИХ

 

 

 

 

 

 

 

30 листопада – справжнє свято для тих, хто обожнює кішок, собак, папуг

 та інших домашніх тварин. Подія має міжнародний характер, тому вона є 

Всесвітнім днем домашніх тварин.

 

Тварини не дарма називаються меншими братами людини, адже вони потребують турботи та піклування. Особливо це стосується домашніх вихованців, які цілковито залежать від свого господаря.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Ініціативу запровадити свято для квартирних вихованців виникло у представників руху за захист природи. Ідея була представлена під час Міжнародного Конгресу, який відбувся в Італії в 1931 році. Тоді на з’їзд зібралися представники різних організацій, які займалися питаннями захисту довкілля та охорони природи і екології.

Метою впровадження свята, присвяченого беззахисним вихованцям людини, було викликати у серці кожного мешканця планети почуття турботи, доброти та співчуття у відношенні до тварини. Люди мають пам’ятати, що вони несуть відповідальність за кожну приручену ними тваринку. Основною ідеєю та гаслом свята стали слова з всесвітньо відомого твору А. Сент-Екзюпері «Маленький принц» – «Ми несемо відповідальність за тих, кого приручили».

До домашніх тварин відносяться не тільки улюбленці, які люди тримають в квартирі, але й свійські істоти та звірі, що знаходяться в зоопарках тощо. З давніх-давен людина докладає неабияких зусиль, щоб приручити різні види птахів та ссавців. Цей процес триває і в наші дні. Слід зазначити, що деякі види неможливо одомашнити, попри всі старання фахівців.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ТВАРИН

 

Тваринний світ надзвичайно цікавий та різноманітний, деякі факти про поведінку та можливості тварин можуть бути неочікуваними та викликати захоплення. Саме такі ми розглянемо нижче.

 

         Існує дуже рідкісна порода собак «каталбурун». Її особливістю є роздвоєний ніс, який вчені вважають результатом недоліків розведення на етапі створювання породи. Вони висловлюють думку, що заводчики допускали інбридинг у парах, що спричинило таку генетичну аномалію.

•        Чверть свого вільного часу кішки приділяють вилизуванню шерсті. Але окрім підтримування чистоти, при цьому вони злизують речовину, яка покриває шерсть та містить вітамін D. Тому кішки рідше, ніж собаки та інші тварини, страждають від рахіту.

•        Представників породи Хао Мані називають «кішками з діамантовими очима». У них одне око зелене, а друге – блакитне. Ця порода є не тільки дуже рідкісною та дорогою, але й потребує особливого догляду.

•        Доведено, що собаки можуть за запахом розпізнавати ракові пухлини у своїх власників. А кішки безпомилково виділяють місце у тілі людини, де розвивається патологічний процес, та притуляються до нього.

•        95% власників домашніх тварин розмовляють зі своїми улюбленцями.

•        Кумедним фактом є те, що більшість господарів намагаються положити палець до рота свого вихованця, коли той позіхає.

•        Корова має набагато сильніший нюх, ніж собака. Звичайна свійська тварина відчуває різноманітні запахи на відстані до 10 км.

•        Людину можна ідентифікувати по відбитках пальців, а собаку – по відбитку його носа.

•        Нявчання котів – це ніщо інше, як спосіб спілкування з людьми. Для спілкування з іншими котами цей звук не застосовується.

•        В деяких країнах законодавство захищає права тварин на високому рівні. Так, у Великобританії вас можуть оштрафувати, якщо буде встановлено факт неправильного годування домашнього улюбленця, який призвів до ожиріння. А в Китаї можна отримати смертну кару за вбивство панди.

•        Щурі чудово почувають себе в парі та сильно тужать поодинці.

•        Собаки полюбляють шоколад, проте він для них суворо протипоказаний, а його вживання в великій кількості може стати для тварини летальним.

•        Одними з перших були приручені коні. Сьогодні в природі досі існують дикі коні, наприклад, коні Пржевальського чудово акліматизувалися в українському заповіднику Асканія-Нова та Чорнобильській зоні відчуження. А в американських преріях живуть здичавілі нащадки коней іспанських колонізаторів Америки – мустанги.

•        Завдяки своєму гострому носу звичайний щур може винюхати одну мільйонну частку отрути в приманці.

•        Ви здивуєтесь, для чого приручили морських свинок. Ці симпатичні гризуни вперше з’явилися в домівках інків в Південній Америці. Та розводили їх з метою отримання м’яса, яке і донині вважається делікатесом в деяких країнах Латинської Америки.

•        Кролик має здатність спостерігати за тим, що відбувається у нього за спиною завдяки унікальній будові та розміщенню очей.

•        Найдовше як у природі, так і в домашніх умовах, живуть черепахи. Вік найстаріших екземплярів досягає по декілька сотень років.

•        Коли цуценята змагаються між собою, то щеня-самець завжди поступається самці, навіть у разі фізичної переваги.

•        Вченими доведено, що ворони – найрозумніші птахи на планеті. Вони навіть можуть глузувати один з одного.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОМАШНІХ ТВАРИН?

 

Щороку 30 листопада відбуваються цікаві заходи, присвячені домашнім тваринам. Організатори створюють конкурси, флешмоби, концерти задля збору коштів для догляду за тваринами. Це може бути побудова притулку для безпритульних собак та кішок, закупка корму та інші цілі, що полегшать життя знедоленим тваринам.

Не рідким явищем у світі в цей день є проведення пікетів, на яких прихильники квартирних вихованців, протестують проти жорстокого поводження щодо тварин

Виставки породистих котів, собак та інших тваринок – не тільки приємне проведення часу як для господаря та його вихованця, але й можливість показати важливість та особливі здібності кожної тварини. 

Які б акції не проводились, всі вони мають за мету залучити увагу якомога більше людей до проблем тварин. Серед учасників заходів – люди різного віку, у тому числі і діти.

Спеціально для дітей було створено акцію «Дзвіночок», яка проводиться в зоопарках. Дівчатка та хлопчики відвідують зоопарк, де протягом однієї хвилини дзвонять у дзвіночки. Мета цього заходу – привернути увагу суспільства на проблему тих тварин, що проживають у клітках. Хоча ці звірі дикі та не належать до домашніх улюбленців, проте вони позбавлені волі і цілком залежать від людини.

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Свято привертає увагу суспільства, у тому числі дітей та підлітків, до проблем домашніх улюбленців та тварин, що залишилися без притулку. Люди повинні навчитися дбайливо ставитися як до тих, кого вони приручили, так і до живої природи загалом.

Завдання людства – нести відповідальність за кожну живу істоту і пам’ятати, що вони – наші менші брати, а не об’єкти для гри та розваг. Домашнього улюбленця можна виховати чемною істотою, для цього треба його просто любити. Зазвичай всі тварини швидко відповідають взаємністю на любов та турботу свого господаря.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-domashnikh-tvaryn/

 

 

 

 

Переглядів: 152 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 03:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024