Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Грудень » 1 » Всесвітній день боротьби зі СНІДом
13:39
Всесвітній день боротьби зі СНІДом

ЕПІДЕМІЯ, ЯКІЙ ПОНАД 40 РОКІВ

 

 

 

 

 

 

Щороку Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який припадає на 1 грудня,

 підвищує обізнаність людей та нагадує про те, що ця епідемія не закінчилася.

 

 

Про небезпечність СНІДу (синдрому набутого імунодефіциту) чули всі. СНІД — пізня стадія інфекції, спричиненої вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Під дією цього вірусу імунна система стає настільки слабкою, що не може боротися з певними видами інфекцій та пухлин.

У більшості людей, інфікованих ВІЛ, за умови вчасно розпочатого адекватного лікування СНІД не розвивається. ВІЛ та СНІД вже більш ніж сорок років продовжують вражати мільйони людей у всьому світі. Зараз на планеті близько 38 мільйонів ВІЛ-інфікованих людей.

 

З ІСТОРІЇ НЕДУГИ

 

Початком історії СНІДу можна вважати кінець 70-х років минулого століття. Саме тоді в США, Швеції, Танзанії та Гаїті до лікарів стали звертатися пацієнти з дивними симптомами перебігу деяких інфекційних та онкологічних захворювань. Всі вони протікали на фоні сильного виснаження імунної системи, що призвело до смерті пацієнтів. У медиків виникли побоювання, що з’явилася нова смертельна хвороба.

В 1982 році науковці зробили припущення, що кров відіграє вирішальну роль у виникненні захворювання. Того ж року хворобу назвали СНІДом — синдромом набутого імунодефіциту. Від чого виникає та як передається інфекція, залишалось невідомим, але дослідження щодо цього проводились активно.

Вже в 1983 році французькому досліднику Люку Монтаньє вдалося відкрити вірус, який є причиною СНІДу. Його назвали ВІЛ — вірус імунодефіциту людини. Доки вірус був ще недостатньо вивчений, виникали різноманітні версії його появи. Деякі вчені стверджували, що ВІЛ — це біологічна зброя, створена військовими, інші наполягали на теорії неземного походження.

Зараз більшість спеціалістів зійшлися на думці, що ВІЛ походить від вірусу імунодефіциту мавп. Вважається, що першою людиною, яка захворіла на СНІД, був африканець із Конго.

Це підтверджує аналіз його крові, який зберігається дотепер як частина медичних досліджень. Чоловік захворів у 1959 році, за кілька десятків років до відкриття СНІДу. Ймовірно, він заразився від мавп, коли полював на цих тварин та вживав їх м’ясо. Потрапивши до людського організму, вірус мутував, став передаватися від людини до людини та викликати стан імунодефіциту. З Африки його розповсюдження відбулося по всьому світу.

1985 року вчені нарешті встановили, що вірус передається через рідини організму (через кров, статевим шляхом, від матері до дитини).

В 1988 році ВООЗ оголосила про створення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — 1 грудня.

Цікавою є історія вибору дати. В цей час у США саме проходили вибори, тому засоби масової інформації висвітлювали в основному тільки виборчий процес. Творці ідеї Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом вирішили, що після завершення кампанії журналістів має зацікавити новий інформаційний привід. 1 грудня стало ідеальним днем, тому що вибори вже закінчилися, а до різдвяних свят, багатих на події, час ще залишався. Розрахунок виявився вдалим — оголошення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом привернуло багато уваги.

 

СТАТИСТИЧНІ ДАНІ В СВІТІ ТА В УКРАЇНІ

 

  • 76 мільйонів — кількість людей у світі, що заразилися ВІЛ-інфекцією з початку епідемії.
  • 67% — саме стільки ВІЛ-позитивних людей у 2019 році мали доступ до належної терапії.
  • 26 мільярдів доларів  витрачено у 2020 році на боротьбу зі СНІДом у світі.
  • 13 тисяч нових випадків зараження  зареєстровано в Україні в 2019 році.
  • 240 тисяч — загальна кількість інфікованих в Україні. З них лише 136 тисяч знаходяться під медичним наглядом.
  • 16 тисяч осіб — в нашій країні померли від хвороб, пов’язаних зі СНІДом з початку епідемії.
  • 23% — лише стільки українців можуть безпомилково назвати способи запобігання зараженню ВІЛ-інфекцією.

 

ЯК ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ?

 

  1. Цього дня у більшості країн світу проводяться просвітницькі заходи щодо небезпеки розповсюдження та методів профілактики інфекції. Особливо велика увага надається інформуванню дітей та молоді в навчальних закладах. Також оприлюднюються нові статистичні дані про поточний стан епідемії.
  2. Багато людей носять на одязі червону стрічку — символ підтримки й солідарності з ВІЛ-позитивними людьми. Проводиться збір благодійних коштів, громадські дискусії, кампанії в засобах масової інформації, концерти відомих музикантів.
  3. Щоб висловити свою підтримку, варто відвідати один з таких заходів або організувати власний.
  4. В Україні традиції проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом не відрізняються від світових. Крім інформаційних кампаній зазвичай у цей день в різних містах проводяться акції безкоштовного експрес-тестування, де кожен охочий може перевірити свій статус щодо ВІЛ.

ЧОМУ ВАЖЛИВА ЦЯ ПОДІЯ?

Цей день є одним з найбільш визнаних у світі міжнародних днів, що стосуються здоров’я. Він дає можливість дізнатися про нові досягнення в лікуванні та профілактиці хвороби, вшанувати пам’ять про померлих від цього захворювання.

Урядам держав та звичайним громадянам треба пам’ятати, що СНІД нікуди не подівся, що існує гостра необхідність у збільшенні фінансування програм по боротьбі з недугою. Також це нагадування про недопущення дискримінації ВІЛ-інфікованих людей.

В Україні ці проблеми є особливо гострими. Програми боротьби зі СНІДом у нас останнім часом скорочуються через брак коштів, що призводить до збільшення темпів захворюваності. Інфіковані люди часто страждають від осуду та соціальної ізоляції, що походять від низького рівня знань загалом про інфекцію та про шляхи її передачі. Тому Всесвітній день боротьби зі СНІДом залишається актуальним та об’єднує населення, щоб підвищити обізнаність та продемонструвати солідарність у боротьбі з хворобою.

 

Фото – ілюстративні

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-borotby-zi-snidom/

 

 

 

Переглядів: 140 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 12:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024