Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Січень » 14 » Сьогодні – Новий Старий Рік: народні традиції, звичаї, прикмети
10:35
Сьогодні – Новий Старий Рік: народні традиції, звичаї, прикмети

КАЛЕНДАРНИЙ  КУРЙОЗ

 

 

 

 

 

 

В  XXI ст. Новий Старий Рік припадає на північ між 13 і 14 січня

 за григоріанським календарем. Старий Новий Рік продовжують

 неофіційно відзначати в країнах пострадянського простору.

 

 

Хто з нас не любить свят, можливості повеселитися і відпочити, ще раз зустрітися з бажаною компанією і зарядитися енергією на наступні суворі будні? Напевно тільки одиниці. Для всіх інших - в ніч з 13-го на 14-е січня з’являється чудовий привід «досвяткувати» одне з найулюбленіший свят під інтригуючою назвою - Старий Новий Рік.

 

Поява цього неофіційного народного свята пов’язано з розбіжністю юліанського (старого) і григоріанського (нового) календарів, яке складає рівно 14 днів. Система старого стилю літочислення, котра будувалася на Юліанському календарі була розроблена олександрійськими астрономами на чолі зі знаменитим вченим тих років Созигеном.

 

Цей календар, після його остаточної розробки був введений давньоримським полководцем та імператором Гаєм Юлієм Цезарем, на замовлення якого і проводилися ці роботи.

 

Дата введення Юліанського календаря - 1-е січня 45-го року до нашої ери. Саме цей календар згодом і був прийнятий в якості основного інструменту літочислення в християнській традиції, а потім і в православній. До цих пір Православна Церква веде підрахунок всіх основних церковних свят, спираючись на Юліанський календар.

 

Григоріанська система обчислення часу була набагато точнішою юліанського календаря, оскільки давала набагато краще наближення до циклічного обігу Землі навколо Сонця.

 

Датою введення Григоріанського календаря стало 4-е жовтня 1582-го року, четвер, який перетворився в п’ятницю 15-го числа цього осіннього місяця. Людина, зусиллям якої ми зобов’язані цьому прогресивному нововведенню був главою Католицької Церкви і папою римським Григорієм XIII. Від цього і назва даного календаря.

 

Традиції 

 

 

 

 

Найважливішою традицією Старого Нового Року є посівання. Посівати починають ще з самого ранку до сходу сонця, переважно хлопчики або чоловіки. Є прикмета, що першим в дім цього дня повинен зайти чоловік.

 

 

 

 

 

 

Напередодні свята дівчата мають ходити щедрувати, а крім того гадати на свого судженого. Хлопці ж мають другий шанс у сватанні, якщо їм попередньо відмовили.

 

 

 

 

 

 

Одним з найвеселіших обрядів щедрування на Старий Новий рік є щедрування з козою Маланкою. Так по традиції щедрувальників супроводжувала «коза Маланка», в яку найчастіше переодягалися хлопці та приходячи до будинку намагався «буцнути» господарів. За обрядом, норовливу козу вбивали, після чого її треба було оживити піснями і жартами.

 

На святковий вечір обов'язково збирається ціла родина. За традицією всі повинні бути одягнені у чистий одяг, попросити вибачення один в одного та у сусідів, щоб провести весь рік у злагоді.

 

Прикмети

 

Також дуже велика увага приділяється прикметам в цей день: наприклад, якщо в Василів день ясна погода і багато зірок на небі — добре уродяться ягоди, якщо завірюха — горіхи, а коли лежить іній на деревах — можна очікувати добрий урожай меду

 

Традиція відзначати Старий Новий Рік підкреслюється одним незаперечним фактором, який зародився в дуже неспокійні часи відвертого гоніння на християн. Більше того, ці традиції змогли їх благополучно пережити. Пережити всю суєту суєт, зберігаючи вічні людські цінності.

 

Тому і в цей непростий для українців Старий Новий Рік, ми бажаємо всім благополуччя, любові і злагоди, здоров’я та радості, а найголовніше - мирного неба над головою!

Нехай Сам Бог буде з Вами!

Зі святом Вас!

 

Фото – Укрінформ та з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=9

 

Переглядів: 139 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024