Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Січень » 15 » День народження Вікіпедії
22:44
День народження Вікіпедії

СВІТОВА  СКАРБНИЦЯ  ЗНАНЬ

 

 

 

 

 

 

День народження Вікіпедії відзначається щорічно 15 січня.

 

 

Звідки ми отримуємо знання? Для цього можуть слугувати досвід, традиції, інтуїція, результати наукових досліджень, визнані авторитети, зрештою, навіть чутки та припущення.

 

У всіх цих розрізнених джерел є свої недоліки,  вони можуть як спрацювати, так і підвести у відповідальний момент. Тому прагнення зібрати всі знання під однією обкладинкою призвело до створення енциклопедій — книг, які розтлумачували назви, поняття, події.

 

Зараз, в епоху Інтернету, ми користуємося Вікіпедією — універсальною енциклопедією. Головна її перевага полягає у можливості вільного обміну всіма людським знаннями.


Почитайте історію виникнення подій та дізнайтеся наскільки масштабною є проблема неграмотності на планеті.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ВІКІПЕДІЇ?

 

Першим енциклопедистом, відомим історії, був учень давньогрецького філософа Платона — Арістотель. Складені ним класифікатори знань з різних тем дійшли до нас лише в уривках. Ближчою до сучасного уявлення про енциклопедію є «Природнича історія» авторства Плінія, що складена в 77 році нашої ери.

В середні віки, крім енциклопедій, у Європі з’явився новий тип довідникової літератури — глосарії, в яких роз’яснювалися маловживані терміни та поняття. В XVII столітті почали створювати спеціалізовані енциклопедії з тих чи інших галузей знань, а універсальні енциклопедії знову стали популярними у XVIII столітті. Тоді ж виник і принцип алфавітного розташування матеріалу.

Відома енциклопедія того часу — творіння французького філософа та науковця Дені Дідро. Перша книга вийшла у 1751 році, а всього видання складалося з 35 книг. Протягом 1768 – 1771 років в Британії видали Британську енциклопедію з трьох книг. Першим енциклопедичним твором в Україні можна назвати “Синопсис” Інокентія Ґізеля – нарис історії України.

В XIX столітті замість одного автора укладачами енциклопедій стали групи різних авторів. Наприклад, в Росії в цей час виходить Енциклопедичний словник Брокгауза та Ефрона, який здобув заслужене визнання, також друкуються інші довідникові видання.

Поява інтернету відкрила надзвичайні можливості доступу до енциклопедичних знань. В 1999 році інтернет-сайт Everything2, який збирав знання з усіх можливих галузей, вперше надав можливість своїм користувачам редагувати викладену інформацію, але власники сайту не мали на меті створювати енциклопедію.

 

НУПЕДІЯ

 

В 2000 році Ларрі Сенджером та Джиммі Вейлсом було створено англомовний інтернет-ресурс — Нупедію. Енциклопедичні статті для цього сайту писали виключно експерти-науковці, а потім ще відбувалося ретельне рецензування матеріалів. Автори Нупедії прагнули досягти найвищої якості, тому контент додавався дуже повільними темпами.

Щоб прискорити наповнення Нупедії новими матеріалами, 15 січня 2001 року Сенджер та Вейлс відкрили паралельний проєкт, який назвали Вікіпедією. Назва пішла від wiki-технології, на якій було засновано сайт. Вікіпедія вирізнялася тим, що редагувати статті могли будь-які користувачі інтернету. Вже до кінця 2001 року сайт мав 20 тисяч статей і 18 розділів на різних мовах. Ресурс набував популярності, натомість Нупедія втрачала свої позиції і в 2003 році припинила своє існування.

 

ПЕРЕВАГИ ВІКІПЕДІЇ

 

Відкриття нових мовних розділів стало великою перевагою Вікіпедії. В 2004 році близько половини всіх статей були на різних мовах, а станом на 2007 рік 75% матеріалів були не англомовними.

На жаль, найбільша перевага Вікіпедії виявилася одночасно й недоліком — довідник наповнюють люди з різними рівнями освіти та компетентності. Це призводить до того, що деякі статті містять неточності або недостовірні факти. Але водночас Вікіпедія надає можливість редагування, тож автори, які мають вільний час, проводять його за розширенням та наповненням бази даних сайту.

Всім відомі споріднені з Вікіпедією проєкти, також засновані на платформі wiki. Це Вікісловник, Вікіцитатник, Вікіновини, Вікітека та інші. Їх поява сама по собі є показником великої популярності проєкту серед користувачів всесвітньої інтернет-мережі.

Неодноразово бували випадки, коли Вікіпедія через доступність та об’єктивність не подобалася урядам деяких країн, і вони блокували доступ до неї своїм громадянам. Це траплялося в Туреччині, Росії, Китаї.

Вікіпедія виявилася  одним з найуспішніших серед сміливих, дивних і непередбачуваних проєктів XX століття. При цьому, вона не використовує на своїх сторінках рекламу, існуючи головним чином завдяки пожертвам мільйонів користувачів зі всього світу.

 

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ВІКІПЕДІЇ В ІСТОРІЇ

 

2002 грудень

З метою створення багатомовного універсального словника відкрито Вікісловник.

2003 20 червня

Засновано фонд Вікімедіа. В цей день також було створено Вікіцитатник, а через місяць запущено Вікіпідручник.

2004 20 вересня

У Вікіпедії налічувалося мільйон статей на 105 мовах світу. Мільйонна стаття була опублікована на івриті.

2005

В історії Вікіпедії відбувся перший скандал через спотворення в статті біографії Джона Сайгенталера — відомого журналіста й письменника.

2014 22 жовтня

В місті Слубіце в Польщі відкрито перший пам’ятник Вікіпедії.

2018

Для створення проектів матеріалів з пропущених тем у Вікіпедії стали використовувати штучний інтелект.

 

ЧАСТІ ПИТАННЯ ПРО ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ВІКІПЕДІЇ

 

  • Яке місце займає сайт Вікіпедії за популярністю?
  • За рейтингом сервісу Alexa, станом на 2020 рік Вікіпедія займає 6 місце після Google,  Youtube, Tmall, Facebook та Baidu.
  • На скількох мовах світу доступні матеріали Вікіпедії?
  • Станом на 2020 рік у Вікіпедії представлені статті на 309 мовах.
  • На що витрачає Вікіпедія пожертви від користувачів?
  • Ці кошти витрачаються на технічну, юридичну підтримку та адміністрування сайту, а також на гранти й нагороди.
  • Скільки статей є в українському розділі Вікіпедії?
  • Український розділ наразі складається з близько 1 057 000 статей і посідає 17 місце за їх кількістю.
  • Коли була створена перша стаття в українському розділі Вікіпедії?
  • Це сталося 30 січня 2004 року. Стаття називалася «Атом» і була створена колишнім киянином, який на той час жив у Японії.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ВІКІПЕДІЇ?

 

Попри неабияку популярність Вікіпедії, в день її народження не проводяться будь-які масштабні масові заходи. Але це свято не обходять своєю увагою активні автори й редактори матеріалів ресурсу. 15 січня вони зазвичай організовують так звані вікі-зустрічі, на яких діляться останніми новинами та обговорюють проблеми.

В Україні з 2009 року функціонує громадське об’єднання Вікімедіа Україна. В День народження Вікіпедії її представники проводять майстер-класи з написання статей, конкурси на кращу статтю, фотоконкурси та інші заходи. Людям, які мріють стати авторами Вікіпедії, буде цікаво прийняти в них участь.

Вікімедіа Україна, так як і Вікіпедія, некомерційна та існує за рахунок добровільних пожертв. Тому 15 січня українцям варто за можливості підтримати цю організацію, адже вона має шляхетну мету — світ, в якому кожен може у вільному доступі створювати інформацію, обмінюватися та користуватися нею.

До речі, День народження Вікіпедії — чудова нагода спробувати себе в ролі автора статті всесвітньої онлайн-енциклопедії. Для цього слід лише вибрати цікаву для себе тему, зібрати інформацію з різних джерел, придумати назву і розпочати творчий процес написання. Де ще, як не у Вікіпедії, можна розповісти всьому світу про своє рідне місто чи регіон, улюблене хобі чи відому людину — про все, що може зацікавити людей та бути корисним у житті.

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Вікіпедія — це унікальна можливість для всіх користуватися на одному ресурсі великою кількістю знань, зібраних всім людством, і не мати при цьому мовного бар’єру.

Статті цього ресурсу є найзручнішою формою конспектів у вивченні будь-якого матеріалу. До того ж для школярів та студентів Вікіпедія стає ще цікавішою завдяки можливості стати частиною процесу спільного створення знань. Це викликає відчуття причетності до загальної корисної справи.

Вікіпедія підкреслює та підіймає значення рідної мови для людей, адже кожна мова представлена у цьому зібранні всесвітніх знань. Створюючи статті на рідній мові, будь-хто може посприяти її розвитку й популяризації. Особливо важливо це для нечисленних народів, які прагнуть зберегти свою мову для наступних поколінь.

Співтовариство активних користувачів Вікіпедії — це інтелектуальне середовище, в якому дискусії проводяться досить інтелігентно в порівнянні з іншими ресурсами. Серед дописувачів можна зустріти багато цікавих людей, як онлайн, так і на традиційних вікі-зустрічах.

Ми відчуваємо вдячність до всіх, хто добровільно витрачає свій час та зусилля, щоб поділитися з нами важливою інформацією. А головне — завдяки Вікіпедії ми кожного дня дізнаємося щось нове, і це робить нас розумнішими та сильнішими.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-narodzhennia-vikipedii/

 

 

 

Переглядів: 134 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 13:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024