Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Січень » 21 » Сьогодні - Міжнародний день обіймів
13:16
Сьогодні - Міжнародний день обіймів

ОБІЙМИ – ГОРМОН  ЗНИЖЕННЯ  ТРИВОЖНОСТІ

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день обіймів у світі відзначають щороку 21 січня. Це доволі незвичне,

але дуже позитивне свято, оскільки в цей день люди можуть обіймати одне одного.

Цікаво, що обійняти можна не тільки рідну людину, але й випадкового перехожого.

 

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОБІЙМІВ?

 

Міжнародний день обіймів був започаткований 21 січня 1986 року в США (штат Мічиган). Таку незвичайну ідею підкинув пастор однієї з протестантських церков – Кевін Заборні. Він стверджував, що американці поводять себе надто стримано та не проявляють своїх почуттів. Таким чином люди намагаються відгородити себе від інших та зберегти свою недоторканість. Дехто взагалі вважає дотики панібратськими відносинами, недопустимими у спілкуванні з незнайомцями. А левова частка людей соромиться виявляти свої почуття на публіці.

 

Зважаючи на те, що Кевін Заборні був церковним діячем, він вкладав християнський зміст в обійми. Всі люди на землі є братами та сестрами, а обійми – дія, що допомагає визнати та зрозуміти цю засадничу істину. Започатковане у вузькому колі свято спочатку набуло національних масштабів, а пізніше розповсюдилося усім світом.

 

21 СІЧНЯ

 

Щодо обрання дати святкування існує дві версії. Перша полягає у тому, що 21 січня знаходиться між Різдвом та Днем Святого Валентина. Попри позитивні новорічно - різдвяні свята у багатьох людей спостерігається погіршення настрою, а обійми покликані покращити емоції.

 

За іншою версією, 21 січня було обране як «щасливе число», оскільки воно містить в собі три сімки. Попри те, що свято швидко поширилося за межі США, воно не є офіційним. З недавнього часу Міжнародний день обіймів стали відзначати і в Україні, особливо популярним він є серед молоді.

 

«БЕЗКОШТОВНІ ОБІЙМИ»

 

Поширення набув рух Free Hugs, що з англійської перекладається як Безкоштовні обійми. В Міжнародний день обіймів учасники цього проєкту першими підходять до людей та обіймають їх. Засновником руху є Кен Е. Нвадіке молодший – американський режисер документальних фільмів, мотиваційний спікер та активіст, що потужно виступає за мир у всьому світі.

 

ЩО ГОВОРЯТЬ ВЧЕНІ ПРО ОБІЙМИ?

 

12 обіймів на день

 

Люди як правило не замислюються над тим, скільки разів на день вони здійснюють акт обіймів. Проте є певна квота, яка допомагає нам зростати та розвиватися. Вчені стверджують, що для виживання людина потребує чотирьох обіймів в день, для почуття безпеки – 8, а для розвитку – 12. Здається, що це занадто багато, але ми можемо досягати цих результатів, навіть не задумуючись. Просто необхідно використовувати кожну нагоду для обіймів – обіймати своїх дітей, коханих, рідних, колег та знайомих.

 

Зняття напруги

 

У дослідженні 2015 року, у якому взяли участь 404 здорових дорослих, дослідники з Університету Карнегі-Меллона виявили, що соціальна підтримка та обійми можуть захистити людину від застуди після її контакту з вірусом. Люди, які відчували більшу соціальну підтримку, рідше хворіли на застуду. Дослідники також підрахували, що ефект обіймів на 32% пом’якшує стрес. Навіть ті застуджені, які відчували більшу соціальну підтримку та отримували більше обіймів від близьких, мали менш виражені симптоми.

 

20 секунд ідеальних обіймів

 

Попри те, що в середньому одні обійми з другом або членом сім’ї складають близько 3 секунд (швидкі обійми перед продовженням розмови), для здоров’я корисними є довші обійми – від 20 секунд.  Під час обіймів в організмі виділяється окситоцин – гормон, який розслабляє та знижує тривожність. Його часто називають «гормоном обіймів». Вивільняючись протягом 20 секунд обіймів, цей гормон знижує кров’яний тиск та зменшує гормон стресу норадреналін.

 

Звільнення від страху

 

Вчені виявили, що обійми – навіть, якщо це були просто неживі предмети, як плюшевий ведмедик – допомагають заспокоїти внутрішні страхи. Міжособистісний дотик – настільки потужний механізм, що навіть предмети, які можуть імітувати дотик іншої людини, допомагають прищепити відчуття спокою та небезпеки.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОБІЙМІВ?

 

Багатьох цікавить питання, що необхідно робити, щоб отримати якомога більше користі від цього свята? Засновники свята дають досить прості поради:

 

  • Обійміть товариша. Особливо пощастило тим, у кого багато друзів. Чим більше друзів, тим більше обіймів. Під час обіймів заплющте очі та подумайте, як сильно ви любите свого друга чи подругу. Можна використовувати різні варіанти обіймів.

 

  • Обійміть незнайомця. В наш час соціального відособлення та нестачі особистих контактів для багатьох людей важко переступити через себе та обійняти першого зустрічного. Проте тактильні контакти з незнайомцями мають незвичайну терапевтичну дію. Цікавою є акція «Безкоштовні обійми», яка дозволяє обіймати прохожих, не викликаючи незручності.

 

  • Обійміть себе. Не треба далеко йти, щоб отримати обійми. Можна самостійно підняти свій настрій, отримати високу самооцінку та почуття безпеки, коли поруч не буде жодної людини. Обхопіть себе руками та міцно обійміть. Пам’ятайте, що насамперед ми самі маємо себе любити.

 

Варто сказати, що існує офіційний сайт, присвячений Дню обіймів. Щороку 21 січня на ньому публікуються результати змагань за кількістю обіймів.

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Цей день важливий для кожної людини, оскільки допомагає відчути себе важливою та дати іншим відчуття вагомості. Особливо це свято полюбляють діти, оскільки вони є відвертішими та легше виявляють свої почуття. Обійми захищають від внутрішніх страхів, заспокоюють, зціляють від хворіб. А Міжнародний день обіймів допомагає зрозуміти, що ми залежні одне від одного та щодня потребуємо дотиків від навколишніх.

НАШІ  ВІТАННЯ

У цей чудовий День ми шлемо свої обійми всім, хто нам дорогий, всім кого ми не знаємо, але хотіли б підтримати. Вітаємо всіх з Міжнародним днем обіймів, днем відкритої безкорисливої підтримки, днем небайдужих людей!

 

 

Колаж – Олександр Апостолюк

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-obiymiv/

 

Переглядів: 138 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024