Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Січень » 25 » Новий штам COVID в Україні. Хто в зоні ризику
21:03
Новий штам COVID в Україні. Хто в зоні ризику

КРАКЕН – МУТОВАНИЙ КОРОНАВІРУС

 

 

 

 

 

 

В Україні зафіксували перший випадок нового штаму

коронавірусу – XBB.1.5, також відомого як Кракен.

 

 

Тож що потрібно знати про новий штам вірусу, і хто є в зоні ризику, розповість Корреспондент.net.

 

МОЗ України зафіксувало перший випадок зараження в країні новим штамом SARS-CoV-2 Омікрона - XBB.1.5, відомий як Кракен. Інфекцію виявили у мешканця Сумської області, котрий не пройшов курс вакцинації.

Наразі осередком поширення нового субваріанту коронавірусу є Сполучені Штати Америки, але Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) прогнозує, що він стане домінуючою формою COVID-19 у Європі з лютого до березня цього року.

 

Що таке ХВВ.1.5?

 

Новий штам отримав офіційну назву XBB1.5 та неофіційну – Кракен. XBB1.5 є наслідком злиття двох різновидів штаму Омікрон. Зазначимо, що останній перевершив попередні варіанти альфа-, бета-, гамма- і дельта- коронавірусу з моменту появи наприкінці 2021 року.

 

Кракен дуже заразний через надзвичайно високу активність зв'язування вірусу із клітинами людини (аналогія з міфічним Кракеном, який щупальцями обплутує свою жертву). ВООЗ офіційно визнала його заразнішим за Омікрона.

 

Особливості мутації

 

Кракен частково походить від коронавірусу штаму Омікрон - XBB, який почав поширюватися восени 2022 року. XBB мав мутацію, яка допомогла йому перемогти імунний захист організму, але ця ж якість також знизила його здатність заражати клітини людини.

 

Професор Венді Барклай із Імперського коледжу Лондона сказала, що XBB.1.5 має мутацію, відому як F486P, яка відновлює цю здатність зв'язуватися з клітинами, продовжуючи ухилятися від імунітету. Це полегшує його поширення.

 

Вона також повідомила, що ці еволюційні зміни були схожі на "сходинки", оскільки вірус еволюціонує, щоб знайти нові способи обходу захисних механізмів організму людини.

 

Доктор Еван Харрісон з Інституту Веллсома Сенгера в Кембриджі вважає, що XBB.1.5, ймовірно, з'явився, коли хтось заразився двома різними типами Омікрону: "Частина геному одного вірусу поєдналася з іншою частиною геному другого вірусу, вони злилися і продовжили мутувати".

 

Зона ризику

 

Оскільки Кракен навчився обходити імунітет після раніше перенесеного коронавірусу, тому захист від нового штаму мають лише вакциновані, за наявності мінімум однієї бустерної дози (якщо вакцинувалися першими двома дозами більше шести місяців тому).

 

Штам Кракен здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом, вважають у ВООЗ.

 

Субваріант XBB.1.5 також зафіксований у сусідніх Молдові та Польщі, тому МОЗ України радить не нехтувати, а краще прийти та вакцинуватися, якщо хтось ще цього не зробив.

 

Симптоми Кракена

 

В даний час немає підстав вважати, що симптоми зараження новим варіантом XBB.1.5 відрізняються від інших штамів коронавірусу. Тому основні симптоми COVID-19 є характерними і для Кракена:

 

  • Висока температура.
  • Безперервний кашель - це означає сильний кашель протягом більш як години або більше трьох епізодів такого кашлю протягом 24 годин.
  • Втрата або зміна вашого нюху чи смаку.
  • Задишка.
  • Втома чи відчуття виснаження.
  • Біль у тілі.
  • Головний біль.
  • Біль в горлі.

 

На знімку: Кракен – це новий штам COVID-19

 

Фото: пресслужба МОЗ України

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/ukraine/4556110-novyi-shtam-COVID-v-ukraini-khto-v-zoni-ryzyku

 

Переглядів: 146 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 12:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024