Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Лютий » 4 » Про нас пишуть: Газета «Голос Самбірщини» взяла інтерв'ю у в.о. голови Самбірської районної організації Червоного Хреста України Олени Дук
13:25
Про нас пишуть: Газета «Голос Самбірщини» взяла інтерв'ю у в.о. голови Самбірської районної організації Червоного Хреста України Олени Дук

 

ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ ДОПОМАГАЄ ВСЕ БІЛЬШІЙ КІЛЬКОСТІ ЛЮДЕЙ

 

 

 

 

 

 

 

Через війну багато що в нас набуває нових обрисів. Змінюються потреби і можливості. Але незмінною

залишається роль Товариства Червоного Хреста України. Говорю про це із в. о. голови Самбірської районної

організації Товариства Червоного Хреста України Оленою Дук,  котра обіймає цю посаду з травня 2022 року.

 

 

 

 

 

 

 

- Олено Миколаївно, чим зараз займається ваша організація?

- Самбірська районна організація Товариства Червоного Хреста України почала активно працювати на Самбірщині, починаючи з травня минулого року, відколи в район почали заходити різні Програми.

Першою з таких була програма "Реагування – Догляд вдома та підтримка людей літнього віку, осіб з інвалідністю та їх сімей" за фінансової підтримки Німецького Червоного Хреста.

Так, у рамках Програми, у Самбірському районі працює 7 соціальних помічників, під опікою яких є 40 бенефіціарів із громад нашого району, а саме одиноких людей поважного віку та людей з інвалідністю, які потребують сторонньої допомоги та підтримки. Соціальні працівники Червоного Хреста України постійно відвідують підопічних, надаючи їм послуги з доставки продуктів харчування, приготування їжі, прибирання домівок, допомогу у дотриманні гігієни, вирішенні соціальних питань; здійснюють психосоціальну підтримку тощо.

 

 

 

 

Також з початку осені минулого року нам вдалося стати учасником Програми "BraVo розвиток організацій та волонтерства ТЧХУ", що дозволило значно розширити наші можливості та поліпшити якість надання допомоги вразливим категоріям населення.

 

 

 

 

 

 

Орендуємо приміщення для здійснення нашої статутної діяльності, закупили меблі, техніку, обладнання, створили сучасний Банк одягу для потребуючих.

Спільно із Стрілковицьким старостинським округом відкрили кімнату Дозвілля для молоді. Зараз спільно з ДСНС у Самбірському районі реалізовуємо спільний проєкт "Школа безпеки".

Наші волонтери мають багато задумів і планів на цей рік, які, я впевнена, будуть реалізовані.

 

 

 

 

 

 

Ще один з напрямків діяльності ТЧХУ – "Відновлення родинних зв'язків або Служба розшуку". Приймаємо звернення та направляємо до Києва – у Службу розшуку Національного комітету Товариства Червоного Хреста України. Там дані опрацьовують. І якщо немає змоги вирішити питання на місці (ТЧХУ може здійснювати свою діяльність виключно на підконтрольних територіях), то дані надсилаються до Міжнародного комітету Червоного Хреста, який має значно більше повноважень щодо роботи по обидві сторони міжнародного збройного конфлікту.

Працюємо також у напрямку: "Психосоціальна підтримка дітей з елементами творчості", яка фінансується Данським Червоним Хрестом.

Очікуємо на відкриття ще одного напрямку: "Мобільні бригади від ТЧХУ" за фінансової підтримки Японського Червоного Хреста.

 

- Чи допомагаєте фронту?

 

- Кожен співробітник та волонтер Червоного Хреста у своїй діяльності керуються 7 основоположними принципами, ухваленими на XX Міжнародній конференції Червоного Хреста у Відні

8 жовтня 1965 року, а саме: гуманність, неупередженість, нейтральність, незалежність, добровільність, єдність та універсальність. Саме тому, коли ми представляємо частинку Червоного Хреста, не можемо приймати будь-яку сторону у збройних конфліктах і вступати в суперечки політичного, расового, релігійного або ідеологічного характеру. Але, коли ми не представляємо інтереси організації, коли знімаємо одяг із символікою Червоного Хреста, стаємо звичайними пересічними громадянами, то, безперечно, допомагаємо фронту і військовим.

 

- Скільки зараз у вас працює осіб ?

 

- Завдяки програмі BraVo в офісі трудиться четверо працівників. Але, крім співробітників, у нашій організації є ще близько 20 спонтанних волонтерів різного віку, яких за потреби залучаємо до волонтерської роботи.

 

 

 

 

Усі наші співробітники пройшли відповідні курси та тренінги для волонтерів Червоного Хреста.

 

- Як підтримуєте внутрішньо переміщених осіб?

 

- Надаємо гуманітарну допомогу, зокрема, внутрішньо переміщеним особам. А це продукти харчування, засоби гігієни, матраци, рушники, посуд, подушки, комплекти постільної білизни. Від травня минулого року і до сьогодні гуманітарну допомогу отримали понад 2000 внутрішньо переміщених осіб.

 

 

 

 

 

 

Наприкінці серпня минулого року наша організація розпочала співпрацю із консультативно-координаційним центром допомоги ВПО при Самбірській районній військовій адміністрації. Це дало змогу миттєво реагувати на запити і потреби внутрішньо-переміщених осіб. А завдяки налагодженій логістиці у Львівській обласній організації ТЧХУ, маємо змогу постійно безперебійно отримувати гуманітарну допомогу з обласного складу.

 

- Не полишаєте і сім'ї загиблих?

 

- Так. З метою отримання допомоги від Червоного Хреста, крім внутрішньо-переміщених осіб, звертаються й інші вразливі категорії людей, в тому числі родичі загиблих внаслідок воєнних дій. І ми, звичайно, допомагаємо усім, хто підпадає під ці категорії.

 

- Чи надають вам допомогу з-за кордону?

 

- Дуже велику. Ми вдячні за активну підтримку колегам з Міжнародної Федерації Червоного Хреста, а також партнерам з Іспанського, Французького, Фінляндського та Данського Червоних Хрестів та Турецького Червоного Півмісяця за постійну гуманітарну допомогу Львівській ОО ТЧХУ. А також за фінансову підтримку різних програм, спрямованих на попередження та полегшення страждань людей, адже один із основних принципів нашої діяльності: міжнародний червонохресний рух покликаний захищати життя та здоров'я людей, забезпечувати повагу до людської особистості. Він сприяє досягненню взаєморозуміння, дружби, співробітництва і міцного миру між народами.

 

Марія ПУКІЙ.

 

Фото – Самбірської РО ТЧХУ

За джерелом:

https://www.facebook.com/photo?fbid=626333929500749&set=pcb.626334352834040

 

Переглядів: 121 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 06:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024