Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Лютий » 5 » Нині - День ерудита
16:17
Нині - День ерудита

 

СВЯТО  ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО  ОБДАРОВАНИХ  ЛЮДЕЙ

 

 

 

 

 

 

 

День ерудита припадає на 5 лютого і відзначається у всьому світі.

 

Цей день присвячений інтелектуально обдарованим людям, що мають великий багаж знань та вміло користуються ним. Варто сказати, що ерудованість в жодному випадку не пов’язана з вищою освітою. Не кожну людину, що здобула вищу освіту та навіть отримала диплом з відзнакою, можна назвати ерудитом.

Всебічно інтелектуально розвинена людина постійно самовдосконалюється, залюбки читає різноманітну літературу, має широкий світогляд.

Це неофіційне свято, воно не позначене червоною позначкою у календарі та не відоме широкому загалу людей. Проте кожна людина з неабиякими інтелектуальними здібностями має знати про його існування. Мета свята не тільки визначити найерудованіших представників людської раси, але й заохотити кожного до саморозвитку.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЕРУДИТА?

 

На жаль, про історію походження самого свята нічого невідомо. Проте саме слово “ерудиція” має латинське походження та означає просвітленість. А ерудит – це всебічно освічена людина з багатими знаннями з різних царин науки. В давнину ерудитами називали вчених, які не тільки глибоко заглиблювались у свою галузь, але й робили свідомі висновки з вивченого та позбувалися свого невігластва.

Найкращими представниками ерудованих людей були стародавні єгиптяни, римляни та греки. Вони глибоко замислювалися про природу світу, особливості людини, заглиблювалися у різні наукові дослідження, філософію, мистецтво тощо. Своїм корінням більшість сучасних наук походять саме від цих стародавніх цивілізацій.

ВИДАТНІ  ЕРУДИТИ

 

До списку видатних ерудитів минулого можна віднести великого вченого та художника Леонардо да Вінчі, німецького мислителя, поета і драматурга Йоганна Вольфганга фон Гете, великого політичного діяча, одного із засновників США Бенджаміна Франкліна.

На відміну від спеціалістів вузьких галузей, котрі розвиваються тільки в одному напрямку, ерудити одночасно вивчають різні напрямки знань. Так, Ісаак Ньюттон був не тільки видатним фізиком та математиком, він залишив свій слід в історії та як великий філософ, оскільки постійно вдавався в питання: «Як влаштований наш світ?».

Іван Франко знав 14 мов. Писав твори не лише українською, а й польською, німецькою, іншими мовами. Перекладав українською з 48 мов, зокрема східних. Сучасники називали його «академія в одній особі».

 

 IQ ТЕСТИ

 

На початку 1900-х років почали з’являтися різноманітні тести на визначення рівня IQ. Відповідно до них більшість представників homo sappiens набирають 100 балів, 2,5% населення нашої планети перевищують позначку 130 балів та лише у вибраних (0,5%) рівень інтелекту перевищує позначку в 140 балів, саме вони вважаються геніальними.

228 балів – саме такий рівень інтелекту продемонструвала Мерилін Во Саван, якій на момент тесту виповнилося 10 років. Це відбулося в 1956 році в Сполучених Штатах Америки. Сьогодні Мерилін працює журналісткою та не виділяється жодними видатними досягненнями.

Вчені стверджують, що рівень інтелекту передається спадково. Вірогідність цього факту досить велика та сягає 70%.

В останні роки довіра до всіляких результатів текстів IQ різко знизилась. Вчені стверджують, що вони погано характеризують рівень інтелекту.

 

ЯК  СТАТИ  ЕРУДИТОМ?

 

Попри те, що ерудованість – якість, яка не набувається людиною з народження, високого інтелектуального рівня все ж можна досягнути. Головна характеристика ерудита – це прояв зацікавленості до питань з різних наукових сфер. Ніколи не пізно розпочати вивчення нової, невідомої до цього часу науки чи опанувати іншу професію. Людині, яка постійно займається самоосвітою, не загрожує виникнення хвороби Альцгеймера, оскільки її мозок постійно працює, утворюючи нові нейронні зв’язки.

Не варти прагнути до досконалості. Щоб стати ерудитом, не обов’язково прискіпливо вивчати кожне питання. Достатньо в загальному володіти питаннями з різних сфер науки.

Необхідно ставити перед собою конкретні цілі, які можливо досягти, та докладати неабияких зусиль до їх досягнення. Всі видатні ерудити володіли неабиякою працездатністю. Якщо перед вами стоїть велика мета, її варто розподілити на невеликі, послідовні цілі.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ  ДЕНЬ ЕРУДИТА?

 

Обізнана та інтелектуально розвинена людина не тільки постійно займається самоосвітою, але й демонструє свої знання перед іншими. Саме тому надзвичайно популярними є ігри та розваги, які дозволяють проявити свою обізнаність, кмітливість та підкованість в різних сферах знань.

Тихого лютневого вечора поціновувачі інтелектуального змагань мають змогу зібратися у відповідній компанії, щоб пройти цікавий квест чи розгадати пару заплутаних ребусів.

Якщо ви полюбляєте читати, до ваших послуг бібліотека чи книгарня, де можна знайти цікаву книгу, яку ви ще не читали.

Конкурси та квести дозволяють визначити інтелектуальний рівень та дають певного стусана до подальшого саморозвитку.

 

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ ЕРУДИТА?

 

Насправді тут нема якихось вікових обмежень. Влаштувати свято можуть дорослі як для себе, так і для своїх дітей. Однак, є такий стереотип, що ерудиція розвивається у тих, хто здобуває знання, тобто в учнів шкіл та студентів. Та не завжди можна сказати, що всі вони достатньо ерудовані. Навіть найсумлінніші студенти почасти тільки зазубрюють лекції, а не осмислюють прочитане.

Проте в середовищі тих, хто навчається, зустрічаються такі, що мають відповідні інтелектуальні здібності та бажають їх продемонструвати. Саме для них в межах навчальних закладів на День ерудита проводяться різні заходи та тематичні ігри на кшталт «Брейн-рингу» чи відомої гри «Що? Де? Коли?».

Після закінчення інтелектуальних конкурсів та змагань відбувається нагородження переможців. До речі, переможцями можуть бути як команди в цілому, так і окремі її учасники.

Подібні заходи розвивають у юнаків та дівчат бажання навчатися, отримувати нові знання, займатися самоосвітою та саморозвитком.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-erudyta/

 

 

Переглядів: 129 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 22:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024