Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Лютий » 7 » Землетрус у Туреччині призвів до геологічного зрушення літосферних плит на 3 метри
18:19
Землетрус у Туреччині призвів до геологічного зрушення літосферних плит на 3 метри

 

ЗСУВ  ТЕКТОНІЧНИХ  ПЛИТ

 

 

 

 

 

 

Неймовірна подія, з точки зору геології, сталася в Туреччині після смертоносного

землетрусу силою 7,7 бала за шкалою Ріхтера, який «струснув» півострів

Мала Азія: вся країна зрушилася на три метри.

 

 

 

Про це інформує Українська національна інформаційна агенція новин (УНН).

 

Деталі

 

Італійський професор Карло Доніолі, президент Національного інституту геофізики та вулканології, констатуючи «величезну подію всесвітнього масштабу», повідомив газеті Corriere della Sera, що «Аравійська плита, зрушилася приблизно на 3 метри у північно-східному напрямку та у південно-західному напрямку вздовж Анатолійської плити».

Слід зазначити, що зазвичай геологічне переміщення становлять 2-3 міліметри на рік. Іноді після сильних землетрусів плити можуть зрушити на 3-30 см.

«З оцінок, що є у нас, які поступово уточнюються, ми знаємо, що розлом посилився не менше ніж на 150 кілометрів зі зміщенням до 3 метрів і більше. Все сталося протягом кількох десятків секунд, що викликало цей землетрус магнітудою 7,8-7,9 бала за шкалою Ріхтера, землетрус, який називається мегаземлетрусом», - сказав він.

«Йдеться про безперервний рух, площина розлому сильно нахилена, і під час події ми спостерігаємо горизонтальне усунення двох сторін розлому. Дві літосферні плити рухалися одна проти одної. Іншими словами: Туреччина ніби змістилася по відношенню до Аравійської плити на південний захід».

 

Доповнення

 

Геологічна служба США повідомила, що перший землетрус стався о 4:17 за місцевим часом у понеділок на глибині 18 км під поверхнею землі поблизу міста Газіантеп у Туреччині. Афтершок магнітудою 7,5 був зареєстрований через дев'ять годин приблизно за 96 км на північ від Ельбістану, Туреччина.

Тектонічні плити є масивними плитами гірських порід на земній корі товщиною від 15 до 257 км, які завжди повільно рухаються. Геологічна служба США повідомила, що землетрус у Туреччині стався вздовж Східно-анатолійської зони розлому, регіону поблизу злиття Анатолійської, Аравійської та Африканської плит.

 

Початковий землетрус був одним із найбільших зсувних землетрусів, що сталися на континенті останнім часом. Найсильнішим із колись зареєстрованих землетрусів був землетрус у Вальдівії 1960 року, який стався в Чилі і мав магнітуду від 9,4 до 9,6. Ця подія була субдукційним землетрусом, при якому одна плита ковзає під іншу, викликаючи більший викид енергії та пошкодження.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/news/2014546-zemletrus-u-turechchini-prizviv-do-geologichnogo-zrushennya-litosfernikh-plit-na-3-metri

 

 

Переглядів: 163 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 13:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024