Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Лютий » 14 » День Святого Валентина - покровителя всіх закоханих
15:24
День Святого Валентина - покровителя всіх закоханих

 

ДЕНЬ  ВСІХ  ЗАКОХАНИХ

 

 

 

 

 

 

 

14 лютого в світі відбувається величезна кількість освідчень у коханні

та пропозицій руки і серця, закохані дарують один одному  мільйони троянд.

 

 

Посеред найсуворішого зимового місяця ми відзначаємо День закоханих. Це дуже теплий та ніжний день, в який  всі дарують коханим людям свою увагу разом з різними приємними подарунками. Неодмінним елементом свята є «валентинка» — невеличка листівка у формі сердечка з романтичними зображеннями троянд, ангелочків чи милих кошенят.

 

День святого Валентина — це також ціла індустрія, яка приносить щороку  величезні прибутки продавцям різних товарів, які можуть слугувати в якості подарунка коханій людині.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА?

 

Свято всіх закоханих має дуже давнє походження. Воно бере початок від язичницького свята Луперкалії.

 

ЛУПЕРК

 

В давньоримських традиціях це урочистості на честь вшанування бога Фавна, який опікувався лісами та пасовищами. Фавна ще називали Луперком, бо на латині «lupus» — це вовк, а бог Луперк був захисником пастухів та їхніх овець чи кіз від вовків. 

Середина лютого вважалася періодом ритуального очищення — римляни прибирали в оселях, а потім посипали підлогу сіллю та пшеницею. Крім того, Луперкалії були ще й святом родючості, а в античні часи це мало велике значення, тому що дитяча смертність була дуже високою. Люди, які не мали дітей, в ті часи вважалися проклятими та вдавалися до містичних обрядів для того, щоб народити спадкоємців.

Головними дієвими особами Луперкалій були жерці, які приносили в жертву богам тварин: кіз — для родючості та собак — для духовного очищення. Шкіру тварин нарізали на вузькі смужки, змочували в жертовній крові й цими імпровізованими батогами шмагали всіх зустрічних молодих жінок. Вважалося, що таким чином кожна з них обов’язково стане матір’ю здорових дітей, тому жінки охоче підставлялися під удари.

На час Луперкалій всім неодруженим чоловікам та жінкам належало створювати пари для дітонародження, інколи навіть з незнайомими раніше між собою. Для цього влаштовували своєрідну лотерею: жінки писали своє ім’я на шматочку пергаменту, який вкидали до великої урни. Чоловіки наосліп діставали пергамент з написаним ім’ям, і відтоді мали провести з цією жінкою святкові дні у веселощах та коханні. Якщо союз виявлявся вдалим, зрештою він міг перетворитися на шлюб. 

Луперкалії були дуже популярним святом з еротичним змістом, і навіть з настанням християнства відзначалися досить довго, на відміну від інших язичницьких традицій. Лише в 496 році Луперкалії були офіційно заборонені наказом очільника Римської церкви Папи Геласія I.

 

СВЯТИЙ ВАЛЕНТИН

 

Щодо того, чому зрештою свято закоханих пов’язано зі святим Валентином, існує кілька версій. Християнська церква вшановує одразу трьох святих на ім’я Валентин.

Легенда 1

Розповсюдженою є історія про християнського священника Валентина, страченого римським імператором Клавдієм II. Цей правитель вважав, що неодружені чоловіки є набагато кращими воїнами, ніж ті, які мають дружину та дітей. Тому він просто видав закон, який забороняв молодим чоловікам одружуватися.

Але заборонити кохання було неможливо навіть імператору, тому люди одружувалися таємно. А допомагав їм, вінчаючи молоді пари, саме Валентин. Коли Клавдію стало про це відомо, він наказав схопити й стратити священника. Сталося це в 270 році в середині лютого.

Легенда 2

Іншому святому Валентину – єпископу, який теж жив в часи правління Клавдія II, приписують чудотворні здібності. Після безсонної ночі, проведеної за молитвою, він зцілив хворого хлопчика, який не рухався та не міг говорити. Завдяки своєму дару святому вдалося навернути до християнської віри багатьох римлян. Зрештою розгніваний імператор, що не визнавав християнства, стратив Валентина.

Деякі дослідники вважають, що ці двоє святих — насправді один і той самий Валентин, просто давні перекази чомусь розділили події його життя на дві історії.

Легенда 3

Ще один Валентин допомагав врятуватися християнам в часи їх переслідувань в Римі. За це він потрапив в ув’язнення, де між ним та донькою головного тюремника в’язниці виникли ніжні почуття. Дівчина була незрячою від народження, але Валентину вдалося дивом зцілити кохану. Вона прозріла, а от Валентина засудили до страти. Перед смертю він написав дівчині листа, підписавши його словами «твій Валентин».

Достеменно невідомо, який саме святий Валентин подарував своє ім’я дню закоханих, але життя та вчинки кожного з них сповнені романтичного героїзму. Тому саме романтика, а отже і кохання стали головною темою дня святого Валентина. В творах Шекспіра неодноразово згадується цей день, що свідчить про популярність свята в ті часи.

Друковані листівки-«валентинки» почали з’являтися в 1700-х роках, а справжньої популярності набули в XIX столітті. Вони стали простим способом для людей висловити свою симпатію один одному, а розвиток поштових послуг дав змогу надсилати їх в будь-які куточки світу. З часом стало звичним крім «валентинки» дарувати коханим  квіти, шоколад та ювелірні вироби. Це традиційні подарунки до Дня закоханих в усіх країнах.

 

ЯК СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ ЗАКОХАНИХ?

 

Наша країна долучилася до цього свята не дуже давно — з 1990-х років, тому його традиції українці перейняли у європейських країн та США.

Зазвичай в цей день ми вітаємо друзів, близьких та коханих людей. Попри те, що давно вже стали популярними листівки в електронному форматі, класичні паперові «валентинки» залишаються в тренді й не втрачають своєї чарівності.

Крім листівок, кожен прагне порадувати свою другу половинку приємним подарунком. А яким буде цей подарунок, залежить від смаків та уподобань конкретної людини. Неважливо, чи це буде коштовна ювелірна прикраса, чи давно омріяна подорож, чи сучасний гаджет, а може, навіть екстремальна розвага — наприклад, стрибок з парашутом. Головне, щоб цей подарунок приніс позитивні емоції та романтичний настрій коханій людині.

Можна підготувати в якості подарунка щось виготовлене власноруч — наприклад, фотоальбом зі спільними світлинами, в’язаний вручну светр або цікавий сувенір, вирізьблений з дерева. Такі речі назавжди зберігають в собі тепло люблячого серця, а тому є особливо цінними.

14 лютого — це свято для двох закоханих, тому найкраще буде провести його разом. В залежності від бажання та фінансових можливостей можна поїхати за місто покататися на лижах або полетіти на далекий берег теплого океану; провести вечір в ресторані, сходити в кіно або просто влаштувати романтичну вечерю для двох вдома.  Адже головне, що треба подарувати один одному в цей день — це радість спільно проведеного часу та тепле спілкування.

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

В Україні це свято визнають не всі. Хтось вважає його нав’язаним, чужоземним. Для інших є дивним приділяти увагу коханим в якийсь конкретно визначений день. Церковні діячі в більшості не схвалюють святкування Дня закоханих, вважаючи його майже аморальним.

Але переважна більшість людей, особливо молодих, очікує на 14 лютого з нетерпінням.  І це не дивно, адже коли, як не в цей день, можна почути приємні слова про світлі почуття — симпатію та кохання. В День святого Валентина кохання помітне як ніколи, воно оточує нас всюди — у «валентинках», букетах, цукерках, іграшках, сердечках, пелюстках троянд.

Цього дня всі прагнуть бути коханими, тому за кілька тижнів до свята люди більше схильні до романтичних знайомств. Нові стосунки потім знаходять логічне продовження у День закоханих.

До того ж це свято не тільки для закоханих. Нам приємно дарувати в цей день подарунки рідним, друзям, дітям — всім, кого ми любимо. В європейських країнах подарунки в День святого Валентина отримують навіть улюблені домашні тварини. Це свято не диктує якихось обов’язкових правил, тому кожен може обирати, з ким і де його відзначати.

По-суті, День закоханих — це нагода зробити щось приємне, і неважливо для кого, аби це було від щирого серця. Найголовніше пам’ятати про те, що кохання — це щастя, а його, як відомо, багато не буває.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-sviatoho-valentyna-den-zakokhanykh/

 

 

 

 

 

Переглядів: 127 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 06:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024