Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Лютий » 17 » День спонтанного прояву доброти
10:48
День спонтанного прояву доброти

 

ДОБРОТА – СКАРБ ЛЮДСЬКОГО СЕРЦЯ

 

 

 

 

 

 

 

Нині, 17 лютого, відзначаємо День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day).

 

 

Попри те, що свято досить молоде, з кожним роком його популярність в суспільстві зростає. Його можуть відзначати як окремі люди, так цілі організації, які заохочують прояви доброти та милосердя у суспільстві. Випадкові прояви милосердя надихають людей.

 

Цікаво, що люди, які постійно зосереджені на своїх проблемах, із задоволенням відгукаються на вчинення спонтанних актів доброти та милосердя. Добрі діла приносять задоволення не тільки одержувачу, але й надихають радістю тих, хто їх чинить. Мета свята – зробити людей трішки щасливішими та поширити частинку доброти навколо себе. Необов’язково звершувати якісь величезні доброчинні акти, достатньо підбадьорити ближнього, зробити приємний комплімент чи просто посміхнутися до незнайомця.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ  ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Інформація щодо запровадження свята досить стисла. Вважається, що День доброти було започатковано у 1995 році в американському містечку Денвері (штат Колорадо). А згодом, в 2004 році свято вперше відзначили вже в Океанії – у Новій Зеландії.

 

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ДНЯ СПОНТАННОГО ПРОЯВУ ДОБРОТИ

 

Офіційно відзначати свято на міжнародному рівні вирішили представники руху доброти. Це відбулося у 1998 році в Токіо. Поступово до святкування приєдналися інші країни.

Сьогодні свято активно відзначають у США, Канаді, Японії, Таїланді, Сінгапурі. Віднедавна День прояву доброти святкують і в Україні.

День спонтанного прояву доброти є незалежним святом, яке жодним чином не пов’язане з політикою та релігією. Водночас в цей день закликають кожну людину творити добро, оскільки воно є надзвичайно важливим для розвитку людяності та милосердя. Ще одна особливість – спонтанний характер свята. Це означає, що добро чиниться стосовно людини, яка зовсім не очікує на прояв милосердя. Цікаво, що в календарі вже існує День доброти, який відзначається 13 листопада.

 

МЕТА ЗАСНУВАННЯ ПОДІЇ

 

Ідея цього свята полягає в тому, щоб зробити світ кращим, поширивши трохи світла навколо. Підніміть настрій іншої людини своїми словами, зробіть компліменти за зовнішній вигляд – усі ці речі можуть допомогти по-справжньому допомогти тим, у кого поганий день.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ДОБРО

 

  • Коли людина чинить добро, в її мозку виробляються ендорфіни. Цей процес супроводжується ейфорійними відчуттями радості та спокою.

 

  • Вчені стверджують, що добрі вчинки створюють певні вібрації в мозку людини, що чинить добро, та у тієї людини, заради якої вчинюється милосердя.

 

  • Згідно з чисельними дослідженнями акти доброти нормалізують артеріальний тиск.

 

  • В листопаді 1998 року в Токіо відбулася перша міжнародна конференція під назвою «Рух за мир». В цей день відсвяткували 35 річницю японського свята «Маленьке добро».

 

  • Щоб ваше серце стало чуйнішим, вдихніть аромат свіжоспеченого хліба. Адже, якщо вірити британським вченим, запах свіжої випічки, пробуджує в людях відчуття доброти та великодушності.

 

  • Наші вчинки доброти розповсюджуються подібно до кілець у воді. У фільмі «Заплати іншому» один з учнів доходить до висновку: якщо здійснити три добрих вчинки спонтанно обраним людям, а потім попросити їх тричі допомогти іншим, то через 21 крок кожна людина на планеті отримає допомогу.

 

  • Вуличний барбер на ім’я Назір Собхані, що мешкає у Мельбурні, 6 днів на тиждень працює в перукарні, де стриже людей. На 7-й день він виходить на вулиці міста і безкоштовно робить зачіски та бриє бороди безхатченкам. Під час роботи він переконує людей почати нове життя.

 

ЯК СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ СПОНТАННОГО ПРОЯВУ ДОБРОТИ?

 

У низці країни 17 лютого людям дарують квіти. Таким чином, людина отримує знак уваги та прояв доброти. Без сумніву, що такий подарунок викликає почуття радості та спонукує чинити добро іншим. Це і є головною метою свята – вчитися без будь-якої користі та вигоди здійснювати хороші вчинки, даруючи собі та іншим масу задоволення.

 

Для добрих вчинків не треба багато грошей. На це вказує акт добровольців, що друкували на аркушах паперу слова втіхи та любові та роздавали перехожим.

Не слід уникати більш серйозних справ. Якщо у вашому колі знайомих є люди, які потребують допомоги, можна зайнятися збором коштів. Особливої уваги заслуговують добрі справи стосовно дітей: придбати одяг чи солодощі для дітей з багатодітних сімей, відремонтувати дитячу кімнату в лікарні тощо. Якщо у вас є непотрібні іграшки чи дитячий одяг, їх можна передати до дитячого будинку.

 

Можна провести цікаві акції на вулиці, готуючи для перехожих гарячий чай чи роздаючи солодощі. Це справжнє виявлення спонтанної доброти, яка неодмінно порадує людей.

 

В наших добрих вчинках мають потребу не тільки люди, але й тварини і птахи. Тому в День спонтанного прояву доброти можна нагодувати приблудного песика чи зробити годівничку для птахів.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

У прискореному ритмі сучасного життя люди настільки зайняті собою та своїми турботами, що не помічають потреби навколишніх. З іншого боку, саме турбота про інших приносить справжнє задоволення, дозволяє задуматися про справжні життєві цінності, переосмислити свої цілі.

 

Активна життєва позиція, що виявляється у волонтерстві та доброчинності роблять людей соціально активними та дозволяють добре переносити самотність. В офіційних колах багатьох країн ведуться розмови про те, аби долучати людей до волонтерської діяльності заради поліпшення психічного та фізичного стану населення.

 

Кожна людина може долучитися до фонду Дня спонтанного прояву доброти, який представлений некомерційною організацією. До організації входять представники з різних країн світу. Варто пам’ятати, що люди потребують нашої доброти не тільки 17 лютого, а всі 365 днів на рік.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-spontannoho-proiavu-dobroty/

 

 

 

Переглядів: 152 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 03:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024