Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Лютий » 18 » На Львівщині продовжує зростати захворюваність на COVID-19. Побільшало й летальних випадків
15:13
На Львівщині продовжує зростати захворюваність на COVID-19. Побільшало й летальних випадків

СТАРИЙ ЗНАЙОМИЙ - ПОВЕРТАЄТЬСЯ

 

 

 

 

 

 

Цього тижня в області провели 4861 дослідження на коронавірус. Інфекція підтвердилася у 772 осіб:

це на 235 більше, ніж виявили тиждень перед цим і на 515, ніж півмісяця тому. Троє хворих померло

 

 

Таку статистику озвучила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики захворювань Міністерства охорони здоров'я України Наталія Іванченко, передає "Еспресо.Захід".

 

У лікарнях перебуває 258 пацієнтів. За тиждень кількість хворих, що потребують стаціонарного лікування, зросла на 183. Від початку пандемії на Львівщині зареєстрували 326 726 випадків коронавірусної хвороби. Від ускладнень померло 6860 людей.

 

Наталія Іванченко нагадала, як правильно доглядати за пацієнтом з COVID-19 у домашніх умовах, щоб уникнути зараження:

  • Регулярно провітрюйте кімнату, в якій перебуває інфікований. Мусить мати окрему, але якщо це неможливо, слід дотримуватися дистанції не менш як 1 м, зокрема окремо спати. Виняток — матір, яка годує грудьми, беручи до уваги переваги грудного вигодовування для дитини й низький ризик передачі вірусу. Проте хвора жінка, перебуваючи поряд з немовлям, мусить ретельно помити руки з милом та одягнути медичну маску.
  • Доручіть догляд комусь одному. Це має бути людина, яка не перебуває у групі ризику розвитку ускладнень: не старша, не вагітна жінка, без супутніх хронічних захворювань, вакцинована від коронавірусу. Перебуваючи в одній кімнаті з інфікованою людиною, необхідно одягнути одноразову хірургічну маску, яка закриватиме рот й ніс. Важливо не торкатися обличчя і негайно змінити маску, як тільки вона зволожиться чи забрудниться. Знявши її, відразу ж помийте руки з милом.
  • Не дозволяйте, щоб сторонні люди приходили "провідати хворого".
  • Обмежте пересування пацієнта по квартирі. Приміщення загального користування, такі як кухня чи ванна кімната, добре провітрюйте. Хорошою ідеєю є постійно тримати кватирки напіввідкритими.
  • Після контакту з інфікованим або з тим, хто здійснював за ним догляд, потрібно помити руки з милом. Це слід робити також до та після приготування їжі, після відвідин туалету й кожного разу, коли руки видимо забрудняться. Якщо "на око" виглядає, що руки чисті, достатньо обробити їх спиртовмісним антисептиком.
  • Витирайте руки одноразовим паперовим рушником. Якщо такої можливості немає, кожному члену сім'ї видайте "свій" рушник. Міняйте його щоразу як стане вологим.
  • Дотримуйтеся респіраторної гігієни та етикету кашлю: під час кашлю або чхання прикривайте рот та ніс одноразовою вологою серветкою. Якщо використовуєте тканинну хустинку, після використання її треба відразу випрати у теплій воді з милом. Якщо під рукою немає ні серветки, ні хустинки, кашляйте й чхайте у згин ліктя. Після цього помийте руки з милом або обробіть їх антисептиком з вмістом спирту.
  • Уникайте незахищеного контакту з біологічними рідинами хворої людини. Якщо допомагаєте їй почистити зуби, поїсти чи попити, виносите з-під неї судно чи міняєте памперс, викидаєте використані серветки тощо, використовуйте одноразові медичні рукавички (бажано нітрилові). До того як їх одягнути, помийте руки, і так само помийте руки після того, як рукавички знімете.
  • Використані рукавички, маски, одноразові хустинки збирайте в окремий контейнер чи поліетиленовий пакет. Не тримайте їх в іншому приміщенні, а одразу несіть до сміттєвого бака.
  • Стежте, щоб біологічні рідини пацієнта не забруднювали предмети побуту. Всім відомо, що не можна користуватися спільним посудом з інфікованою людиною. Очевидно, що кожен повинен мати свою зубну щітку. Але також не можна спати на одній постільній білизні чи курити одну цигарку на двох. Після того, як людина одужає, посуд викидати не потрібно. Достатньо помити його в гарячій воді з використанням мийних засобів.
  • Необхідно щодня очищати та дезінфікувати поверхні, які перебувають найближче до хворого (наприклад, приліжкову тумбочку). Для цього достатньо застосувати звичайний побутовий мийно-дезінфікуючий засіб. Але потрібно вдягнути одноразові медичні рукавички й одноразовий фартух, виготовлений, приміром, з целофану. Знявши зі себе комплект, обов'язково помийте руки з милом. Те саме треба зробити і перед тим, як все це на себе одягти.
  • Щонайменше один раз на день очищайте та дезінфікуйте поверхні ванної кімнати й туалету (також з використанням звичайного побутового мийно-дезінфікуючого засобу).
  • Одяг, постільну білизну, рушники для тіла, обличчя і рук періть у гарячій воді з використанням звичайного мила. Для машинного прання рекомендується встановити температурний режим +60ºС +90ºС та засипати звичайний пральний порошок. Після прання речі слід ретельно висушити.
  • Брудну білизну можна тримати в спільному кошику/контейнері для білизни. Але не струшуйте її, перед тим як закинути в пральку. Необхідно уникати прямого контакту шкіри із забрудненим одягом чи білизною, адже на них є вірус. Тому рекомендується вдягти одноразові рукавички.

Головна епідеміологиня Львівщини нагадує про важливість вакцинації проти коронавірусу. За весь період вакцинальної кампанії щеплення двома дозами отримало понад 1,03 млн жителів області. Натомість два "бустери" вкололо менш як 13 тисяч.  

 

Колаж – з відкритих джерел

За джерелом:

https://zahid.espreso.tv/na-lvivshchini-prodovzhue-zrostati-zakhvoryuvanist-na-covid-19-pobilshalo-y-letalnikh-vipadkiv

Переглядів: 116 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 15:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024