Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Лютий » 21 » Міжнародний день рідної мови
00:45
Міжнародний день рідної мови

 

ЛЮБІМО  СОЛОВ'ЇНУ МОВУ ВІТЧИЗНИ!

 

 

 

Міжнародний день рідної мови покликаний спонукати уряди й населення

всіх країн захищати й розвивати мову кожного народу, що існує на планеті.

 

Ця всесвітня подія відзначається щороку 21 лютого, а засновницею свята виступила ЮНЕСКО. Своєю особливою мовою будь-яка етнічна спільнота завжди вирізняється з-поміж інших.

 

Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління в покоління в якості нематеріального культурного спадку. На жаль, 43% мов зараз перебувають під загрозою цілковитого зникнення. Що два тижні припиняє своє існування мова одного з народів світу. 40% людей не мають змоги отримати освіту рідною мовою, а це є дуже важливим фактором формування національної свідомості.

 

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ цього ДНЯ?

 

Всі соціальні істоти спілкуються один з одним — від бджіл та мурах до китів та мавп. Але тільки люди використовують для спілкування мову, яка являє собою набагато більше, ніж набір певних сигналів. Мова має зовсім іншу природу, ніж спілкування тварин. За неї відповідає особливий центр у мозку, який є лише в людей. Коли і як люди стали користуватися мовою, сказати не може ніхто, та прийнято вважати, що це був досить тривалий еволюційний процес.

 

Зараз у світі існує  близько 7 тисяч мов, але науковці об’єднують їх у порівняно невелику кількість мовних сімей. В них мови пов’язані між собою спільними звуками, словами чи граматичними конструкціями. Вчені-мовознавці вважають, що всі мови певної лінгвістичної групи походять від однієї спільної прадавньої мови.

 

Уряд оголосив єдиною державною мовою урду, що викликало протести носіїв мови бенгалі, які вимагали двомовності в своїй країні. Влада не зважала на ці вимоги й заборонила масові зібрання та мітинги. Саме на такій «незаконній» акції протесту в місті Дакка поліцейські застрелили чотирьох студентів-бенгальців, які боролися за свою рідну мову.

 

Бенгалі стала другою офіційною мовою в країні в 1956-му, а в 1971 році східна частина Пакистану виборола незалежність і стала державою Бангладеш.  Саме Бангладеш подала ідею створити День рідної мови у міжнародному вимірі, а 21 лютого в цій країні є державним святом.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВА ЦЯ ПОДІЯ?

 

Людство не завжди усвідомлювало важливість збереження мов навіть нечисленних національних груп. Ще зовсім недавно в освітніх системах багатьох країн перевага віддавалася лише одній, максимум двом офіційним мовам. За те, що діти в школі говорили рідною мовою, їх могли навіть покарати. Проблема відома і в Україні, що пережила свого часу русифікацію та знецінення рідної мови.

 

Тим часом дослідження доводять, що діти досягають більшого в навчанні, якщо спочатку вчаться читати й писати рідною мовою. Згодом вони можуть вивчати й офіційну мову країни, в якій мешкають, тобто стануть багатомовними та будуть мати кращу соціальну адаптацію. Доступність навчання рідною мовою зменшує ризик його покинути й зрештою допомагає отримати вищу фахову освіту.

 

Кожна мова — це набагато більше, ніж просто слова. В мові концентруються національні традиції та цінності. Якщо суспільство має повагу до різних мов, значить, воно поважає всі культури. 

 

Спілкування з людьми їхньою рідною мовою — запорука успіху будь-якої міжнародної діяльності чи бізнесу. Інформація, навчальні курси чи рекламні акції — контент на рідній мові краще сприймається та викликає більше довіри. А публікація, наприклад, базової медичної інформації зрозумілою для людей мовою може навіть врятувати життя.

 

Святкування Міжнародного дня рідної мови сприяє тому, щоб наш світ більше не втрачав та не забував жодної з людських мов. Також він спонукає нас любити рідну мову та прагнути дізнатися про неї якомога більше.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-ridnoi-movy/

 

 

Переглядів: 211 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024