Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Лютий » 27 » Велика оптимістка, медична сестра Червоного Хреста Канади, Камеліям Ерхарт - стала видатним авіатором своєї епохи
19:36
Велика оптимістка, медична сестра Червоного Хреста Канади, Камеліям Ерхарт - стала видатним авіатором своєї епохи

ОПТИМІСТКА, ЩО ПІДКОРИЛА АТЛАНТИЧНИЙ ОКЕАН

 

 

 

 

 

Велика оптимістка Амелія Ерхарт, медична сестра Червоного Хреста Канади, -

 перша жінка планети, котрій вдалося самостійно перелетіти Атлантичний океан

 

 

 

 

 

 

 

Юна леді на цих фотографіях початку ХХ століття - медсестра Канадського Червоного Хреста на ім'я Амелія. І хоча весь світ дізнався її зовсім в іншій якості, почалося все саме з Червоного Хреста.

 

 

 

 

 

 

На Різдво 1917 року, приїхавши в Торонто, щоб відвідати молодшу сестру, Амелія побачила на вулиці важко поранених солдатів, котрі прибули з фронтів Першої світової війни.

 

 

 

 

 

Враження було настільки сильним, що дівчина негайно записалася на прискорені курси медичних сестер і поступила доглядальницею в госпіталь Червоного Хреста.

 

 

 

 

 

 

Неподалік від госпіталю знаходився військовий аеродром, де проходили тренувальні польоти Королівського льотного корпусу. Амелія проводила там весь вільний час. Саме в ці вільні від роботи в госпіталі хвилини і почалася величезна любов до неба, яка з часом перетворила медсестру Канадського Червоного Хреста Амелію Ерхарт в легендарну жінку-авіатора. Першу жінку, якій вдалося самотужки перелетіти Атлантичний океан.

 

 

 

 

 

У травні 1932 року Ергарт зробила вирішальний крок до всесвітньої популярності. Вилетівши з Ньюфаундленду на своєму «Локгід-Вега» ввечері 20 травня, за 15 з половиною годин перетнула Атлантику.

 

 

 

 

 

 

ВШАНУВАННЯ В США Й У СВІТІ

 

У сучасних США Амелія Ергарт, як і раніше, є дуже відомою і популярною національною героїнею, рольовою моделлю та прикладом для юнацтва. В останні десятиліття в середньому щороку в США виходить 4 нові книги про Ергарт, не рахуючи фотоальбомів та книжок для дітей. Про неї знято кілька фільмів, документальних і художніх. Кілька років тому, за пропозицією ініціативної групи конгресменів, було також прийнято рішення про встановлення пам'ятника Амелії Ергарт в будівлі вашингтонського Капітолію, де проводяться засідання конгресу США. У 2008 році до складу флоту США було введено новий військово-транспортний корабель T-AKE 6 «Амелія Ергарт», побудований на верфі NASSCO у Сан-Дієго, Каліфорнія.

На батьківщині Ергарт, в м. Атчісон, штат Канзас, кожен рік проводиться Фестиваль Амелії Ергарт, куди з'їжджається до 50 тисяч гостей. Стандартна програма фестивалю включає показові польоти з виконанням фігур вищого пілотажу, концерти музики кантрі просто неба, півгодинний феєрверк з музичний супроводом «Концерт у небі» та день відкритих дверей в Будинку-музеї Амелії Ергарт, який від 1971 р. офіційно включений до Реєстру історичних пам'яток національного значення США. Ергарт часто згадується у творах музикантів, таких як Джоні МітчеллПатті СмітГітер Нова.

 

Амелія Ергарт (якщо точніше, її воскова фигура, що ожила) стала однією з головних персонажок фантастичного фільму «Ніч у музеї 2» (2009), де її роль виконала актриса Емі Адамс.

 

У 2009 році вийшов біографічний фільм Світи Наїр «Амелія», у головній ролі — Гіларі Свонк.

 

3895 Ергарт — астероїд, який назвали на честь льотчиці..

 

На честь Амелії Ергарт було названо корону на Венері і запропоновано назвати кратер на Місяці.

 

На згадку про Амелію Ергарт Міжнародна організація Zonta Interational (www.zonta.org), яка є символом поліпшення становища жінок у світі, заснувала стипендію в розмірі до 10 000 доларів США, яку присуджують щорічно молодим жінкам, які здобувають магістерський чи докторський ступінь з авіації чи аерокосмічних наук. Цю стипендію присуджують вже 75 років. З 1938 року Zonta Interational присудила 1368 стипендій на загальну суму понад 8 млн доларів США для 959 жінок з 68 країн.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.facebook.com/ICRCRu/photos/pcb.2816807338648362/2816806768648419/

https://uk.wikipedia.org/wiki/Амелія_Ергарт

Переглядів: 118 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 11:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024