Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 2 » Міжнародний день сірника
20:53
Міжнародний день сірника

 

ЗНЕШКОДЖУЮТЬ -  НАВІТЬ  ОТРУТУ  КАРАКУРТА

 

 

 

 

 

 

 

 

2 березня щорічно відзначається Міжнародний день сірника.

 

Цьому крихітному (вага стандартного сучасного сірника 0,09 грама) винаходу людини для видобутку вогню присвячене окреме свято. Сірник - це тонкий подовжений шматочок дерева, картону або просоченої воском нитки, забезпечений головкою з хімічної речовини, який загоряється від тертя. Сучасні сірники бувають двох видів: «кухонні», які запалюються при терті об будь-яку поверхню, і «безпечні», що запалюються при терті об поверхню зі спеціальним покриттям (наприклад, сірникової коробки).

 

Перші сірники винайшов французький хімік Шансель в 1805 році, вони займалися при зіткненні з хімічним реагентом. Через сім років у Відні була зареєстрована перша сірникова мануфактура. У 1826 році Джоном Уокером були винайдені сірчані сірники, які запалювалися при терті об будь-яку шорстку поверхню, проте вони мали жахливий запах при загорянні. У 1830 році французький хімік Шарль Соріано винайшов фосфорні сірники, які запалювалися навіть від взаємного тертя в коробці, тому кожний обгортали в вату.

 

У 1855 році шведський хімік Йохан Лундстрем патентує перший «шведський сірник», який дійшов практично без змін до наших днів. У 1855 році шведські сірники Лундстрема були удостоєні медалі на Всесвітній виставці в Парижі. Цікаво, що сірник, кинутий в море, розкладеться через 6 місяців, а колір сірки сірників не впливає на їх горіння. На сьогоднішній день в світі налічується більше 100 видів сірників. Існує навіть кілька музеїв, присвячених сірникам. А найцікавіше, що сірник може врятувати навіть життя людини. Якщо сірником припекти укус від отруйного степового павука (Каракурта) не пізніше двох хвилин після укусу, то отрута розпадеться і не проникне в кров.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/march/02/international-day-of-the-match

 

 

Переглядів: 238 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024