Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 5 » Лікарні в Україні будуватимуть за новими державно-будівельними Нормами
21:36
Лікарні в Україні будуватимуть за новими державно-будівельними Нормами

 

НОВАЦІЇ, НА ЯКІ ДАВНО ЧЕКАЛИ

 

 

 

 

 

 

 

Пацієнтам у палатах буде комфортніше, а медикам на робочих місцях – зручніше.


З першого березня 2023 року набрали чинності оновлені державно-будівельні норми (ДБН), відповідно до яких заклади охорони здоров’я суттєво зміняться. Нові державно-будівельні норми направлені не лише на поліпшення комфорту пацієнтів, а й на поліпшення умов роботи медиків. Зміни стосуватимуться як будівництва нових лікарень, так і реконструкції вже наявних медзакладів. Норми розповсюджуватимуться на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та в окремих частинах на реставрацію, повідомило 2 березня МОЗ України.
 

Що зміниться для пацієнтів?
 

-  Нові державно-будівельні норми передбачають, що пацієнти в лікарнях розміщуватимуться в просторих одно- або двомісних палатах, які будуть обладнані душем та вбиральнею. Окремо будуть облаштовані приміщення для відпочинку членів родин, які перебувають із пацієнтом.

-  Біля головного входу медзакладу розташовуватимуться паркомісця для людей з інвалідністю.

-  На території лікарні мають зʼявитися паркомісця для автомобілів, велосипедів, мотоциклів, а також електрозарядні пристрої для електромобілів.

-  Суттєвий акцент зроблено на інклюзивність всіх приміщень лікарні та її території загалом. Будівлі проектуватимуться з урахуванням принципів безбарʼєрності, з широкими коридорами та дверними отворами, облаштовуватимуться системами навігації, в тому числі з аудіо покажчиками. Для потреб маломобільних груп населення будуть облаштовані окремі санітарно-гігієнічні приміщення.
 

 

 

 

 

 

Оновлені ДБН «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» набрали чинності 1 березня цього року.

У МОЗ кажуть, що зміни стосуватимуться як будівництва нових лікарень, так і реконструкції вже наявних медзакладів. Норми розповсюджуватимуться на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та в окремих частинах на реставрацію.

«За рік війни окупанти пошкодили 1 151 обʼєкт медзакладів. Ще 174 обʼєкти медзакладів зруйновано вщент, їх доведеться відбудовувати з нуля. Ми маємо все відбудувати в рази краще, ніж було, за кращими світовими зразками. Нові ДБН – перший крок до створення медзакладів нового рівня. Це зміни, які дозволять покращити якість надання медичної допомоги пацієнтам та значно поліпшать умови перебування пацієнтів в лікарнях», – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.


Що зміниться для медиків?

 

Нові державно-будівельні норми, за словами міністра, направлені не лише на поліпшення комфорту пацієнтів, а й на поліпшення умов роботи медиків. Зокрема, для них буде передбачено зручні кімнати для повноцінного відпочинку.

 

 

 

 

 

Зміни також торкнуться проектування відділень – вони більше не будуть хаотично розкидані по лікарні, а розташовуватимуться відповідно до того, наскільки вони взаємоповʼязані одне з одним. Це суттєво вплине на час та зручність доставки пацієнта.

Окрім того відділення невідкладної допомоги буде повністю адаптовано до міжнародних норм планування відділень «emergency».


Під час розробки ДБН «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» були використані ідеї таких всесвітньо відомих стандартів, як TAHPI «Total Alliance Health Partners International», IHFG «International Health Facility Guidelines» та інші.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://zaxid.net/likarni_v_ukrayini_buduvatimut_za_novimi_derzhavno_budivelnimi_normami_n1558968

 

Переглядів: 139 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 21:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024