Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 7 » Жінки в армії досі зазнають санкцій, бо порушують гендерний стереотип, - Тамара Злобіна
16:49
Жінки в армії досі зазнають санкцій, бо порушують гендерний стереотип, - Тамара Злобіна

ВІЙНА  І  ГЕНДЕРНА  ПОЛІТИКА

 

 

 

 

 

 

З набуттям чинності заборони виїзду чоловіків за кордон

 відкрилася дискусія щодо гендерної рівності вже з боку чоловіків.

 

 

Багато українок виїхали за кордон через війну, щоб зберегти своє життя та життя дітей. При цьому активно велася дискусія щодо виїзду і чоловіків – військовозобов'язані почали згадувати про гендерну рівність і дорікати феміністкам, які це питання нібито зараз замовчують.

Тамара Злобіна, кандидатка філософських наук, керівниця експертного ресурсу "Гендер в деталях", роз'яснила "Еспресо.Захід" цю ситуацію.

"У дискусії "чому феміністки не називають заборону чоловікам виїздити за кордон гендерною дискримінацією і не борються з нею" треба спочатку визначитись, в якому суспільстві ми живемо. Якщо ми живемо в рівноправному суспільстві (А), де в нас 50/50 статі представлені в парламенті, на керівних позиціях, жінки обіймають 50% керівних посад і особового складу у війську, а у приватному житті чоловіки беруть на себе половину декретної відпустки й догляду за дітьми, активно включені в домашню працю, догляду  за літніми тощо, то в такому суспільстві заборона суто чоловікам виїздити за кордон справді була б гендерною дискримінацією", – зазначає Злобіна.

Однак, продовжує вона, ми живемо в дещо іншому суспільстві, де представники обидвох статей отримали ролі відповідно до гендерних стереотипів:

"Але ми живемо в іншому – все ще консервативному і патріархальному суспільстві (Б), де було заведено вважати жінку насамперед "берегинею домашнього вогнища", а чоловіка – "здобувачем" і захисником. Представники обох статей отримували статус і ставлення відповідно до цих гендерних стереотипів. У чоловіків був більший доступ до ресурсів, влади, їх більше стимулювали до лідерства – ми бачимо результати цього у відсутності гендерного паритету в органах влади, в керівництві бізнесом. Тому вимога до чоловіків виконувати свою стереотипну роль захисника в такому суспільстві є платою за привілеї, які чоловіки мали в мирний час. А жінки в армії досі зазнають санкцій за те, що порушують гендерний стереотип і захищають свою державу – до них інакше ставляться, навіть можуть засуджувати. Феміністки – це саме ті, хто десятиріччями бореться з таким станом справ і намагається спонукати суспільство перейти від консервативного стану Б до рівноправного стану А", –  резюмує кандидатка філософських наук.

 

Більше читайте незабаром в інтерв'ю з Тамарою Злобіною на "Еспресо.Захід".

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://zahid.espreso.tv/zhinki-v-armii-dosi-zaznayut-sanktsiy-bo-porushuyut-genderniy-stereotip-tamara-zlobina

 

Переглядів: 121 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 09:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024