Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 10 » Переведення стрілок: коли переходимо на літній час
18:16
Переведення стрілок: коли переходимо на літній час

 

ПРОБУКСОВКА  ЗАКОНУ ПРО ЛІТНІЙ ЧАС

 

 

 

 

 

 

У 2023 році переведення годинників зроблять, як і раніше, у ніч з 25 на 26 березня.

 

 

У березні цього року Україна традиційно перейде на літній час, адже закон про відміну сезонного часу парламентарі поки не прийняли.

Разом з Європою

 

Перехід на літній час в Україні зазвичай відбувається в останню неділю березня о 3 годині ранку, коли стрілки годинника переводять на одну годину вперед, що збільшує світловий день. Цього року перехід на літній час відбудеться у ніч з 25 на 26 березня. Переводитимуть стрілки годинників і в Європі, хоч там давно мали намір відмовитися від цього. Адже ефект від переведення стрілок за рахунок економії електроенергії невеликий, а ризики збою у роботі транспорту та негативний вплив на здоров’я багатьох людей - значні.  

У ЄС ще у 2018 році планували, що всі країни, які входять до Євросоюзу, востаннє перейдуть на сезонний, літній час у березні 2019-го, після чого кожна держава зможе визначитися самостійно, як їй краще жити далі: за "зимовим" часом чи "літнім". Передбачалося, що ті держави, які обрали б зимовий час, у жовтні того ж 2019 року мали востаннє перевести стрілки годинника на годину назад. Решта, що обрали літній час, після березня стрілки годинника більше не переводили б. І 2020 року вся Європа офіційно і повністю відмовилася б від необхідності переходу на сезонний час, заморозивши зручний для себе варіант.

Але навесні 2019-го плани змінилися: комісія Європарламенту з питань транспорту, яка є однією з ключових ланок у цьому питанні, ухвалила рішення про те, що країни ЄС більше не будуть переводити стрілки годинника з зимового на літній час і навпаки - лише у 2021 році. Тобто заморожування часу відстрочили, аргументуючи це тим, що не всі встигли підготуватися належним чином до цього важливого кроку. Адже, згідно з процедурою, у кожній країні при виборі свого варіанта часу - літнього або зимового - необхідно було почути думку народу і провести референдум чи масштабне опитування. А на це потрібно чимало часу.

До слова, коли ухвалювали рішення про відмову від сезонного часу в Європарламенті, депутати не були одностайними: "за" проголосували 410, "проти" - 192, а 51 людина утрималася. Та все ж переважна більшість Європарламенту підтримала відмову від сезонного часу. Але ні в 2021 році, ні в 2022-му вона не була реалізована.

 

За київським часом

 

У Верховній Раді у березні 2021 року в першому читанні депутати проголосували за законопроєкт №4201 "Про обчислення часу в Україні", а в другому читанні голосів для ухвалення закону не вистачило.

Законопроєкт підтримали 212 депутатів із 226 мінімально необхідних для його прийняття. Але 226 парламентарів проголосували за винесення цього документа на друге повторне читання - після доопрацювання. Коли це буде - поки невідомо. Звісно, що відмова від сезонного часу нині для нас - не найважливіше. Але якби було з цього приводу конкретне рішення в ЄС, то і наш парламент знайшов би час для цього. Адже є багато сфер, зокрема, транспортне сполучення, у яких ми маємо гармонізувати питання часу з Європою.

"Під час підготовки законопроєкту "Про обчислення часу в Україні", яким пропонується відмовитися від сезонного переведення часу, ми враховували вимоги статті 92 Конституції України, відповідно до якої виключно законами України встановлюються одиниці часу. А також статті 3, яка визначає людину, її життя і здоров’я найвищою соціальною цінністю. Сезонне переведення стрілок годинників не повинно завдавати шкоди. Перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на біоритми людини. Я направляв листи до Національної академії наук України, Національної академії медичних наук України та провідних медичних університетів України. Абсолютно всі, без виключення, висловили підтримку ідеї скасування сезонного переведення годинника", - пояснив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук одразу ж після голосування за законопроєкт.

За його словами, друга причина відмови від сезонного часу полягає в необхідності встановити та закріпити на всій території України єдиний київський час.

«95% території України перебуває в межах часового поясу UTC+2. Запровадити на всій території України єдиний час - геополітичне завдання. Хочу нагадати, що після анексії Криму Російська Федерація одразу ж прийняла рішення та встановила на тимчасово окупованих територіях московський час", - зазначив парламентар. І нагадав, що економічна доцільність переведення стрілок годинників не доведена.

"У ХVIIIстолітті рішення переводити годинник було прийняте з метою економії свічок. У ХХІ столітті реалії життя істотно змінилися й говорити про якусь економію не доводиться. У висновках Національної академії наук України відзначається, що переведення годинників немає жодного економічного обгрунтування. Не існує досліджень, у яких було б доведено заощадження електроенергії", - підкреслив він. І пояснив, чому на всій території України закон пропонує встановити київський час.

"Варто розуміти одне: світає і смеркає, незалежно від законів, і ніхто не може на це вплинути. Ми запропонували залишити київський час, оскільки 95% території України перебуває в межах єдиного часового поясу - UTC+2. Тільки Луганська та частково Донецька й Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах. Часова відмінність між ними становить 68 хвилин. У результаті на Сході незадоволені літнім часом, бо світає там о 3-й годині ночі, а Захід - зимовим, через який о 9-й ранку все ще темно", - сказав Руслан Стефанчук.

За його словами, "щоб усім було зручно, у тексті проекту закону, поданому до другого читання, передбачили, що органи місцевого самоврядування в разі необхідності можуть рекомендувати час початку робочого дня для підприємств, установ та організацій усіх форм власності на відповідній території".

Тим часом у Росії запропонували перевести окуповані території України на московський час. Відповідний законопроєкт внесли до Держдуми РФ. Загарбники планують  запровадити московський час у так званих "ЛНР" та "ДНР", а також на окупованих частинах Запорізької й Херсонської областей. Ці території віднесли до "другої годинної зони". У пояснювальній записці наголошується, що на цих територіях де-факто діє московський час, то ж його хочуть оформити офіційно.

Там, де діє московський часовий пояс (UTC+3), немає переходу на сезонний час. Тому коли Україна у березні переводить стрілки на годину вперед, у Москві такий самий час, як і в Києві. А взимку московський час на годину випереджає київський.

 

Галина Гірак

 

 

Фото: depositphotos / BravissimoS

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/articles/4565444-perevedennia-strilok-koly-perekhodymo-na-litnii-chas

 

Переглядів: 114 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 03:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024