Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 11 » Нині - День землевпорядника України
21:37
Нині - День землевпорядника України

ПРОФЕСІЙНЕ  СВЯТО  УКРАЇНСЬКИХ  ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКІВ

 

 

 

 

 

 

Вперше День землевпорядника України наші фахівці відзначили у 1999 році.

 

День землевпорядника України – професійне національне свято, що відзначають фахівці цієї галузі по всій країні, у другу суботу березня. У 2023 році свято припадає на 11 березня.

 

В цей день вітання приймають люди, що працюють у сфері розподілу земельних ресурсів. Кращі фахівці-землевпорядники отримують нагороди та премії. Хоча ця професія невідома для широкого загалу людей, та від того вона не стає менш важливою. Фахівці цієї галузі завжди користувалися повагою у нашій країні, адже вони мають справу з важливими ресурсами – земельними наділами. Саме земля є найціннішим скарбом кожної держави, найголовнішим засобом існування кожного її громадянина та невичерпним джерелом добробуту її суспільства.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ ЦЬОГО ДНЯ?

 

Вперше День землевпорядника України наші фахівці відзначили у 1999 році.

 

Саме в останній рік ХХ ст. чинний президент нашої держави Леонід Кучма видав Указ про впровадження цього професійного свята. Професія землевпорядника пов’язана із земельним устроєм, мета якого є охороняти земельні ресурси держави, підтримувати екологічне середовище, формувати та підтримувати у належному стані грамотно продуману систему використання земель.

 

Землевпорядники беруть безпосередню участь в земельній реформі, яка проводиться в нашій країні. А провідним освітнім закладом, що готує фахівців цієї професії в нашій державі, є Національний університет біоресурсів та природокористування у Києві. Навчальний заклад має членство у International Federation of Surveyors (Міжнародна федерація геодезистів).

 

Окрім національного свята Дня землевпорядника України, геодезисти відзначають міжнародне свято – Всесвітній день землеміра, що припадає на 11 березня.

 

ПРОФЕСІЯ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКА

 

Вчені-історики вважають, що перші землеміри з’явилися ще у Стародавньому Єгипті. Саме стародавні єгиптяни вперше задокументували способи застосування різноманітних геодезичних прийомів та почали використовувати спеціальні пристрої для заміру та поділу землі.

 

Не дивно, що у давні часи професія землеміра була особливо почесною.

Землевпорядники тих часів брали безпосередню участь у створюванні державних кордонів, складанні карт тощо. Одним із найважливіших завдань землемірів усіх часів було встановлення меж окремих угідь, опис земель та споруд, що до них належали. Таким чином нерухомість вносилася до реєстру та підпадала під захист майнових прав.

 

Цікаво, що землевпорядниками працювали багато відомих історичних постатей: Джордж Вашингтон, Авраам Лінкольн, Нельсон Мандела, Леонід Брежнєв. А найвища вершина світу – Еверест – отримала свою назву на честь валійського землевпорядника, що у 30-х роках 19 століття обіймав посаду головного геодезиста Індії, сера Джорджа Евереста.

 

Заслуги землемірів перед суспільством у світі почали визнавати значно раніше, ніж на теренах України. Так, у 1984 році представники Американського конгресу з геодезії та картографії ініціювали запровадження Національного тижня землемірів у США. Протягом цілого тижня відзначався величезний внесок фахівців цієї професії у функціонування держави.

 

ПРОФЕСІЙНІ СВЯТА ЗЕМЛЕМІРІВ В ІНШИХ КРАЇНАХ

 

Проте День землевпорядника відзначають не тільки в Україні та США. Кожна країна вшановує цю професію, відрізняються тільки дати святкування. Наприклад, на 10 квітня припадає національне професійне свято геодезистів Індії. У квітні День землеміра відзначають в Аргентині. 3 червня – в Японії, 19 червня своє професійне свято відзначають філіппінські фахівці, а у липні – мексиканські геодезисти. 

 

ЯК СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКА УКРАЇНИ?

 

Це свято важливе не тільки для фахівців галузі, День землевпорядника України ще раз скеровує увагу громадянина на важливість професії і на внесок кожного працівника в добробут та процвітання нашої країни. Отже, в цей день лунають вітання від офіційних представників влади, відбуваються святкові заходи в межах окремих організацій, що пов’язані зі справою землевпорядкування. Найкращі працівники отримують відзнаки пошани та нагороди. Не менш важливими є привітання від друзів, близьких та знайомих. Тому в цей день можна влаштувати невеличке свято в родинному колі. 

Зрештою кожен з нас може відзначити це свято – для цього можна більше прочитати про професію землевпорядника та оцінити її важливість для країни.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-zemlevporiadnyka-ukrainy/

 

 

Переглядів: 127 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 15:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024