Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 13 » Всесвітній тиждень обізнаності про сіль
18:22
Всесвітній тиждень обізнаності про сіль

ВЖИВАЙТЕ СІЛЬ – ПОМІРКОВАНО!

 

 

 

 

 

 

Щорічно у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль.

 

 

 

Метою Всесвітнього тижня обізнаності про сіль є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я.

 

ВООЗ підтримує Всесвітній тиждень обізнаності про сіль і нагадує, що скорочення споживання натрієвої солі є пріоритетним завданням з точки зору профілактики і боротьби з неінфекційними захворюваннями (НІЗ), на які припадає близько 86% всієї смертності і 77% загального тягаря хвороб в європейському регіоні. Для цього необхідно вживати заходів на національному та місцевому рівнях, щоб дати споживачам більше можливостей для вибору на користь здорових альтернатив, і щоб вибір на користь здоров’я став для них найпростішим вибором.

 

Вся сіль, незалежно від місця виробництва і кольору – це сіль натрію: і морська, і кам’яна, і рожева гімалайська і так далі. Але сьогодні випускається, в тому числі і в Україні, харчова сіль з низьким вмістом натрію, в якій солоний смак зберігається завдяки добавці солі калію. Така здорова альтернатива допоможе знизити споживання натрію і компенсувати недолік калію в харчуванні українців, за прикладом Фінляндії.
 

 

 

 

 


За результатами раніш проведених досліджень, українці вживають натрієвої солі 12,6г на добу — це майже в три рази більше нормирекомендованої ВООЗ (5г – 1 чайна ложка на добу). При цьому споживають калію близько 2,5г на добу — це майже в півтора рази менше нормирекомендованої ВООЗ (3,5 г).

Велике вживання солоних страв провокує затримку рідини, що у результаті підвищує артеріальний тиск. Через це збільшується ризик інсульту та інфаркту.

Медики вважають сіль білою отрутою, бо вона вражає життєво важливі органи. Найбільш вразливими стають судини головного мозку (результат – інсульт), очей (глаукома), серця (інфаркт), нирок (ниркова недостатність). Ось чому при гіпертонії пропонується безсольова дієта. Відмова від солі дозволяє знизити тиск на 5–10 мм рт.ст. Тим, хто полюбляє приправляти сіллю яйце, або огірок радять відмовитися від цієї звички і не підсолювати готову їжу. Також варто звести до мінімуму споживання консервованих продуктів. Це допоможе знизити як тиск, так і вагу.

 

А ЯКА СІЛЬ КРАЩА?

 

 

 

 

Вживати в їжу краще кам’яну. Вона найдешевша і найкорисніша. Пролежавши в землі понад 200 млн років, містить велику кількість мікроелементів. Кам’яна йодована сіль – ідеальний варіантвона ще постачає організму й відсутній йод. Морська сіль також є цінним джерелом макро- і мікроелементів. Гімалайська рожева сіль – це вид кам’яної солі, який видобувають в регіоні Пенджаб в Пакистані (середня Азія). Незважаючи на заяви про користь гімалайської солі, немає наукових доказів її переваг для здоров’я порівняно із звичайною кухонною сіллю. Тому рожеву сіль можна використовувати в тих же цілях, що і кам’яну. А ось сіль класу “Екстра” – рафінована й перероблена, не містить корисних речовин. До того ж, до неї додають антизлежувач Е 536, який запобігає утворенню грудочок. Ця харчова добавка – ферроціанід калію, або жовта кров’яна сіль, заборонена в багатьох країнах. Вона навіть є початковим матеріалом для виробництва ціаністого калію.

Тож споживайте сіль з розумом, аби запобігти проблемам зі здоров’ям!

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

http://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=15881

Переглядів: 173 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 05:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024