Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 24 » Стало відомо, скільки людей на Львівщині під час війни захворіло на туберкульоз
19:40
Стало відомо, скільки людей на Львівщині під час війни захворіло на туберкульоз

 

КІЛЬКІСТЬ ХВОРИХ - ЗРОСТАЄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 березня у світі щороку відзначають Міжнародний день боротьби з туберкульозом.

 

 

За останні 140 років, коли Роберт Кох відкрив збудника захворювання — мікобактерію туберкульозу, людство навчилося ефективно йому запобігати, діагностувати та лікувати. Попри це, інфекція й досі залишається однією з найбільш смертоносних

 

За інформацією Центру легеневого здоров'я, торік різні форми туберкульозу виявили у 1062 жителів Львівщини, передає "Еспресо.Захід".

 

Випадки захворювання в Україні продовжують реєструвати щодня. Лише за минулий місяць діагноз підтвердили у 1855 українців. У Львівській області, за даними Центру контролю й профілактики захворюваності, у січні-лютому 2023 року захворіло 257 людей, з них три дитини. Це на 57% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року, тобто до початку повномасштабного вторгнення.

 

Загалом у світі на туберкульоз щороку хворіє до 10 млн людей, з них 2 млн — помирає. Захворіти може кожен, попри соціальний та матеріальний статус.

Епідемію туберкульозу в Україні оголосили у 1995 році, проте до сьогодні подолати її не вдалося. В останні роки медики фіксували незначний спад захворюваності. Однак це — результат гіршої діагностики: через пандемію COVID-19 і повномасштабну війну люди менше звертають увагу на тривожні симптоми й відкладають візит до лікаря. 

 

У Центрі легеневого здоров'я нагадують: туберкульоз може вражати різні органи та системи, але найчастіше він "цілиться" у легені. Активна респіраторна форма передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. При кашлі у повітря потрапляють інфекційні часточки виділень з нижніх дихальних шляхів. За один раз — близько 3 тисяч. Такий самий інфекційний аерозоль утворюється при розмові, чханні і співі. Пряме сонячне проміння, яке потрапляє на бацилу, убиває її за п'ять хвилин. Це пояснює, чому зараження відбувається переважно в закритих приміщеннях при тривалому контакті з інфікованим. Два фактори визначають ймовірність проникнення збудника в легені. Це концентрація інфекційних часточок у повітрі й тривалість вдихання зараженого повітря.

 

За цим посиланням можна пройти анонімне анкетування та визначити свій ризик розвитку хвороби. Зазвичай якщо мікобактерія і потрапить в організм, людина не захворіє, оскільки імунна система не дозволить розмножитися збуднику. Найбільший ризик захворіти мають люди з хронічними захворюваннями, ВІЛ-інфекцією й ті, які недоїдають, а також військові та медичні працівники. Тютюнопаління і зловживання алкоголем збільшують ризик втричі.

 

Основні симптоми туберкульозу:

  • кашель, який утримується довше двох тижнів;
  • підвищена температура тіла більш як сім днів;
  • утруднене дихання, біль у грудях;
  • поганий апетит, безпричинна втрата ваги;
  • постійна слабкість;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, яке виділяється при кашлі).

 

Якщо хворий розпочав лікування, з часом перестає виділяти мікобактерію туберкульозу. Така людина не вважається більше заразною й за відсутності ускладнень може продовжити лікування амбулаторно.

 

За оцінками фахівців, туберкульозною паличкою інфіковано чверть населення світу. Цифри в Україні — приблизно такі ж. Ці люди не є заразними та не хворіють, але можуть захворіти в майбутньому, коли в них знизиться імунітет. Наприклад, якщо захворіють на коронавірус.

 

Як підкреслюють у Центрі громадського здоров'я України, туберкульоз виліковний, якщо пацієнт почне вчасно приймати ефективні ліки. На початках хвороба має прихований перебіг. Людина не звертає увагу на погіршення самопочуття і намагається лікувати "кашель" чи "застуду" самостійно.

Цього не треба робити, а слід звернутися до лікаря. Скринінг на туберкульоз у сімейного лікаря рекомендується проводити щороку.

 

Як повідомили в Управлінні охорони здоров'я Львівської міської ради, обстежитися й пройти лікування від туберкульозу можна у п'яти медичних закладах міста:

  • 1-а міській поліклініці (вул. Руських, 20);
  • 3-я міській поліклініці (вул. Повітряна, 99);
  • 6-а міській поліклініці (вул. Медової Печери, 1);
  • Другому медичному об'єднанні Львова (вул. Чупринки, 43) або
  • Львівському територіальному медичному об'єднанні 3 (вул. Озаркевича, 2).

 

Попередити туберкульоз можна з допомогою вакцинопрофілактики (щеплення роблять новонародженим), зміцнення імунітету (наприклад, прогулянок та активних ігор на свіжому повітрі) й повноцінного харчування.

 

  • Через міграцію населення у Закарпатській області на 24% зросла захворюваність на туберкульоз, а також кількість ВІЛ-інфікованих осіб.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://zahid.espreso.tv/stalo-vidomo-skilki-lyudey-na-lvivshchini-pid-chas-viyni-zakhvorilo-na-tuberkuloz

 

Переглядів: 110 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 14:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024