Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 31 » Боротьба з туберкульозом потребує нових підходів
21:17
Боротьба з туберкульозом потребує нових підходів

ПРОБЛЕМА  ДЕРЖАВНОЇ  ВАГИ

 

 

 

 

У Верховній Раді зареєстровано новий законопроект «Про подолання туберкульозу в Україні»

(№ 9147), серед авторів якого, зокрема, Лада Булах, Олег Бондаренко та Михайло Радуцький.

 

«Наша країна і до війни посідала одне з перших місць за темпами поширення туберкульозу в Європі. Через пандемію та воєнні дії зменшилась кількість пацієнтів, в яких туберкульоз виявлено на ранніх стадіях. Водночас, за даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, у більшості регіонів спостерігається зростання рівня захворюваності», — наголосив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Відповідно до пояснювальної записки до проекту, найвищі показники захворюваності на туберкульоз (ТБ) зареєстровано в Одеській, Дніпропетровській, Волинській, Херсонській та Миколаївській областях.

«Середньостатистичний пацієнт з ТБ — це чоловік віком 35-44 роки. При цьому основна маса прихованих випадків ТБ припадає на чоловіків віком 25-34 роки. Тобто найбільшого негативного впливу від цієї хвороби зазнає саме працездатна та економічно активна частина нашого населення. До того ж нині представники цих вікових груп стоять на захисті нашої Батьківщини, мобілізуються та беруть участь у бойових діях, отримують контузії та поранення, перебувають у стресових та несприятливих для стану організму умовах», — зазначається в документі та акцентується увага на тому, що в усіх регіонах захворюваність на ТБ на 20-30 відсотків вище у мешканців села, ніж у містян.

Крім того, занепокоєння депутатів викликає і ситуація з туберкульозом серед дітей. Адже останніми роками спостерігається збільшення кількості нових випадків туберкульозу та його рецидивів у дітей. Водночас є багато ознак того, що ТБ серед дітей виявляється на недостатньому рівні.

Тож один із способів покращити ситуацію — ухвалити оновлений профільний закон, переконаний Михайло Радуцький. Адже чинний закон «Про протидію захворюванню на туберкульоз», за словами депутата, востаннє системно переглядався 11 років тому. А за цей час з’явилися нові підходи, методи та стандарти лікування. Тож необхідність законодавчих змін назріла.
 

Наразі запропонований депутатами законопроект дасть змогу забезпечити належну діагностику, профілактику та лікування туберкульозу. А також перейти на надання медичних послуг пацієнтам відповідно до керівних документів ВООЗ.

Запропонований законопроектом комплексний підхід, наголошують його автори, дасть можливість забезпечити створення нової ефективної моделі профілактики, раннього виявлення туберкульозу. А відтак і покращити ситуацію з темпами поширення туберкульозу в Україні загалом.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

http://www.golos.com.ua/article/369615

 

Переглядів: 153 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 19:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024