Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Квітень » 13 » Вперше за 10 років. Велика вода затоплює Україну
21:41
Вперше за 10 років. Велика вода затоплює Україну

 

СПРАВЖНЯ  ПОВІНЬ

 

 

 

 

 

 

 

У країні спостерігаються масштабні потопи: на полях

тонуть трактори, а люди відкачують воду із будинків.

 

 

У низці областей України спостерігаються серйозні повені. Велика вода розмиває греблі, дороги, обрізає сполучення між населеними пунктами, а через підтоплення полів затримується посівна. Рятувальники оголосили помаранчевий рівень небезпеки. При цьому синоптики попереджають, що ситуація найближчими днями погіршуватиметься.

У яких регіонах вже повідомляють про стихійні лиха і де буде найнебезпечніше читайте в сюжеті Корреспондент.net.

 

"Такого вже не було 10 років"

 

На Рівненщині з початку поточного тижня річки виходять з берегів, затоплюють городи та поля. До великої води в регіоні навесні звикли, але такого, як зараз, давно не бачили.

"Вперше за 10 років ми маємо повінь, справжню повінь", - розповіли місцеві жителі для телеканалу Рівне-1.

Територію Дубенського району вже підтоплено через річку Іква, яка вийшла з берегів.
Складна ситуація і в інших районах області, але найгірше на Поліссі. З висоти пташиного польоту помітно вода всюди - на присадибних ділянках і у дворах будинків

Експерти пояснили, що все це через різке танення снігу та рясні дощі - у березні випало майже 62% опадів річної норми. За словами чиновників, на Рівненщині існує загроза підтоплення майже 77 населених пунктів.

 

 

 

 

 

Дніпро виходить із берегів

 

У четвер, 13 квітня, у Києві значно підтопило прибережну частину міста. Зокрема, вода залила набережну на Микільській слобідці. Підняття рівня води на річці Дніпро сталося через весняну повінь.

Серйозніше стихія проявила себе у районі Вишгороду Київської області. Так, 13 квітня в селищі Іванків внаслідок тривалих дощів розмило дамбу місцевого ставка, вода впала в річку, яка проходить повз житлові вулиці. Водою розмило та підтопило дві вулиці.

"Поліцейські та ДСНС всіляко сприяють місцевим жителям подолати лихо, працюють відповідні служби з очищення водовідвідних каналів. Рівень води поступово знижується", – повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

 

На полях тонуть трактори

 

На Волині аграрії не можуть розпочати весняну посівну через підтоплення сільськогосподарських угідь та мінливої погоди. Як розповів начальник відділу рослинництва обласного управління агропромислового розвитку Олександр Книш, погодні умови вже завдали шкоди аграріям.

Через сильні дощі та сніг 40% полів у господарстві фермера з Луцького району Руслана Хомича – підтоплені.

"Це орієнтовно 250 га землі", - пояснив аграрій ТСН.

Чоловік додає, що досі не може розпочати весняну посівну, бо техніка ув'язує у полі: "У нас по полях зараз гніздяться лебеді, де мають сіятися поля. Минулого року в ці дні вже садили картоплю, а сьогодні сніг та мороз, та перезволоження".

"Цього року - менше посадять овочів через їх низьку закупівельну ціну. Поля планують засіяти переважно соєю, кукурудзою та соняшником", - додав фермер.

 

 

 

 

 

 

 

Затоплена траса на Чернігівщині

 

У Чернігівській області через значне підвищення рівня води в Десні раніше було порушено автомобільне сполучення на трасі Т2502 Новгород-Сіверський-Шостка, в районі села Путівськ. Об'їзд був через Короп.

13 квітня рятувальники повідомили, що вода порушила транспортне сполучення вже з дев'ятьма населеними пунктами. Загалом у Чернігівській області підтоплено 275 господарств у семи населених пунктах.

"Підтоплення житлових будинків не має. Порушено транспортне сполучення з 9 населеними пунктами, і для надання допомоги залучаються підрозділи ДСНС, у тому числі два плавзасоби", – повідомив прес-офіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

 

Нова загроза

 

Укргідрометцентр попередив, що у період з 13 по 17 квітня ситуація з підтопленнями посилиться. Найближчими днями очікується розлив річок у північній та центральній частині України. Зокрема, можливе підвищення рівня води на 0,1-0,3 м за добу на Верхньому Дніпрі.

Українців попередили про можливе затоплення заплав, доріг, населених пунктів, будинків та інших будівель:

  • у Чернігівському районі оголосили третій (червоний) рівень небезпеки;
  • у Новгород-Сіверському (с.Зайцеве) та Корюківському (с.Загребілля) районах Чернігівської області – другий (помаранчевий) рівень небезпеки через розлив річок Десна та Снів;
  • у Києві, Вишгородському, Броварському та Бориспільському районах Київської області – другий (помаранчевий) рівень небезпеки через можливе підвищення рівня води на Дніпрі та Київському морі;
  • у прирічних населених пунктах Черкаської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької областей – другий (помаранчевий) рівень небезпеки;
  • у Чернігові через можливе затоплення пляжу "Золотий берег" оголошено перший (жовтий) рівень.

 

 

Фото: пресс-служба ДСНС в Київській області

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/ukraine/4580776-vpershe-za-10-rokiv-velyka-voda-zatopluiie-ukrainu

 

 

 

 

Переглядів: 113 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 07:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024