Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Квітень » 15 » Український День навколишнього середовища
12:05
Український День навколишнього середовища

 

ДЕНЬ  ДОВКІЛЛЯ

 

 

 

 

 

 

 

Український День навколишнього середовища (День довкілля) припадає на 15 квітня.

 

 

 

Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.

Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98.

День довкілля вже давно увійшов в життя українців, тому маємо певні традиції його проведення. В школах до цієї події присвячуються вікторини та конкурси дитячих малюнків на тему охорони природи, а щоб спонукати людей більше користуватися  екологічним транспортом, в містах влаштовуються велосипедні пробіги.

В цей день гуртуються найрізноманітніші спільноти — робочі колективи, учні, студенти, сусіди по вулиці чи по будинку. Зазвичай зайнятися є чим — прибрати сміття на прибудинковій території, впорядкувати дитячі та спортивні майданчики, розчистити найближчу водойму, висадити на пустирі чи коло будинку дерева й кущі. Весняного прибирання також потребують узбіччя доріг, лісосмуги та інші об’єкти довкілля. Тому до цих робіт залучаються як добровольці, так і профільні організації з благоустрою територій місцевих громад.

Щоб провести з користю День навколишнього середовища, іноді достатньо просто почати сортувати сміття, здавати використані батарейки та LED-лампи до спеціальних пунктів прийому, відремонтувати чи замінити крани, якщо вони протікають, навчити дітей не залишати після себе ніякого сміття на вулиці та дбайливо ставитися до зелених насаджень.

Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі «живе» на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія. На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення навколишнього середовища. Результати дуже сумні. Наприклад, в Каїрі, повітря дуже сильно забруднене. Дихати «під відкритим небом» там цілий день, для організму, все одно що викурити пачку цигарок.

Середньостатистичний автомобіль виробляє більше 0,5 кілограм відходів у вигляді газу менше, ніж через кожні 35 кілометрів шляху. Всього чотирьох літрів машинного мастила досить, щоб було отруєно понад 4 мільйона літрів чистої питної води. Виробництво металу є джерелом 6% всієї емісії вуглекислого газу в атмосферу нашої планети.

На пересилку спаму щорічно витрачається 33 мільярда кВт/год електроенергії, що супроводжується викидом в атмосферу близько 17 мільйонів тон вуглекислого газу (як три мільйони автомобілів). Такої кількості електроенергії достатньо для електропостачання 2,4 мільйона будинків.

Залишається сподіватися, що конкретні дії з впорядкування й благоустрою середовища, яке нас оточує, не обмежаться лише одним днем у році і День довкілля змусить перейнятися проблемами української екології якомога більше людей. Тільки тоді в нашій країні поменшає стихійних сміттєзвалищ, зламаних дерев, вирубаних лісів, понівечених земель та замулених річок. 

 

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/ukrainskyy-den-navkolyshnoho-seredovyshcha-den-dovkillia/

 

 

 

 

Переглядів: 123 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 18:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024