Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Квітень » 19 » Міжнародний день проліска
16:10
Міжнародний день проліска

ПРОЛІСОК – СИМВОЛ  ВЕСНИ

 

 

 

 

 

 

19 квітня щорічно відзначають Міжнародний день проліска.

 

Першими його відзначили в Великобританії в 1984 році. Саме англійці висунули ідею відзначати День першої весняної квітки 19 квітня. Звичайно, перші квіти проліска можуть з'явитися як у січні, так і в квітні, все залежить від кліматичних умов. Якраз в Великобританії пролісок розквітає в середині квітня і до нього в цій країні ставляться з такою ж любов'ю, як до тюльпанів в Голландії. За англійськими переказами - ці ніжні квіти відлякують від будинку злих духів.

Пролісок - це багаторічна рослина, сімейства цибулинних. Сама цибулинка проліска розміром не більше трьох сантиметрів, складається з торішнього сегмента і нової цибулинки, з якої згодом виросте нова рослина. До речі, цибулини проліска - отруйні, тому жоден гризун їх не чіпає. А ще вони містять речовини, які становлять небезпеку і для людини.

З цибулини виходить широке листя незвичайної форми (як правило 2 або 3). Одночасно з'являються бутони, які після зміни холоду на тепло випускають невелике суцвіття. Квітконіс циліндричної форми, трохи сплюснутий з боків.

Голова квітки завжди дивиться вниз і схожа на дзвіночок. Розмноження відбувається насінням і вегетативним способом. Насіння, що випали з коробочки, розносять мурашки. Запилення відбувається зусиллями літаючих комах. Пахне пролісок трохи різкувато, але з'являється відчуття свіжості і відразу підвищується настрій.

Перші квіти проліска пробиваються крізь сніг і навіть сріблястий лід. Здається, це тендітна рослина, але насправді - неймовірно сильна. Вона проявляє свою силу над холодом, над зимою і навіть над снігом. І робить це квітка не одна, а разом з усіма своїми побратимами. Недарма проліски називають провісниками весни. Весняний настрій, яскраве тепле сонце, весняний легкий вітерець - все це символізує пролісок.

Згідно з однією легендою про проліски (насправді їх дуже багато), в перший день березня вийшла на узлісся Весна, озирнулася і побачила, як на галявині, у зарослях терену пробивається з-під снігу пролісок.

Весна вирішила допомогти бідній квітці і почала розчищати навколо неї землю, щоб звільнити її від колючих гілок терну. Зима зі своїми прислужниками побачила це і розлютилася. Змахнула руками, закликала сильний холодний вітер зі снігом, щоб знищити першоцвіт.

Рятуючи слабку квітку, яка схилилась під жорстоким вітром, Весна прикрила руками паросток і укололася тереном. З її пораненої руки впала крапля гарячої крові, завдяки якій квітка ожила. Сталося диво! Зима відступила і прийшла Весна!

У цей день хочеться нагадати про те, що з вини людей, деякі види пролісків знаходяться на межі зникнення, а більшість видів занесені в Червону книгу. Закликаємо всіх дбайливо і обережно ставитися до цих квітів, хоча б для того, щоб і у майбутніх поколінь була можливість побачити це диво природи в живу.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/april/19/international-snowdrop-day

 

 

Переглядів: 97 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024