Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Квітень » 22 » Знову рекорд. Європу чекає аномальна спека
12:08
Знову рекорд. Європу чекає аномальна спека

 

НЕВРОЖАЙ ТА ТЕПЛОВІ УДАРИ – ВЖЕ ЦЬОГО ЛІТА

 

 

 

 

 

 

 

Минулого року Європа пережила найспекотніше літо в історії,

 метеорологи вважають, що катаклізм повториться вже цього року.

 

 

Європі знову обіцяють рекордно спекотне літо. Ну а посуха та спека – це неврожай фруктів та зелені, високі ціни в магазинах, непридатні для судноплавства річки та надмірна смертність.

 

Нестача води

 

Особливо важка ситуація на півдні: на більшій частині території Іспанії та в багатьох районах Португалії та Італії. Як і в 2022 році, рівень води загрозливо низький не лише у водосховищах, а й у головній європейській водній артерії – річці Рейн.

Води не вистачає, бо, як і 2022 року, ця зима видалася малосніжною та сухою. Дощу майже не було ні тоді, ні цього разу. Снігу в Альпах випало нижче за історичну норму, що неминуче призведе до посухи.

До літа залишився один шанс трохи пом'якшити катаклізм – місяць травень. Минулого року він видався найсухішим в історії спостережень. Щоправда, цього року свої рекорди: наприклад, у Франції лютий 2023 був найспекотнішим з 1959 року.

 

Нагрівається найшвидше

 

"В останні десятиліття Європа нагрівалася швидше за будь-який інший континент", - зазначили вчені.

Альпійські льодовики міцно тримаються у світових лідерах за швидкістю зникнення. Чим менше снігопадів, тим швидше вони тануть, і води для зрошення, судноплавства та генерації електроенергії дедалі менше.

З кожним роком у Європі неухильно зростає кількість днів, коли континент загалом переживає "сильну" або "дуже сильну" спеку за класифікацією C3S, а на півдні Європи той же тренд поширюється на дні "екстремального теплового стресу".

Практично всі країни світу підписалися під висновками, що потепління - прямий наслідок діяльності людини і викидів парникових газів в атмосферу. Вони домовилися скоротити викиди і визнали, що навіть якщо негайно припинити коптити небо, накопичені в атмосфері гази нікуди не подінуться і потепління продовжиться, але терміни неминучого апокаліпсису відсунуться за обрій.

 

Наслідки спеки

 

Пересохлі річки створюють проблеми з доставкою вантажів і гальмують промисловість та торгівлю, і так підірвані постковидною кризою та війною в Україні.

Нестача вологи в землі підриває сільське господарство та обіцяє розгін цін в умовах і так рекордної за 40 років інфляції.

Без води зменшується виробництво електроенергії як на гідроелектростанціях, так і на АЕС, як це було минулого року у Франції, коли рівень води виявився недостатнім для охолодження ядерних реакторів.

Лісові пожежі - ще один руйнівний наслідок сухої та спекотної погоди, що загрожує життю та здоров'ю людей. Вони знищують будинки, поля, ліси, дороги та мости, зменшують економічне зростання та збільшують викиди парникових газів в атмосферу.

Понад 15 тисяч людей померли минулого року через спеку в Іспанії, Німеччині, Великій Британії, Франції та Португалії, випливає з опублікованого в п'ятницю звіту Всесвітньої метеорологічної організації ООН.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/world/4583225-znovu-rekord-yevropu-chekaie-anomalna-speka

 

 

 

 

Переглядів: 127 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 16:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024