Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Квітень » 26 » Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу
14:07
Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу

 

ТЕХНОГЕННА  КАТАСТРОФА  СТОЛІТТЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

26 квітня проходить Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

 

Це офіційний пам'ятний день як в Україні, так в Білорусі та Росії. У цей день ми вшановуємо пам'ять людей, які загинули в найбільшій і найстрашнішій в історії аварії на атомній електростанції. Катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) сталася 26 квітня 1986 року. Вибух пролунав в четвертому енергоблоці, розташованому за 120 кілометрів від Києва.

Будівництво ЧАЕС почалося в 1970 році. У той же час поблизу майбутньої атомної електростанції було побудоване місто-супутник - Прип'ять і після запуску першого реактора в 1977 році в це місто було заселено 14 000 жителів.

Завдяки своїм транспортним зв'язкам - дорожнім, залізничним і річковим - новбудова перетворилася на перспективне сучасне місто. Згідно з прогнозом СРСР, ЧАЕС повинна була стати найбільшою атомною електростанцією в світі з 12 реакторами (потужністю 1000 МВт). Вже були готові чотири реактори і ще два будувалися, але сталося непоправне.

26 квітня о 1:24 за місцевим часом пролунали два великих вибухи. На думку експертів, після дослідження реактора, вибухи були неминучі. Було зафіксовано, що системи безпеки відключилися, а комбінація радіоактивної пари і водню зруйнувала кришку реактора вагою в 1200 тон і знищила дах.

Дослідження показали, що перший вибух був нормальним - хімічним, а вже другий з горінням швидких нейтронів мав характеристику ядерного вибуху з виходом 0,3 кілотонн (рівним приблизно 300 тонам ТНТ).

За словами свідків, за першим вибухом було червоне полум'я, а за другим - блакитне, після чого над реактором піднялася атомна «грибна» хмара.

Викиди радіації почали відбуватися зі зруйнованого палаючого четвертого реактора ЧАЕС і викликали забруднення прилеглої території, а пізніше поширилися на ширшу територію. Спеціальний відділ пожежної охорони електростанції спільно з пожежними з міст Чорнобиля і Прип'яті ліквідували вогонь протягом трьох годин після вибуху. Однак, в самому серці реактора все ще продовжував горіти графіт...

Наскільки відомо сьогодні, немає такого місця на Землі, де б не залишила свій слід радіоактивна хмара, заражена Чорнобильською катастрофою. Вона облетіла всю Земну кулю.

За деякими даними, в ліквідації наслідків катастрофи було задіяно від 600 000 до 1 мільйона цивільних і військовослужбовців, які зазнали впливу певного рівня радіації.

Офіційні документи класифікують жертв аварії за кількома категоріями. Найбільшу групу складають ліквідатори аварії - 200-240 тисяч осіб. Наступна група - близько 116 тисяч осіб - це жителі довколишніх областей Чорнобиля. Ще 220 тисяч чоловік були евакуйовані пізніше із забруднених територій Білорусії, України та Росії. В цілому понад 10 мільйонів людей вважаються постраждалими через Чорнобильську катастрофу.

Товариство Червоного Хреста України виступило в ті роки з ініціативою запровадити Міжнародну Чорнобильську програму гуманітарної допомоги й реабілітації за підтримки Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Програму реалізовували Житомирська і Рівненська обласні організації ТЧХУ, а пізніше вона була розширена і на Волинську обласну організацію Червоного Хреста України. Ця Програма, що тривала з 1990 по 2012 рік, стала найдовшою з усіх гуманітарних програм Червоного Хреста у світі.

 26 квітня в Україні, Білорусі та Росії проходять траурні церемонії , щоб вшанувати пам'ять про ліквідаторів цієї аварії і звичайних людей, що стали жертвами Чорнобиля.

Сьогодні у Львові біля меморіалу «Героям і жертвам Чорнобиля», що на вул. Морозній, 31а, також відбулись пам’ятні заходи до 37-ї річниці Чорнобильської катастрофи. В них взяли участь керівники міста та області, а також представники громадськості.

 

Фото – з відкритих джерел

Адміністратор

 

 

 

 

Переглядів: 137 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 01:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024