Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Квітень » 30 » Вальпургієва ніч 2023 року: що це свято означало у слов'ян, традиції та ворожіння
21:50
Вальпургієва ніч 2023 року: що це свято означало у слов'ян, традиції та ворожіння

ОСОБЛИВА НІЧ

 

 

 

 

 

 

 

Вальпургієва ніч з давніх давен вважається містичною в цілому році.

 

 

Про історію виникнення цього свята, традиції, обряди, ритуали і прикмети – йдеться нині у матеріалах українських ЗМІ. 

 

 

 

 

 

Відомо, що Вальпургієва ніч з опери Шарля Гуно - Фауст (Charles Gounod - Faust) стала назавжди шедевром балетного мистецтва. Щоб написати лібретто опери, авторові потрібно було добре вивчити народний епос, який з уст в уста поширював відомості про прадавні традиції пращурів у цю особливу ніч. Багато митців вдавалися з тих пір до цього романтичного сюжету, тому що ніч з 30 квітня на 1 травня вважається Вальпургієвою в багатьох країнах Європи. Вважається, що в цю ніч нечиста сила звітує дияволу, що поганого зроблено за минулий рік. Деякі люди донині вірять, що в цю ніч руйнуються всі межі між світами, і душі мерців можуть вільно розгулювати серед живих.
Вальпургієва ніч була так названа за іменем християнської святої Вальпурги (або Вальбурги). Вона була черницею, що жила в VIII столітті. Вона прибула до Німеччини з Англії і заснувала монастир.
Вальпурги канонізували саме 1 травня. У цей день відзначається день Вальпурги в римському переліку святих.

 

 

 

 


У цей день стародавні кельти відзначали свято любові і весни - Белтейн, а в Чехії розпалювали великі багаття і спалювали опудала відьом, обходили оселі з факелами і дзвонили в дзвони. Це був обряд вигнання нечистої сили.
 

Традиції свята

 

 

 

 

 

У різних країнах Вальпургієва ніч відзначається по-різному. У Словаччині та Чехії , наприклад, в ніч з 30 квітня на 1 травня ставили на головній площі очищену від кори ялину або ялицю - "травневе дерево". Його прикрашали квітами, солодощами, стрічками. Навколо нього водили хороводи і веселилися.

В Італії молоді люди в ніч на 1 травня приносили до будинку своєї коханої прикрашену стрічками гілку дерева. Таким чином натякали на свої почуття і робили пропозицію. Якщо дівчина забирала зелень до себе, то вона приймала цю пропозицію.

 У Хорватії і Словенії молодь ходила по дворах і господарям бажала всього хорошого. За добрі слова юнаків і дівчат винагороджували.

 

Як святкували Вальпургієву ніч в Україні

 

Про Вальпургу наші предки жодного уявлення не мали, а в ніч проти 1 травня святкували Живин день, вшановуючи покровительку Роду та Цілющої сили — богиню Живу. Цікаво, що у стародавніх слов'ян слово "життя" звучало як "живіт", тобто "живе тіло".

В цю ніч проводилися язичницькі обряди, щоб вшанувати богів, які дарують родючість землі. Ритуали були чимось схожими на кельтські. Наприклад, розпалювання багаття, через яке дівчата та хлопці перестрибували, щоб очистити тіло та душу. А  дівчата брали в руки мітла і замітали все навколо, щоб прогнати нечисту силу.

 

 

 

 

 

Також жінки ходили до лісу, щоб зібрати цілющих трав. Вважалося, що вони мають особливі магічні властивості саме в ніч проти 1 травня. Було прийнято посипати поріг будинку піском, щоб відьми не могли ступити всередину. В домі ж запалювали всі свічки для захисту оселі від нечистої сили.

 

Прикмети, обряди, повір'я і ритуали в ніч з 30 квітня на 1 травня

 

  • Намагайтеся в цей день 30 квітня робити добрі справи, а вночі з 30 на 1 число провести час з сім'єю і очистити свій розум від негативних думок, так як вони можуть стати джерелом бід і негараздів
  • Вважається, що в цю ніч багато хто бачить віщі сни. Також цієї ночі можна побачити судженого або суджену
  • У цю ніч було прийнято залишати частину їжі біля вхідних дверей, на підвіконні або на обідньому столі - для померлих родичів. Трапезу починали тільки після молитов і хороших спогадів про тих, хто пішов у світ інший.
  • У цю ніч прийнято молитися святій Вальбурзі про спасіння душі, про захист від темних сил і псування: "Свята Вальбурго, моли Бога за нас, щоб захистив він мене і моїх близьких від магії, пристріту і людей недобрих. Моли Бога за здоров'я наше, про любов і про процвітання сім'ї нашої. Допоможи нам стати кращими, амінь".
  • У Вальпургієву ніч бажано бути поруч з близькими людьми
  • Увечері проводили обряд очищення будинку. Запалювали свічку і з нею проходили по всіх кімнатах. При цьому говорили: "Вогнем святим очищу будинок, все зло і нечисть вижену. Все погане залишу за вікном, свій будинок не оскверню. Амінь".
  • Є повір'я, що трави та рослини, зірвані в Вальпургієву ніч, отримують чарівну силу і захищають від нечисті.

 

Як ворожили у Вальпургієву ніч

 

 

 

Ця дата — чудова можливість для спілкування з потойбічним світом, тому дівчата часто ворожили в ніч проти 1 травня:

На нареченного і заміжжя:

    • перед тим, як лягати спати, просили у вищих сил показати уві сні судженого;
    • писали на листочках 12 різних чоловічих імен, завертали в трубочку і ховали під подушку, щоб на ранок дістати один листочок;
    • брали зображення коханої людини, запалювали церковну свічку і довго вдивлялися в чоловіка, потім капали трохи воску і промовляли "Нехай полум'я свічки горить і розпалює твої почуття до мене. Полюби мене, як і я люблю тебе", після цього ховали зображення в затишне місце.

На бажання та багатство:

    • спочатку вибирали стихію, до якої будуть звертатися (земля чи вода), потім кидали у річку чи закопували в ґрунт шматочок м'яса, думали про бажане і промовляли "Земля (Вода), прошу тебе, зроби так, щоб я……";
    • купували новий гаманець, рвали кілька листочків і клали всередину, промовляючи "Скільки листя росте на деревах, нехай стільки грошей буде в моєму гаманці", потім листя клали в мішечок з тканини і ховали так, щоб ніхто не знайшов.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://tsn.ua/ukrayina/valpurgiyeva-nich-2023-roku-koli-den-vidmi-scho-ce-svyato-oznachalo-u-slov-yan-tradiciyi-ta-vorozhinnya-2317354.html

https://ua.korrespondent.net/lifestyle/4223569-valpurhiieva-nich-2020-istoriia-tradytsii-ta-obriady

 

 

 

 

 

Переглядів: 98 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 14:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024