Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Травень » 1 » 1 травня - День весни і праці
17:20
1 травня - День весни і праці

ВІТАЄМО  З  ПЕРШОТРАВНЕМ!

 

 

 

 

 

 

Щорічно 1 травня у багатьох країнах світу відзначають День Праці. Колишня

назва, яку пам'ятає багато хто з вас,  - День міжнародної солідарності трудящих.

 

Історія свята пов'язана з подіями, які відбулися в Америці в 1886 році. 1 травня робітники Чикаго організували страйк, вимагаючи встановлення 8-годинного робочого дня. Якщо ви не знаєте, в той час був 15-годинний робочий день! Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. При силовому розгоні демонстрантів кілька людей загинули. На згадку про ці події в 1889 році на конгресі в Парижі було прийнято рішення оголосити 1 травня Днем міжнародної солідарності трудящих.

 

ЯК СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ ВЕСНИ І ПРАЦІ?

 

На сьогоднішній день в переважній більшості держав свято не носить ні політичного, ні соціального характеру, а вважається саме радісним весняним днем ​​оновлення і праці.

1 травня став днем ​​зустрічей з друзями, народних гулянь, ярмарок, мирних демонстрацій. З першим травня тісно пов'язане виникнення «маївок». У наш час «маївка» - це веселий колективний відпочинок, початок дачного сезону, поїздки на риболовлю, час шашликів, вилазки на природу, збори всієї родини або компанії для проведення пікніків.

Цікаво, що на Гаваях перший день травня вважають днем ​​танців, а у Франції відзначають День конвалії. Романтичні італійці в цей день за традицією виконують серенади під балконами своїх коханих дівчат, а на Сицилії всі від малого до великого в першотравневі дні збирають лугові ромашки, які, за місцевими повір'ями, приносять щастя.

У перший день травня жителі англійських сіл вставали вдосвіта, щоб зібрати квіти. На галявині в селі встановлювали високе травневе дерево, прикрашали його яскравими польовими квітами, танцювали і співали навколо дерева. В даний час в Лондоні діти ходять по будинках і продають квіти. Всі зібрані гроші вони кидають в колодязь бажань або віддають в різні благодійні організації.

В Казахстані Міжнародний день солідарності трудящих також пережив певні зміни. З 1995 року він називається Днем єдності народу Казахстану.

В Іспанії 1 травня є також офіційним святом, яке називається Днем праці. А друга його версія – народна, це так званий Зелений Сантьяго. Свято квітів і кохання. Раніше був звичай, коли дівчата прикрашали себе квітами та ходили у танку, оспівуючи своїх коханих.

В Нідерландах першотравневе свято присвячено тюльпанам. І це не дивно, адже ця країна здавна є родиною цих чудових весняних квітів. З 1-го по 7-ме квітня тут проходить Фестиваль тюльпанів, а кульмінацією святкування є Неділя цибулини

В Скандинавських країнах ніч першого травня називають Вальпургієвою. А сам першотравневий день має цікаву назву – День зозулі.

Жителі Південної Кореї святкують 1-го травня день народження свого бога – Будди. Та свято має не лише релігійний характер. В цей день влаштовуються масові світські вечірки зі співами та танцями.

В Південноафриканській республіці свято зберегло своє офіційне підґрунтя. Тут воно і надалі називається Днем солідарності трудящих, коли профспілки проводять різноманітні заходи. Це і виставки народних виробів, величезні ярмарки, виступи колективів народної самодіяльності.

В Німеччині також проводяться різні заходи від профспілок. День солідарності у своїх цілях використовують ліві політичні партії. Вони організовують демонстрації, які іноді закінчуються різними порушеннями розміреного життя мешканців країни.

У Фінляндії Першотравень (Vappu) - це традиційний весняний карнавал студентів.

 

Вітаємо всіх з першим травневим днем, зі святом весни і творчої праці! Нехай будь-яка справа, за яку Ви беретеся, приносить Вам задоволення і радує своїми результатами. В душі ж вашій нехай завжди квітне Весна!

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://daytoday.ua/podiya/den-vesny-i-pratsi/

https://celebratoday.com/uk/events/may/01/spring-and-labour-day

Переглядів: 85 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 09:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024