Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Травень » 13 » Всесвітній день кульбаби
15:20
Всесвітній день кульбаби

КУЛЬБАБА – РОСЛИНА  УНІВЕРСАЛЬНА

 

 

 

 

 

 

13 травня щорічно відзначають свято, яке присвячене «шматочку

травневого сонечка» - кульбабі. Сьогодні - Всесвітній день кульбаби!

 

КУЛЬБАБА – ТРАВНЕВЕ ДИВО - СОНЕЧКО

 

Коли весняне сонечко посилає свої перші теплі промені на землю, а галявина вкривається зеленим килимом, по траві миттєво розсипаються яскраво-жовті квіти – кульбаби. Для одних ці рослини – звичайні бур’яни, для інших – компонент вітамінних страв, адже із зелені готують вишукані салати, а із квіток варять смачне варення. Окрім того, квітка володіє цілющими властивостями, тому широко використовується в медицині.

 

 

 

 

 

 

Дивлячись на ці яскраво-жовті квіти, хтось згадує, як плів в дитинстві віночки, а хтось - як розліталася дрібними парашутами біла хмарка на тоненькій ніжці. Дивно, але факт - в світі відомо понад тисячу видів цієї рослини, а за сезон один кущик цієї рослини може дати понад 10 тисяч насінин, які завдяки особливостям своєї будови здатні пролітати сотні кілометрів.

 

Тож як бачимо, кульбаба – рослина універсальна. Тому недарма в її честь було запроваджено окреме свято, яке так і називається – Всесвітній день кульбаби. До речі, святкують його 13 травня. Саме тоді квіточки з’являються на галявинах на територіях країн з помірним кліматом.

 

БУДОВА РОСЛИНИ

 

Кульбаба має стрижневий гіллястий корінь, товщина якого сягає 25 мм, а довжина – 50 см. Рослина має голі перисті листочки, зібрані у розетку. Соковитий квітконос має форму циліндра та одне суцвіття у вигляді кошика з квітками яскравого жовтого кольору. Як у стеблі, так і в квітці рослини міститься густа рідина, що має вигляд молочка. Тому її іноді називають молочаєм, хоча насправді, це рослини з різних родин. Перші квітки кульбаби з’являються у квітні, потім, коли дозріває насіння, на зміну яскраво-жовтим квіточкам приходять пухнасті білі шапочки. 

 

КУЛЬБАБА – ВЕЛИЧЕЗНИЙ ДЕЛІКАТЕС

 

Існує така думка, що походження свята сягає своїм корінням в французьке місто Оі, в якому з такої корисної рослини готують безліч різних страв. Наприклад, салат, варення, супи, борщі, муси, сир і навіть хліб. Взагалі, кульбаба здавна використовувалася в їжу різними народами. ЇЇ вживали перші поселенці на Американському континенті. Більшість народів вважають кульбабу бур'яном, а в Китаї її називають овочем, оскільки тут вона дуже часто вживається для приготування різних страв.

 

 

 

 

 

 

Головним же кулінарним шедевром з кульбаб є, звичайно, вино. З давніх часів на Британських островах виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. У своїй повісті «Вино з кульбаб» Рей Бредбері навіть оспівав це вино. З бутонів кульбаби готують варення, яке має золотисто-жовтий колір, густу консистенцію, має сильний аромат і різкий смак. З підсмажених коренів кульбаби роблять напій, який може служити сурогатом кави.

В Італії кульбаба - дуже популярна і улюблена їжа. Тут страви з кульбаб можна знайти в меню багатьох ресторанів, їх навіть подають до весільного столу. А судячи з ціни в ресторані на блюдо з кульбаб - це величезний делікатес. Цікаво, що в цій країні кульбаби культивують, і під цю культуру тут відведені великі площі. Ці культивовані кульбаби продають в супермаркетах і на італійських ринках, щоб в подальшому використовувати їх для кулінарних цілей. Італійці кажуть: «Якщо вживати в їжу кульбабу, то хвороба проходить повз двері будинку».

 

 

ЦІЛЮЩІ ВЛАСТИВОСТІ

 

Кульбаба - це багаторічна трав'яниста рослина сімейства Айстрові або Складноцвіті. Добре відома кульбаба лікарська з розеткою прикореневого листя і яскравими жовтими квітками. Насправді, кульбаба лікарська - дуже корисна рослина, лікує від багатьох недуг. ЇЇ лікувальні властивості відомі давно, і застосовувалися усіма знахарями. Листя кульбаби містять холін, різні мікроелементи та корисні гіркоти, а також інші необхідні для здоров'я речовини. Корисні всі частини рослини, які заготовляють про запас. Надземну частину сушать в тіні на повітрі, або в добре провітрюваних приміщеннях. Коріння заготовляють навесні або восени. Для цього їх викопують, очищають від землі, промивають і сушать.

Кульбабу лікарську застосовують для поліпшення травлення, як засіб, який збуджує апетит і додає силу, при діабеті, авітамінозі. ЇЇ застосування вважається прекрасним засобом для профілактики атеросклерозу. Нею лікують анемію, серце, нирки, кишечник, порушення обміну речовин. Народна медицина заявляє про протипухлинну властивості кульбаби лікарської. А в Китаї здавна її застосовували як сильний антиоксидант. Вміщені в ній біологічно активні речовини мають також відхаркувальну, проносну, заспокійливу, жарознижувальну та спазмолітичну дію.

 

 

 

 

 

 

Корінь кульбаби широко застосовується у науковій медицині. Його висушують, подрібнюють та додають до складу відварів та екстрактів для профілактики та лікування захворювань травної системи. Корінь кульбаби, у складі з деревієм та хвощем, приймають як проносний засіб, а також для покращення апетиту. У свіжому вигляді коріння кульбаби покращує роботу кишківника та шлунку. Препарати із вмістом кульбаби застосовують у лікуванні захворювань печінки. 

У народній медицині застосовується для лікування захворювань жовчогінного міхура, кишківника, печінці, нирок тощо. Корінь кульбаби нормалізує тиск крові, покращує сон, апетит, застосовується для лікування запалення органів зору.

 

 

 

 

Порадуйте себе 13 травня салатом з цих яскравих, напоєних сонцем квітів. Ну, або зваріть пару баночок варення на зиму - в холодну пору року воно нагадає вам теплі травневі дні і обов'язково підніме настрій!

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-kulbaby/

https://celebratoday.com/uk/events/may/13/world-dandelion-day

 

 

Переглядів: 89 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 23:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024