Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Травень » 20 » Європейський день боротьби з ожирінням
20:10
Європейський день боротьби з ожирінням

ЗАЙВІ  КІЛОГРАМИ – ОЗНАКА ПРИХОВАНОЇ НЕДУГИ

 

 

 

 

 

 

Європейський день боротьби з ожирінням  проводять в третю суботу травня.

Захід  має традиційний щорічний характер, мета якого привернути увагу 

до проблеми надмірної ваги та спонукати людей змінити свої звички.

 

 

Дедалі більше людей страждають від проблем надмірної ваги та ожиріння. Це серйозна статистика. Якщо нічого не буде зроблено для того, щоб ситуація змінилася, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я в 2025 році 50% населення світу страждатиме на ожиріння.

 

Ожиріння означає те, що людина споживає більше калорій, ніж витрачає, тобто їмо ми надто багато, а рухаємось, навпаки, замало. У своєму повсякденному житті 42% населення Європи не займаються фізичною активністю.

 

Середньостатистичний європеєць знаходиться в сидячому положенні не менше 5 годин на день і набирає на 500 ккал більше, ніж 40 років тому. Індекс маси тіла (ІМТ) є одним із найбільш часто використовуваних об’єктивних величин в оцінці ваги людини. Двічі розділивши масу тіла в кілограмах на зріст в метрах, ми отримаємо розрахунок нормальної маси тіла. Якщо отримане число вище 30, визначається перший ступінь ожиріння. Другий ступінь – отримана кількість вище 35, але хворобою вважаються ті випадки, коли ІМТ досяг 40 і більше.

 

Всесвітня організація охорони здоров’я визначила ожиріння як хворобу, тому що воно викликає низку проблем зі здоров’ям, і це не просто косметична проблема.

 

Ожиріння провокує та сприяє розвитку інших захворювань, таких як:

•        високий тиск, інфаркт серця та мозку, проблеми з хребтом та суглобами,

•        порушення дихання під час сну,

•        жирова дистрофія печінки,

•        гінекологічні та репродуктивні дисфункції,

•        підвищення ризику розвитку раку,

•        проблеми, пов’язані з венами на ногах,

•        розвиток цукрового діабету 2 типу.

 

По-друге, ожиріння скорочує тривалість життя. У жінок з ІМТ > 40 середня тривалість життя на 9 років менша, а у чоловіків на 12 років менша, ніж у людей з нормальною вагою. По-третє, ожиріння викликає психологічні та соціальні проблеми.

 

Якщо пацієнт твердо поставив за мету зменшити свою зайву вагу, то одним із рішень є зміна способу життя – підвищення рівня фізичної активності  та дотримання дієти (рекомендується консультація з дієтологом). Не йдеться про короткострокові дієти, а про довгу і постійну роботу. Друге рішення – зробити баріатричну операцію, що означає хірургічне втручання, яке допомагає пацієнтові втратити до 75% надмірної ваги.

 

Операція зі зменшення шлунку обмежує кількість їжі, що з’їдається. Зменшений шлунок швидко заповнюється, і мозок посилається сигнал про насичення. Людина споживає менше калорій та худне. Пацієнти, що пройшли процедуру, можуть розраховувати на 50-70% втрату зайвої ваги протягом двох років після зменшення шлунку.

 

Крім того, операція зі зменшення шлунку суттєво змінює харчові уподобання та харчову поведінку пацієнтів. В результаті вага неухильно знижується, проходять багато супутніх захворювань (діабет 2-го типу, високий вміст холестерину в крові, високий кров’яний тиск, апное сну і т. д.), і в результаті збільшується тривалість життя.

 

Після операції кількість їжі, що вживається, зменшується не тільки за рахунок зменшення шлунку, можливі також зміни в роботі гормонів, що регулюють апетит. Коли внаслідок покращення роботи гормонів апетит зменшиться, надалі легше робити правильний здоровий вибір продуктів, і тривалі результати та хороша фізична форма будуть забезпечені на десятиліття.

 

Посилення негативних тенденцій щодо ожиріння можна зупинити.

Ми можемо зробити свій внесок у боротьбу зі світовим ожирінням, внісши у свій спосіб життя невеликі здорові зміни.

 

Необхідно вчасно вживати заходів щодо нормалізації утворення надлишкової маси тіла. Для цього потрібно знизити калорійність їжі за рахунок вуглеводів та почасти жирів, а також важливо збільшити рухову активність. А ще потрібно бажання самих людей змінити свої звички та спосіб життя.

 

Слідкуйте за своєю вагою, бережіть себе та будьте здорові!

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://9mkl.zp.ua/2022/05/21/21-травня-2022-європейський-день-боротьб/

 

Переглядів: 130 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 07:51
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024