Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Травень » 25 » Всесвітній день щитовидної залози
12:52
Всесвітній день щитовидної залози

 

ЙОДОВАНА  СІЛЬ – ЗАСЛІН  НЕДУЗІ

 

 

 

 

 

 

 

25 травня, починаючи з 1999 року, щорічно відзначають

 Всесвітній день щитовидної залози (World Thyroid Day).

 

Ініціатором проведення цього свята є Європейська організація тиреоїдних захворювань. Метою цього дня є привернення уваги суспільства, підвищення обізнаності людей, пропаганда регулярної діагностики захворювань щитовидної залози. На сьогоднішній день Всесвітній день щитовидної залози відзначають в Росії, Україні, Білорусі, в країнах Азії, Північної та Латинської Америки.

Згідно зі статистичними даними - проблеми зі щитовидною залозою є у кожного третього жителя нашої планети. Якщо щитовидка функціонує неправильно - чекайте збою і проблем в інших органах. Це насправді, дуже важливий орган, який регулює обмін речовин, функціонування серцево-судинної та нервової систем, фізичний і розумовий розвиток.

Варто відзначити, що жінки стикаються з проблемами в роботі щитовидної залози в десять разів частіше, ніж чоловіки. Порушення в роботі щитовидної залози, які здатні вибити з колії звичного життя і чоловіка, і жінку незалежно від професії, способу життя і віку.

Існує кілька причин, які призводять до розвитку захворювань щитовидної залози:

  • ймовірність розвитку патологій збільшується в другій половині життя;
  • якщо у вашій родині у старших родичів вже був гіпер - або гіпотиреоз, то ви в групі ризику;
  • щитовидка частіше виходить з ладу у людей, які піддавалися іонізуючому випромінюванню;
  • лікарі з особливою увагою ставляться до стану щитовидної залози у жінок, які готуються стати мамами, через гормональні перебудови у вагітних нерідко трапляються збої в роботі ендокринної системи.

До речі, лікарі не заперечують ролі психологічного аспекту в захворюванні щитовидної залози. Дуже часто проблеми зі щитовидкою дають про себе знати на тлі сильних стресів особистого або професійного характеру.

Давайте відзначимо деякі симптоми, при появі яких необхідно звертатися до ендокринолога, тобто які говорять про наявні проблеми зі щитовидкою:

  • зміна ваги;
  • постійна втома;
  • відчуття дискомфорту в області шиї;
  • проблеми з кишечником;
  • депресія і тривога;
  • втрата волосся і зміни на шкірі;
  • порушення менструального циклу (природно, у жінок).

Керувати роботою щитовидної залози ми, звичайно, не в силах. Але варто вжити всіх необхідних заходів, щоб звести до мінімуму порушення її функцій. Відмова від куріння, регулярні профілактичні огляди у ендокринолога, вживання багатих йодом продуктів (морська капуста, морепродукти, йодована сіль) і дотримання режиму дня знизять ймовірність того, що вам коли-небудь доведеться спостерігатися у лікаря з даною проблемою.

У будь-якому випадку, найважливіше - не упустити перші ознаки патології, адже це вбереже вас від серйозних наслідків гормонального дисбалансу.

Хотілося б перерахувати продукти, які корисні для щитовидної залози: морепродукти; зерна і боби; овочі; фрукти і ягоди (особливо звернути увагу рекомендують на яблука, груші, вишні, журавлину, суницю, звичайну і чорноплідну горобину, персики, апельсини); горіхи; масло (рослинне і вершкове); вода; натуральні заправки для салатів.

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/may/25/world-thyroid-day

 

Переглядів: 92 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 14:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024