Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Травень » 25 » "До перемоги". У Львові стартувала безстрокова акція зі здачі донорської крові
21:54
"До перемоги". У Львові стартувала безстрокова акція зі здачі донорської крові

БЕЗСТРОКОВА АКЦІЯ 

 

 

 

 

 

 

У Першому медоб'єднанні Львова відкрили оновлений Центр крові. Одночасно тут стартувала акція "Твоя кров рятує". Її організатори наголошують: акція триватиме доти, доки буде потреба у великій кількості донорської крові, а отже, до перемоги.

 

Деталями поділилися у Першому ТМО, передає "Еспресо.Захід".

Першими донорами в оновленому Центрі крові стали відомі блогери. Протягом тижня на своїх сторінках у соцмережах вони розповідатимуть про важливість донорства і закликатимуть усіх, хто може поділитися своєю кров'ю, зробити це. Долучилися до заходу й пацієнти медзакладу, які отримали мінно-вибухові травми та вижили завдяки донорській крові. Серед них — 28-річний Богдан Стратюк з Рівного. Чоловік воював з першого дня повномасштабного вторгнення, а на початку квітня 2023 року підірвався на міні в Мар'їнці. У лікарні Покровська воїнові ампутували ліву ногу. Права кінцівка також була під загрозою. Захисник пройшов лікування у лікарнях Дніпра та Вінниці й зрештою потрапив у Львів. Тут, щоб зберегти праву ногу, військовому пересадили м'язовий клапоть. Загалом Богдана оперували десятки разів і влили йому дуже багато донорської крові. Ось що говорить сам пацієнт: "У мені, мабуть, уже не залишилось жодної краплі своєї власної крові — так багато перелили донорської. Сьогодні мені провели вже 20-ту операцію. Ця також не обійшлася без переливання. По суті, врятували мене не тільки лікарі, а й донорська кров, яку здавали звичайні люди. Донорська кров рятує наших хлопців. Мене врятувала".

Як наголошує керівник Центру служби крові Юрій Кобецький, сьогодні під час війни потреба в крові велика як ніколи. Зокрема у Першому медоб'єднанні, до якого входять три лікарні та Центр "Незламні", вона зросла втричі. "Донація крові зараз — це передусім вияв громадянської позиції. Це можливість для кожної людини допомогти нашим славним ЗСУ, які боронять Україну від загарбника. До нас постійно прибувають евакуаційні потяги, і не лише з пораненими військовими, а й цивільними дорослими та дітьми. Всіх їх треба рятувати. А для цього потрібна кров", — додає Юрій Кобецький. 

В оновленому Центрі виготовляють не лише компоненти крові (еритроцити, тромбоцити та свіжозаморожену плазму), а й цільну кров. Її виготовлення організували через велику війну — за порадою колег-військових медиків з-за кордону. У Львові це зробили першими в Україні, оскільки цільна кров ефективна при масивних кровотечах, зокрема при мінно-вибухових травмах, у хірургії та при гінекологічних патологіях.  

Керівник Центру каже, що після першої донації 70% людей повертаються, бо розуміють, наскільки це важливо та хочуть надалі долучатися до порятунку життів. Обіцяє прийти знову й блогер, амбасадор Національного реабілітаційного центру "Незламні", а тепер і донор крові, Леонід Мартинчик: "Це взагалі не страшно, не боляче. Дають класний чай та печиво. До того ж тут дуже затишно: круті умови й ввічливий персонал. Приходьте! Не бійтеся! Це дуже зараз важливо. Кров — рятує!"

Донація крові, зазначають медики, корисна для здоров'я самого донора. Вона нормалізує тиск й зменшує ризик виникнення серцево-судинних та онкологічних захворювань. 

Щодо нагальної потреби Центру, то, як і зазвичай, найбільше бракує донорів, група крові яких має негативний резус-фактор. Здати кров за адресою вул. Миколайчука, 9, з 9.00 до 12.00 у будні. Попередньо необхідно записатися на прийом за номером 0 800 333 003.  

Оновлений міський Центр крові вдалося відкрити завдяки підтримці друзів й партнерів. Зокрема львівська компанія TechMagic, яка займається розробкою мобільних додатків, виділила на ремонт 1 млн гривень. Компанія Ukrainian Freedom Fund профінансувала меблі для Центру. Частину обладнання надав Польський народний центр крові. Більшість обладнання львівський Центр отримав завдяки Міністерству охорону здоров'я України.

  • Нагадаємо, Львівщина отримала мобільний пункт забору крові

 

 

Фото: Перше медоб'єднання Львова 

За джерелом:

https://zahid.espreso.tv/do-peremogi-u-lvovi-startuvala-bezstrokova-aktsiya-zi-zdachi-donorskoi-krovi

 

Переглядів: 126 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 00:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024