Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Травень » 30 » Всесвітній день розсіяного склерозу
21:45
Всесвітній день розсіяного склерозу

 

РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ – ВАЖКА АУТОІМУННА ХВОРОБА

 

 

 

 

 

 

 

Щорічно 30 травня в багатьох країнах відзначають Всесвітній

день розсіяного склерозу або Міжнародний день розсіяного склерозу.

 

Раніше цей день відзначався щорічно в останню середу травня. На сьогоднішній день, починаючи з 2018 року, це свято відзначають щорічно 30 травня.

День був заснований Міжнародною федерацією розсіяного склерозу (MSIF). Це організація, яка була створена в 1967 році в якості міжнародного сполучного органу для координації діяльності національних товариств по боротьбі з розсіяним склерозом по всьому світу. На сьогоднішній день MSIF тісно працює з членами міжнародного наукового співтовариства з метою усунення розсіяного склерозу і його наслідків.

Розсіяний склероз (РС) - одне з найпоширеніших захворювань центральної нервової системи. Згідно зі статистичними даними - близько трьох мільйонів чоловік у всьому світі страждають на розсіяний склероз. Розсіяний склероз - це запальний демієлінізуючий стан, який викликаний пошкодженням мієліну.

Мієлін - це жировий матеріал, що ізолює нерви або іншими словами - речовина, що утворює мієлінову оболонку нервових волокон. Мієлінова оболонка - це електроізолююча оболонка, що покриває аксони багатьох нейронів. Мієлін дозволяє нерву швидко передавати свої імпульси. Саме швидкість і ефективність, з якою проводяться ці імпульси, дозволяють виконувати плавні, швидкі і скоординовані рухи з невеликим свідомим зусиллям.

При розсіяному склерозі втрата мієліну (демієлінізація) супроводжується порушенням здатності нервів проводити електричні імпульси в мозок і з нього. Це викликає різні симптоми розсіяного склерозу. Місця втрати мієліну (бляшки або ураження) виглядають, як затверділі ділянки. При розсіяному склерозі ці рубці з'являються в різний час і в різних областях головного і спинного мозку. Взагалі, термін «розсіяний склероз» означає «багато шрамів».

Симптомами розсіяного склерозу є:

  • помутніння зору, часткова або повна втрата зору, двоїння або біль в очах;
  • втома і слабкість, оніміння або поколювання в різних частинах тіла;
  • утруднення при ковтанні;
  • м'язові спазми, хиткість ходи і відсутність координації;
  • зниження м'язової сили кінцівок і проблеми з тонкою моторикою;
  • незв’язна мова.

Безумовно, для всіх людей, які страждають на розсіяний склероз - життя непередбачуване.

Необхідно також відзначити, що розсіяний склероз - прогресуюче захворювання центральної нервової системи, ліків від якого в даний час немає. Причому у жінок він зустрічається в два-три рази частіше, ніж у чоловіків. РС не передається безпосередньо у спадок, хоча генетична схильність відіграє певну роль в його розвитку.

На сьогоднішній день розсіяний склероз - одна з найбільш соціально та економічно значущих проблем в сучасній неврології.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/may/30/world-multiple-sclerosis-day

 

Переглядів: 160 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 07:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024