Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Травень » 31 » Всесвітній день без тютюну
12:25
Всесвітній день без тютюну

 

ТЮТЮНОВА  ЕПІДЕМІЯ – НЕОХОЧЕ ЗДАЄ ПОЗИЦІЇ

 

 

 

Щоб привернути увагу до небезпеки тютюну та до хворіб, яким можна запобігти,

в 1988 р. ВООЗ заснувала Всесвітній день без тютюну, який  відзначаємо 31 травня.

 

Людина з цигаркою — звичне явище, яким на сьогоднішній день нікого не здивуєш. Дивно, що це відбувається в сучасну епоху, коли в більшості людей є вільний доступ до інформації про згубний вплив паління на здоров’я, а ВООЗ повідомляє про мільйони смертей, пов’язаних з цією звичкою. Попри всі перестороги, велика частина курців сподівається, що ці недуги, зумовлені тютюнопалінням, їх не торкнуться, та і боротися з нікотиновою залежністю їм з кожним роком стає все складніше і складніше.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Археологічні дослідження підтверджують культивування тютюну корінними народами Американського континенту приблизно з першого століття до нашої ери. Ця рослина відігравала важливу роль в шаманських обрядах і культових церемоніях — поряд з деякими іншими галюциногенами, міцний тютюн теж якоюсь мірою впливав на зміну психічного стану людини, тому вважався засобом для зв’язку з потойбічними силами. 

Листя цієї рослини слугувало також універсальним лікарським засобом від болю, зокрема зубного й вушного, та антисептиком для обробки ран.

Найчастіше з тютюну робили сигари або закладали його в люльку, а ще жували, нюхали та приймали тютюнові настоянки. Крім того, тютюн використовували в якості подарунка, приносили в жертву богам, а майя взагалі вважали тютюн священною рослиною, втіленням родючості землі.

 

ХРИСТОФОР КОЛУМБ

 

Першим європейцем, котрий побачив вживання тютюну, став Христофор Колумб, легендарний мореплавець, відкривач Америки. В 1492 році на острові, пізніше названому Сан-Сальвадором, деякі моряки з експедиції Колумба наслідували прикладу аборигенів — почали палити й нюхати тютюн і несподівано для себе знайшли приємність у цьому занятті.

Разом з каравелами Колумба прибув до Європи й тютюн. Європейці сприйняли його по-різному — одним він здавався панацеєю від усіх хворіб, для інших паління було огидним. Релігійні діячі категорично не приймали цю звичку — курцям навіть загрожувало відлучення від Церкви.

Тим не менше, поступовому прийняттю тютюну культурою Старого Світу сприяла його популяризація з боку аристократів та тодішніх правителів. Наприклад, при дворі Катерини Медічі тютюн було представлено в 1560 році Жаном Ніко, дипломатом і науковцем, а при дворі Єлизавети I — Уолтером Релі, письменником, мандрівником і володарем лицарського титулу, якого своєю чергою познайомив з тютюном сам Френсіс Дрейк. 

Рослина швидко розповсюдилася по світу — на початку XVII століття її вже вирощували в Індії, Китаї, Японії, Південно-Східній Азії, на Близькому Сході і в Західній Африці. На початку 17 ст. тютюн потрапив на територію України – 1604 вважається роком започаткування вітчизняного тютюнництва в місті Ромни. В Московській державі тютюном опікувався Петро I, який був прихильником цієї звички і вважав її ознакою європейської прогресивності. В 1717 році було відкрито тютюнову фабрику (мануфактуру) в Охтирці на Слобожанщині.

Виробництво глиняних люльок розповсюдилося по всій Європі, а в Азії люльки адаптували до місцевих вподобань і стали виготовляти з бамбуку, нефриту, слонової кістки та порцеляни. Серед арабських народів став популярним кальян — як невід’ємний елемент відпочинку за неквапливою розмовою.

 

МАШИНИ ДЛЯ СКРУЧУВАННЯ СИГАРЕТ

 

До середини XIX століття тютюнопаління стало звичним явищем у всьому світі, але сигарети ручної роботи залишалися предметом розкоші. Ситуація змінилася з появою першої машини для скручування сигарет, яку запатентував американець Джеймс Бонсак у 1880 році. Невдовзі винахід було запроваджено у виробництво бізнесменом Джеймсом Дьюком, а в 1890 році цей підприємець об’єднав кілька дрібних тютюнових компаній і заснував фірму American Tobacco Company. Недорогі сигарети масового виробництва стали витісняти люльки й нюхальний тютюн.

Перша половина XX століття стала золотим часом сигарет — в 1950-х роках приблизно половина населення промислово розвинутих країн мали звичку палити, а в деяких країнах кількість курців складала 80%. Паління стало прийнятною формою соціальної поведінки, рекламодавці намагалися найкрасивіше продемонструвати його як складову вишуканого дозвілля. Все частіше палити починали жінки, на ринку з’явилося багато жіночих марок цигарок, а кінозірки, такі як Хемфрі Богарт чи Марлен Дітріх, підняли образ цигарки до культового.

 

ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ ТЮТЮНУ

 

В той же час в 1950 – 1960 роках з’явилися перші доведені медичні факти про шкоду тютюну для здоров’я, зокрема, було встановлено зв’язок між онкологічними захворюваннями органів дихання та палінням, а також підвищений ризик для курців щодо серцевих захворювань, хворіб нервової, травної та ендокринної систем. На упаковках сигарет з’явилися попереджувальні написи. В 1970-х роках світ дізнався про небезпеку пасивного паління і це стало початком адміністративної регуляції цього явища в громадських місцях.

В Радянському Союзі МОЗ офіційно визнало паління фактором ризику для здоров’я у 1986 році. Відтоді в країні почали інформаційну кампанію щодо шкоди паління та прийняли норми вмісту нікотину й смол в сигаретах.

1980-ті роки стали початком боротьби з тютюном і на міжнародному рівні. Зважаючи на мільйони смертей у світі, прямо пов’язаних з палінням, держави – члени ВООЗ, заснували Всесвітній день без тютюну та прийняли Рамкову конвенцію боротьби проти тютюну.  

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ В ІСТОРІЇ

1987

ВООЗ було обрано час для відмови під тютюну у всьому світі на 24 години — 7 квітня 1988 року.

1988

В резолюції, прийнятій ВООЗ, 31 травня проголошено щорічним Всесвітнім днем без тютюну.

2003

ВООЗ прийняла Рамкову конвенцію боротьби проти тютюну. Україною ця конвенція була ратифікована в 2006 році.

2005

В Україні прийнято закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

2008

ВООЗ опублікувала свій заклик заборонити рекламу виробів тютюнової промисловості в усіх країнах.

2008

В Україні набули чинності зміни до закону «Про рекламу» в розрізі заборони реклами тютюнової продукції.

 

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ЦЕЙ ДЕНЬ

 

  • Скільки людей у світі гинуть через тютюнопаління?
  • За даними ВООЗ, кількість смертей від активного паління тютюну складає 8 мільйонів на рік, ще мільйон людей помирають через наслідки впливу пасивного паління.
  • Яка частина українців є курцями?
  • Згідно з дослідженнями ВООЗ, близько третини наших співвітчизників палять. Особливо багато курців серед молоді, зважаючи на популярність кальянів і електронних сигарет.
  • Які шкідливі речовини містить тютюновий дим?
  • Цей дим містить більше 4 тисяч різних речовин, кілька сотень з яких мають згубний вплив на здоров’я. Крім нікотину, це важкі метали, монооксид вуглецю, формальдегіди, кислоти та інші сполуки.
  • Наскільки шкідливими є електронні сигарети?
  • Дослідники стверджують, що шкода від електронних сигарет не менша, ніж від звичайних, так як вони теж містять токсини й канцерогени. До того ж електронні сигарети не сприяють зменшенню залежності від паління, попри рекламні обіцянки виробників.
  • Чи тютюнопаління є справжньою залежністю?
  • Так, тому що активною складовою тютюну є нікотин — наркотична речовина, яка діє на певні рецептори головного мозку, викликаючи відчуття позитивного ефекту та звички до його повторення. ВООЗ відносить нікотин до наркотиків нарівні з героїном та кокаїном.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ  ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Назва цього дня говорить сама за себе — треба намагатися в цей день не палити, а в ідеалі — прийняти рішення відмовитися від цигарок назавжди. Психологи рекомендують для досягнення цієї мети налаштуватися позитивно й усвідомити, що людина здатна володіти собою й не залишатися рабом залежності.

Корисно написати для себе перелік тих переваг, які можна отримати, кинувши палити, наприклад — поліпшення здоров’я й самопочуття,  економія грошей, гарний приклад для дітей. Слід прибрати з поля зору не тільки сигарети, а й попільнички, сірники, запальнички та інші предмети, що асоціюються з палінням. 

Також можуть допомогти позбавитися від нікотинової залежності фізична активність, прогулянки на свіжому повітрі, медитація та йога.  Якщо ж самостійні дії не дають результату, необхідно звернутися до лікарів — зараз існує багато видів допомоги, від психотерапії, акупунктури й гіпнозу до нікотинових пластирів та жуйок.

Відмовитися від паління зазвичай легше, ніж зберегти статус некурця надовго. Тому важливо утриматися від сигарет хоча б місяць — за статистикою, це зменшує ризик почати палити знову. Якщо людина не палить протягом року, її нарешті можна привітати зі звільненням від тютюнової залежності.  

Щоб не допустити раннього знайомства з сигаретами дітей, обов’язково слід розповісти їм про те, наскільки шкідливим для здоров’я є тютюн. Адже доведено, що якщо людина почала палити в дитинстві чи в підлітковому віці, то позбавитися від цієї звички в зрілі роки буде набагато складніше. 

 

ЧОМУ ВАЖЛИВА ЦЯ ПОДІЯ?

 

Цей день не тільки нагадує та інформує про шкоду паління в розрізі здоров’я, але підіймає й інші важливі аспекти проблеми, на які люди не часто звертають увагу.

Одна з таких проблем — це економічні збитки для держав, що виражаються у вигляді значних видатків на охорону здоров’я, яких потребує лікування хворіб, спричинених палінням. Також це фактор втрати людського капіталу в результаті захворюваності й смертності.

Важливою проблемою є й незаконна торгівля тютюновою продукцією — кожна десята цигарка в світі є об’єктом незаконного продажу без ліцензії та сплати податків. При цьому саме високі податкові ставки на тютюн у всьому світі покликані допомагати в боротьбі з тютюнопалінням.

Всесвітній день без тютюну також привертає увагу до шкоди, якої завдає тютюнова промисловість навколишньому середовищу, адже для вирощування тютюну використовують багато пестицидів і добрив, які забруднюють ґрунти і воду. Під тютюновими плантаціями в світі зайнято більше 4 мільйонів гектарів земель, а також тютюнова промисловість є причиною 4% вирубки лісів на планеті.  

Тому 31 травня — важливий день для усвідомлення ролі кожної людини, а також держав та міжнародних організацій у справі подолання небезпечної тютюнової епідемії, яка захопила світ і поки що дуже неохоче втрачає свої позиції. 

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-bez-tiutiunu/

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 88 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 23:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024