Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Червень » 5 » Всесвітній день навколишнього середовища (WorldEnvironmentDay)
20:41
Всесвітній день навколишнього середовища (WorldEnvironmentDay)

 

СВЯТО  МІЛЬЙОНІВ

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день довкілля затверджений 15 грудня 1972 р. Генеральною Асамблеєю ООН

у резолюції 2994 (XXVII). Тоді і вирішено, що цей День буде відзначатися у світі 5 червня.

 

Занадто довго люди ставилися до своєї планети недбало й жорстоко. В результаті світ страждає від забруднення природних екосистем, знищення біорізноманіття та глобального потепління, невпинно наближаючись до кліматичної катастрофи.

На жаль, повернути час назад неможливо, але ми можемо нарешті навчитися співіснувати в гармонії з навколишнім середовищем, щоб захистити те, що залишилося й виправити те, що пошкоджено. 

З метою пропагування обізнаності та спонукання до практичних дій на захист природи щороку 5 червня проводиться Всесвітній день навколишнього середовища — подія, встановлена ООН і яку відзначають мільйони людей у всьому світі. 

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Здавна була поширена думка, що для свого добробуту й благополуччя людству необхідно якнайповніше контролювати,  використовувати та «вдосконалювати» навколишнє середовище. Але насправді складні природні процеси від самого початку були створені як оптимальні й коригувалися лише еволюцією планети. Тож не дивно, що будь-яке порушення природної рівноваги людськими технологіями призводить до негативних екологічних наслідків. 

Вплив людей на навколишнє середовище триває багато тисячоліть — від часу, коли Homo sapiens як вид живих істот з’явився на Землі, він почав змінювати природу сільським господарством та великими переселеннями народів. Проте аж до XVIII століття ручне виробництво й прості технології не в змозі були вплинути на довкілля у великих масштабах.

Індустріалізація швидко призвела до інтенсивного використання природних ресурсів, масового промислового виробництва, урбанізації та утворення суспільства споживання. На сьогоднішньому етапі історії вплив людей на навколишній світ настільки суттєвий, що вчені більше не знаходять на Землі первозданної природи, не понівеченої людиною в більшій чи меншій мірі.

 

ПЕРЕНАСЕЛЕННЯ  ПЛАНЕТИ

 

Доволі суперечливою проблемою навколишнього середовища багато науковців вважають перенаселення планети. З одного боку, добре, що завдяки розвитку медицини та промислового землеробства люди стали жити довше. Проте вони потребують дедалі більших життєвих площ, в тому числі й для сільськогосподарських угідь та промислових підприємств, а це призводить до постійної вирубки лісів. Інший аспект перенаселення — використання людством дедалі більшої кількості викопного палива, наприклад, нафти та вугілля. Такі джерела енергії означають великі викиди вуглекислого газу  в атмосферу, при цьому кількості лісів вже не вистачає для природної фільтрації повітря. 

 

ЗАБРУДНЕННЯ ДОВКІЛЛЯ

 

Забруднення довкілля давно стало проблемою в будь-якому куточку світу. Від сміття, недбало кинутого на узбіччі дороги, до мільйонів тон небезпечних хімікатів у воді, ґрунті та повітрі. Третина населення планети вже має труднощі з питною водою, проте ми продовжуємо знецінювати свої незамінні природні ресурси, на відновлення яких потрібно буде чекати мільйони років. 

 

ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ

 

Найсерйознішою причиною негативних змін у навколишньому середовищі вчені вважають глобальне потепління. Збільшення викидів CO2 посприяло підвищенню середньої температури на планеті майже на градус, таненню арктичних льодовиків і підвищенню рівня океану на 3,42 мм на рік. Вчені передбачають підняття рівня океану, за різними розрахунками, від 3-х до 12 метрів до 2100 року.

Вуглекислий газ COпідвищує також і кислотний показник морської води, внаслідок чого змінюється її хімічний склад, і разом з глобальним потеплінням це є причиною загибелі коралових рифів, чверть з яких вже знищено, а дві третини знаходяться під загрозою. При цьому коралові рифи є домівкою для 25% водних організмів, які відповідають за природну фільтрацію води. Крім того, надмірний вилов риби та забруднення води пластиком теж призводять до непоправної шкоди світовому океану. 

З підвищенням атмосферної температури різко змінюються й погодні умови, що в глобальних масштабах призводить до кліматичних змін. Багато родючих регіонів поступово перетворюються на безводні пустелі, все частіше доводиться спостерігати сильні урагани та інші природні явища, раніше не властиві тій чи іншій місцевості. 

 

ПРОБЛЕМА ЯКА НЕ МАЄ КОРДОНІВ

 

З 1960-х років ігнорувати проблеми довкілля стало неможливо, тому багато країн почали вживати заходи щодо захисту навколишнього середовища в межах своїх територій. Проте невдовзі всі зрозуміли, що забруднення води й повітря не знає кордонів, а для вирішення цих проблем необхідне міжнародне співробітництво. 

Ідея всесвітнього форуму з питань екології виникла в Швеції, яка була занепокоєна станом екології, особливо в прояві кислотних дощів. Тому в 1968 році ООН отримала пропозицію від цієї держави щодо проведення міжнародної конференції для визначення проблем природного середовища та шляхів їхнього подолання.

Датою скликання Конференції з проблем навколишнього середовища ООН обрала 1972 рік, місцем її проведення став Стокгольм. Захід проходив з 5 по 16 червня, а день відкриття було проголошено Всесвітнім днем навколишнього середовища. В конференції брали участь представники 113 країн та 400 неурядових організацій, головував на ній заступник Генерального секретаря ООН Моріс Стронг, канадський дипломат та бізнесмен нафтової й гірничої промисловості. 

В результаті делегатами було прийнято план дій та кілька резолюцій, а підсумкова декларація Стокгольмської конференції стала екологічним маніфестом, який заявляв про обмеженість ресурсів планети й необхідність їх збереження. Також ця конференція призвела до створення в грудні 1972 року Програми ООН з навколишнього середовища — ЮНЕП.

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА В ІСТОРІЇ

 

  • 1968

Швеція запропонувала організувати конференцію міжнародного рівня, присвячену проблемам всесвітньої екології.

  • 1972 5 червня

На честь відкриття Стокгольмської конференції Генасамблея ООН оголосила про встановлення Всесвітнього дня навколишнього середовища.

  • 1974

Пройшов перший Всесвітній день навколишнього середовища на тему «Лише одна Земля». Відтоді подія відзначається щороку.

  • 1987

Почалася традиція щороку обирати різні країни центром офіційних заходів до Всесвітнього дня навколишнього середовища.

  • 2000

ЮНЕП запустила веб-сайт Всесвітнього дня навколишнього середовища з метою легкої реєстрації природоохоронної діяльності та формування відчуття глобальної єдності в цій справі.

  • 2021 22 лютого

Оголошено про проведення Всесвітнього дня навколишнього середовища 2021 року Пакистаном за участю Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

 

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ЦЕЙ ДЕНЬ

 

    • ЧИ ОБИРАЮТЬСЯ ТЕМИ ДЛЯ СВЯТКУВАННЯ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА?
    • Так, кожного року для цієї події обирається певна тема. В 2021 році подія буде присвячена темі «Відновлення екосистем». Цьогорічне свято також знаменує офіційний початок Десятиліття відновлення екосистем ООН 2021 – 2030 років.
    • З ЯКОЮ ШВИДКІСТЮ ВИРУБУЮТЬСЯ ЛІСИ НА ЗЕМЛІ?
    • В середньому за рік люди вирубують 28 мільйонів гектарів лісу, тобто щосекунди — площу розміром як футбольне поле. Найбільша втрата лісів спостерігається в Бразилії, Конго, Індонезії, Колумбії та Болівії. За останнє століття знищено половину тропічних лісів і якщо ці темпи не знизяться, то за наступні 100 років тропічні ліси зникнуть взагалі.
    • ЧИ Є СТАТИСТИЧНІ ДАНІ ЩОДО ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ НА ПЛАНЕТІ?
    • За даними ООН якість повітря останні 50 років невпинно погіршується — в країнах з низьким і середнім рівнем добробуту 98% міст з населенням більш ніж 100 тисяч не відповідають рекомендаціям ВООЗ щодо якості повітря. Основні причини — промислові викиди, транспорт та відкрите спалювання відходів.
    • НАСКІЛЬКИ ЗАРАЗ ЗАБРУДНЕНО ПЛАСТИКОМ СВІТОВИЙ ОКЕАН?
    • Кожного року в моря та океани потрапляє від 10 до 20 тон пластикових відходів, а всього за розрахунками в океані перебуває близько 5 трильйонів пластикових предметів. Збитки від негативного впливу пластикового сміття на морські екосистеми оцінюються в 13 мільярдів доларів на рік.
    • ЯКА СИТУАЦІЯ В СВІТІ НА СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ З БІОРІЗНОМАНІТТЯМ?
    • За даними Інституту світових ресурсів, тільки через вирубку лісів щодня гине до сотні видів рослин і тварин. До половини всіх наземних видів флори й фауни можуть зникнути станом на 2050 рік через глобальне потепління та кліматичні зміни.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Щоб приєднатися до прогресивного людства, цього дня кожному з нас варто почати змінювати свої повсякденні звички — приділяти більше уваги енергозбереженню, віддавати перевагу місцевим фермерським харчовим продуктам. За можливості слід залишити автомобіль вдома й пройтися пішки або поїхати на роботу на велосипеді.

Пластикові відходи — окрема тема, особливо актуальна для України, де пластикові пакети й одноразові пляшки забруднюють природне середовище швидкими темпами. Навіть якщо повністю відмовитися від пластику не вдається, слід максимально обмежити його використання, купуючи тільки ті товари, які справді є необхідними.

Якщо ми не можемо прямо протистояти світовій вирубці лісу, то кожна людина має змогу посадити хоча б одне дерево. Також важливо скоротити використання паперу, здавати макулатуру і уникати продуктів з пальмовою олією — її виробництво є однією з причин вирубки тропічних лісів.

Ще один спосіб відзначити Всесвітній день навколишнього середовища — вийти на прибирання прибудинкової території, лісу, парку чи пляжу. Можна приєднатися до інших активістів або організувати свою групу з друзів та знайомих. До того ж такі дії одразу дають наочні результати, демонструючи наші можливості в боротьбі за збереження довкілля. 

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

В наш час людство вже настільки звикло до інформації про екологічні проблеми, що відчуття небезпеки ніби притупилося. Всесвітній день навколишнього середовища нагадує всім нам про те, що ми — частина природи і повністю залежні від неї. Природа безумовно сильніша за людину, тому її помста може стати вироком для існування людей. 

Часто нам здається, що проблеми стану природи — це щось дуже глобальне і зусилля однієї людини все одно нічого не змінять. Але слід розуміти, що особистий вплив на навколишнє середовище кожного зрештою й складає загальну картину.

Усвідомити це допомагає велика кількість конкретних фактів, підкріплених числами, які надаються різними природоохоронними організаціями. Тому Всесвітній день навколишнього середовища   важливий передусім для підвищення обізнаності людей про вразливість та незамінність природи, а також про роль кожної людини в життєвому процесі планети.

Крім того, надзвичайно важливим є те, що цей день спонукає нас до конкретних дій — організованих акцій проти знищення довкілля, збору коштів для відновлювальних проектів, звільнення від сміття найближчого простору, зміни побутових звичок. Для багатьох з нас саме 5 червня стає початком нового етапу в житті та відмови від надмірного споживання  на користь навколишнього середовища.

 

Малюнок – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-navkolyshnoho-seredovyshcha/

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 147 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 00:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024