Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Червень » 9 » Таблетки від раку легень знижують ризик смерті вдвічі - дослідження
17:13
Таблетки від раку легень знижують ризик смерті вдвічі - дослідження

ТЕРНИСТИЙ  ШЛЯХ  НОВИХ  ЛІКІВ

 

 

 

 

 

 

Клінічні дослідження засвідчили, що пігулка препарату "осимертиніб", яку

приймають щодня після операції, вдвічі знижує смертність від раку легень. 

 

Ці дані оприлюднені в Чикаго на найбільшій щорічній конференції онкологів,

Зазначається, що через п'ять років 88 відсотків пацієнтів, які приймали лікування, були все ще живі. Дія препарату спрямована на недрібноклітинний рак легенів, передає УНН з посиланням на Аljazeera.

 

Деталі

 

Прийом препарату "осимертиніб", який продається під назвою Tagrisso, різко знизив ризик смерті на 51 відсоток у пацієнтів, чиї пухлини були видалені хірургічним шляхом, згідно з результатами, представленими на засіданні Американського товариства клінічної онкології (ASCO).

 

Рак легенів - це форма захворювання, яка спричиняє найбільше смертей, приблизно 1,8 мільйона смертей щороку у всьому світі. Лікування, розроблене фармацевтичною групою AstraZeneca, спрямоване на певний тип раку легенів у пацієнтів, які страждають на так званий недрібноклітинний рак, найпоширеніший тип, і мають певний тип мутацій.

 

Ці мутації в так званому рецепторі епідермального фактору росту (EGFR) вражають від 10 до 25 відсотків хворих на рак легенів у Сполучених Штатах і Європі та від 30 до 40 відсотків в Азії. У клінічному дослідженні взяли участь близько 680 учасників на ранній стадії захворювання з більш ніж 20 країн світу. Спочатку їх прооперували, щоб видалити пухлину, потім половина пацієнтів щодня приймала препарат, а інша половина - плацебо.

 

Результат показав, що прийом таблеток призвів до зниження ризику смерті на 51 відсоток для пролікованих пацієнтів порівняно з плацебо. Через п'ять років 88 відсотків пацієнтів, які приймали лікування, були все ще живі, порівняно з 78 відсотками пацієнтів, які приймали плацебо.

 

Ці дані "вражають", сказав Рой Гербст з Єльського університету, який представив їх у Чикаго. Препарат допомагає "запобігти поширенню раку в мозок, печінку, кістки", додав він на прес-конференції. За його словами, близько третини випадків недрібноклітинного раку можна прооперувати при його виявленні.

"Ми почали входити в еру персоналізованої терапії для пацієнтів на ранніх стадіях", - сказав на прес-конференції представник з Фонду клініки Клівленда Натан Пеннелл, який не брав участі у випробуваннях.

 

Згідно з прес-релізом AstraZeneca, осимертиніб вже дозволений у десятках країн за різними показаннями, і його вже отримали близько 700 000 людей. Його схвалення в США для лікування ранніх стадій у 2020 році ґрунтувалося на попередніх даних, які показали покращення виживаності пацієнтів без захворювання, тобто часу, який пацієнт живе без рецидиву раку.

 

Але не всі лікарі прийняли лікування, і багато хто чекав на дані про загальну виживаність, які були представлені на засіданні Американського товариства клінічної онкології, сказав Гербст. Він наголосив на необхідності скринінгу пацієнтів, щоб з'ясувати, чи є у них мутація EGFR. В іншому випадку, за його словами, "ми не можемо використовувати це нове лікування".

 

Озімертиніб, який впливає на рецептор, викликає побічні ефекти, що включають сильну втому, шкірні висипання або діарею.

 

Колаж – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/news/2030758-tabletki-vid-raku-legeniv-znizhuyut-rizik-smerti-vdvichi-doslidzhennya

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців робили спроби кинути курити протягом року - відповідь соціологів

 

Переглядів: 117 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 19:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024