Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Червень » 9 » На Львівщині створюють обласну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення
17:19
На Львівщині створюють обласну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення

УВАГУ  МЕНТАЛЬНОМУ  ЗДОРОВ'Ю!

 

 

 

 

 

Відповідне розпорядження підписав начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

 

 

 

 

 

На Львівщині створюють робочу групу з підготовки обласної програми психічного (ментального) здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення. Відповідне розпорядження підписав начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Стратегія відповідає Всеукраїнській програмі ментального здоров’я «Ти як?» Координаційного центру з психічного здоровʼя, яку втілюють з ініціативи Першої леді України Олени Зеленської, та Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

 

 

 

 

 

Очолила робочу групу з підготовки обласної програми радниця очільника ЛОВА Галина Бордун. Її заступником став координатор з розвитку послуг психічного здоров’я у громадах українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України» Орест Сувало. До складу групи увійшли міжнародні партнери, які дотичні до напряму охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, експерти, керівники структурних підрозділів Львівської ОВА, комунальних закладів, незалежні експерти, освітяни, представники соціальної сфери, закладів вищої освіти.  

«Наша позиція: у закладах охорони здоров’я та соціальної сфери Львівської області люди повинні отримувати якісну медичну та психологічну допомогу, а також реабілітацію – у комплексі, адже лише це дасть найкращий результат для фізичного та психічного здоров’я пацієнтів. Соціальна послуга та забезпечення базових потреб повинні надаватися з дотриманням гідності людини та її прав. Працюємо над тим, щоб ті заклади на Львівщині, які надають допомогу у сфері психічного здоров’я, як на первинному, так і на спеціалізованому рівні (у т.ч. психіатричну допомогу), налагодили системну співпрацю зі закладами освіти, соціального захисту та громадським сектором. Це дозволить оперативно та цільово надавати таку допомогу саме там, де це потрібно», – наголосив Максим Козицький.

 

 

 

 

 

Важливо нагадати, що з 2020 року у Львівській області за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України», ГО «Академія сімейної медицини України» та Міжнародного медичного корпусу проводили навчання медичних працівників за програмою ВООЗ з подолання прогалин в сфері психічного здоров'я – mhGAP. Станом на зараз 35 закладів охорони здоров'я Львівщини законтрактували пакет НСЗУ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

У 2022 році роботу у цьому напрямі продовжили в межах робочої групи «Медико-психосоціальна допомога Львівщини». Зокрема: Кризова психологічна служба міста Львова та асоціація EMDR, спільно з психологічною студією «Сенс» проводили навчання для психологів, які надавали допомогу на Львівському вокзалі; міжнародні партнери проводили навчання фахівців громад з першої психологічної допомоги, програм ВООЗ «Самодопомога плюс» та «Важливі навички в періоди стресу»; 

в освітніх закладах Львівщини проводять тренінги для директорів закладів, класних керівників, психологів, соціальних працівників, батьків. Слухачі отримують актуальні знання, які допомагають подбати про психічне здоров’я школярів. Лише за травень такі тренінги пройшли понад 2 тисячі людей, від початку року – близько 6,5 тисяч. Зареєструвати свій навчальний заклад, щоб пройти тренінг, можна за покликанням. Якщо ваша організація також бажає долучитися до проведення таких тренінгів в освітніх закладах необхідно заповнити анкету.

 

 

 

 

 

Серед організацій-партнерів, які залучили своїх спеціалістів до проведення тренінгів: International Medical Corps UK, Психічне здоров'я для України, IOM Ukraine MHPSS, People in Need Ukraine, Мальтійська служба допомоги, Голоси дітей, Право на захист, Première Urgence Internationale - Ukraine, Норвезька рада у справах біженців в Україні, СОС Дитячі Містечка Україна, Українська освітня платформа.

Окремий напрям – навчання для психологів Львівщини. Навчання спрямоване на те, щоб психологи допомагали дітям та молоді стати більш психологічно стійкими у подоланні викликів війни. Програма базується на когнітивно-поведінковій терапії і відповідає сучасним міжнародним стандартам та триває 4 дні. ЇЇ впроваджують спільно з організацією-партнером «Коло сімʼї». За травень навчання пройшли понад 200 психологів, протягом червня планують охопити ще 7 груп. 

Додамо, усі, хто живе на Львівщині та перебуває у складних життєвих обставинах, можуть безкоштовно отримати психологічну допомогу у консультативно-координаційних центрах, які Львівська ОВА розгорнула у всіх районах нашої області. Допомогу там надають наші партнери. Від початку роботи ККЦ такою можливістю скористалися уже понад 18 тисяч людей. Щоб дізнатися адресу найближчого ККЦ, телефонуйте на Гарячу лінію Львівської області: 112.

 

Фото – ЛОВА/Фейсбук

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news/67892

 

Переглядів: 137 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Неділя, 28.04.2024, 14:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024