Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Червень » 14 » Нині - Всесвітній день донора крові
18:08
Нині - Всесвітній день донора крові

 

ДЕНЬ  ПОДЯКИ  ДАРУВАЛЬНИКАМ «КРАПЛИН ЖИТТЯ»

 

 

 

 

 

 

 

14 червня планета відзначає важливу подію – Всесвітній день донора крові.

 Таке свято заснувала Організація Об’єднаних Націй 23 травня 2005 року.

 

Як відомо, один донор спроможний врятувати життя трьох людей. Правильний забір та застосування донорської крові є цілком безпечним та не складним. Тож День донора крові має за мету вшанування добровольців, котрі безоплатно здають власну кров, розвиток програм донорства, залучення суспільства до добровільного донорства, підвищення поінформованості людства щодо важливості регулярної безоплатної здачі крові, аби лікарні мали необхідні для переливання запаси крові.

До 14 червня проводять, переважно, просвітницькі заходи для населення та організовують повсюдно Дні донора.

Цікавих фактів про донорство крові нагромадилося на сьогодні чимало. Так, наприклад, нині відомо, що типова вага крові в нашому організмі становить 8% від ваги тіла, а 5% від її запасів знаходиться безпосередньо в серці. Від 15 до 20% крові надходять в центральну нервову систему і мозок, 22% - в нирки.

В Японії вже традиційно групу крові відносять до індикаторів особистості. Традиція настільки прижилася, що в японській версії Facebook при реєстрації профілю зазвичай вимагають вказати свою групу крові.

Напевно, кожен замислювався чому поріз папером настільки болючий. Це відбувається тому, що в поверхневі порізи не поступає досить крові, щоб захистити пошкодження.

Нагадаємо, у травні 2005 р., в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я всього світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові.

У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, котрий відкрив групи крові людини.

Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі і буде координуватися Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

І це зрозуміло, адже щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення.

Вкрай важливе донорство в сьогоднішніх умовах нашої держави, бо в Україні триває повномасштабна війна. На щастя, у цей складний час серед наших громадян виявилося чимало тих, хто прийшов і приходить на допомогу. І цим ми показуємо свою єдність і силу!
Ми щиро вдячні Донорам крові, що прийшли сьогодні, у Всесвітній день донора, віддати краплину крові для порятунку поранених, хворих та постраждалих від нещасних випадків в дорожньо-транспортних аваріях!

Спасибі вам, шановні донори крові, за милосердя!

Ви – люди високої честі!

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ 

 

 

 

Переглядів: 124 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 18:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024