Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Липень » 13 » Видатні постаті України: Мирославу Скорику - 85
09:29
Видатні постаті України: Мирославу Скорику - 85

 

ЛЕГЕНДА УКРАЇНСЬКОЇ  МУЗИКИ

 

 

 

 

 

 

 

13 липня виповнюється 85 років від народження одного з найвідоміших у світі

українських композиторів і музикознавців – Мирослава Скорика (1938–2020).

 

 

Йому належать такі знакові для української культури музичні твори, як: «Гуцульський триптих» (до кінострічки «Тіні забутих предків»), «Мойсей» (за сюжетом поеми Івана Франка), поема-кантата «Гамалія» (за текстом Тараса Шевченка), «Карпатський концерт», симфонічна поема «Сильніше смерті» та всесвітньо відома «Мелодія».

 

Ідеальний слух у Мирослава Скорика виявила Соломія Крушельницька. Тож за її порадою він опинився у Львівській музичній школі, що виникла при Львівській консерваторії за ініціативи Василя Барвінського.

 

У 1948 р. родину Скориків було репресовано та заслано на Сибір. Проте й на засланні Мирослав Скорик не полишав музики: вчився грати на фортепіано й опановував скрипку. Лише після смерті Сталіна дозволили Мирославу Скорику повернутися до Львова з «чистим паспортом», але батьків композитора все ж позбавили права на проживання у рідному місті.

 

У 1955–1960 роках Мирослав Скорик навчався у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка під керівництвом професорів Станіслава Людкевича, Романа Сімовича та Адама Солтиса.

 

Твори М. Скорика відомі не тільки в Україні, але й далеко за її межами, а деякі з творів стали справжньою візитівкою України. Упродовж 2006–2010 років він головував у Національні спілці композиторів України. У 2011–2016 роках був художнім керівником Київського оперного театру.

 

 

 

 

Музикознавчі інтереси композитора торкнулись і фондів, що зберігаються в Науковій бібліотеці ЛНУ ім. Івана Франка. Йдеться про зацікавлення «Львівською лютневою табулатурою». Ця унікальна пам’ятка музичної культури XVI століття зберігається у фонді відділу рукописних, стародрукованих та рідкісних книг м. Ф. П. Максименка. Мирослав Скорик спробував розшифрувати і здійснив її обробку для камерного оркестру та ансамблів. Так з’явились «Три фантазії з лютневої табулатури ХVI ст.".

 

 

 

 

За джерелом:

https://www.facebook.com/LibraryLNU

 

Колаж – Showbiz 24

Фото - з відкритих джерел
#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

Переглядів: 142 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 04.05.2024, 21:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024