Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Липень » 23 » Чому раніше люди виглядали старшими: вчені пояснили феномен
12:29
Чому раніше люди виглядали старшими: вчені пояснили феномен

 

ДОБРОБУТ – ГОЛОВНИЙ ФАКТОР ДОВШОЇ МОЛОДОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

Гортаючи старі сімейні фотоальбоми чи переглядаючи чорно - біле кіно, зчаста ловимо себе на думці,

що люди на цих кадрах виглядають значно старшими за своїх сучасних ровесників. Але чому це саме так?

 

Як пише видання IFL Science, розібратись у цьому спробував блогер Майкл Стівенс, який веде просвітницький Youtube-канал Vsauce. І він знайшов цілий перелік чинників, які могли впливати на цей процес.

За його даними, темпи старіння людини і дійсно змінились за останні 100 років через ріст загального рівня добробуту, покращення охорони здоров'я та вибір способу життя. Звісно, вони все неоднакові у різних частинах світу та між людьми, що мають різний дохід та роботу. Але загальну тенденцію можна простежити цілком чітко.

Також цю тему вивчала команда дослідників, яка опублікувала результати своєї роботи у 2018 році. Вони проаналізували зміни, пов’язані із біологічним старінням, наприклад, показники кров’яного тиску та функцію легень залежно від хронологічного віку у період між 1988 та 2010 роками. З’ясувалось, що навіть на цьому досить короткому проміжку відмінності виявились значущими. Ті, хто народились пізніше, старіли повільніше, ніж їхні попередники в аналогічному віці. "За останні 20 років біологічний вік населення США, мабуть, зменшився для чоловіків і жінок у всьому віковому діапазоні", – зазначили автори роботи.

При цьому вони відзначили, що ступінь змін не був однаковим для чоловіків і жінок або за віком. Так у молодих чоловіків сповільнення старіння відбувалось більш помітними темпами порівняно з молодими жінками. Це може пояснити, чому смертність у молодому віці швидше скорочується саме для чоловіків, ніж для жінок. Крім того, покращення були більш значними для людей похилого віку, ніж для молодих людей.

У дослідженні особлива увага приділялася факторам способу життя, таким як куріння, що частково пояснює, чому розрив між біологічним віком чоловіків і жінок скоротився: чоловіки стали менше курити, а жінки практично вирівнялись із ними за цих показником. Також свій вплив справив прийом ліків для поліпшення здоров’я.

Але чимало чинників все ж пройшли повз увагу дослідників. Наприклад, вони не змогли перевірити поліпшення умов життя в ранньому віці та до народження, а також зниження частоти інфекційних захворювань. Хоча ці фактори можуть відігравати роль у тому, чому люди з минулого виглядають для нас старшими, це далеко не все.

Згідно з даними блогера Vsauce, важливим фактором поруч із поліпшенням догляду за зубами та використанням сонцезахисного крему, може спрацьовувати наше упередження щодо моди попередніх десятиліть. Ми часто психологічно пов’язуємо такі речі зі старшим віком. Це можна пояснити на прикладі сорочки, яку умовно ваш батько носить ще з 1972 року. Ми заднім числом пов’язуємо її зі старістю, навіть коли дивимося на фотографії об'єктивно молодих людей 1972 року в тій самій сорочці.

Раніше OBOZREVATEL розповідав, що учені розкрили важливий секрет привабливості людей.

 

За джерелом:

https://soc.obozrevatel.com/ukr/chomu-ranishe-lyudi-viglyadali-starshimi-vcheni-poyasnili-fenomen.htm?utm_medium=referral&utm_source=idealmedia&utm_campaign=obozrevatel.com&utm_term=1286752&utm_content=10556542

 

Фото – Обозреватель/Фейсбук

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

Переглядів: 103 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 04.05.2024, 12:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 5
Гостей: 4
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024