Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Серпень » 12 » Міжнародний день молоді та День молоді України
11:08
Міжнародний день молоді та День молоді України

 

МОЛОДІСТЬ МИЛА – ТИ  ЩАСТЯ  МОЄ!

 

 

 

Молодість — це особлива пора, коли людина відчуває в собі невичерпну силу й енергію.

 12 серпня в деяких країнах відзначають Міжнародний день молоді (International Youth Day).

 

 

Про це пише інформаційний портал - https://daytoday.ua

Лише в молоді роки для нас немає нічого неможливого, а кожен новий день приносить надію, розвиток, сміливі мрії та радість життя. Від того, якою є молодь, залежить майбутнє кожної держави — недарма в будь-якому суспільстві молодим відведено роль ентузіастів, ідеалістів та реформаторів, тобто, по суті, прогресивної рушійної сили.

Міжнародний день молоді було затверджено ще на початку зими 1999 року Генеральною Асамблеєю ООН за ініціативи Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді (проведена у Лісабоні у 1998 році). Вперше його святкування відбулося у 2000 році.

В Україні, як і в усьому світі, розуміють важливу роль юнаків та дівчат, тому їм присвячується особливий день, який раніше відмічали кожного року в останню неділю червня, а з 2022 року згідно указу Президента України від 1 січня 2022 року День молоді України об’єднали з Міжнародним днем молоді.

 

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ МОЛОДІ УКРАЇНИ?

 

 

 

 

 

 

 

Психологи й соціологи почали виділяти молодь як вікову групу з певними потребами та проблемами лише на початку XX століття. Натомість політики завжди розуміли, що жодна революція не може перемогти без ефективної організації та мобілізації молодого покоління. Тому, починаючи з 1917 року, більшовики, які прийшли до влади в Російській імперії, почали активно залучати молоду енергію до суспільних процесів.

При цьому нова влада одразу почала з молодіжних об’єднань — вже у 1918-му було засновано Російський комуністичний союз молоді, тобто комсомольську організацію. На неї покладалися ідеологічні завдання та підготовка молодих людей до служби у війську, адже на території колишньої Російської імперії саме розгорілася громадянська війна.

В той період саме молодь показувала найвищу здатність до самопожертви в ім’я своїх ідеалів. Звісно, в кожної нації є свої молоді герої, зокрема, для України яскравим прикладом таких є кількасот студентів, які ціною власного життя призупинили наступ армії більшовиків на Київ у бою під Крутами. 

 

МОЛОДІ АКТИВІСТИ

 

Після закінчення громадянської війни влада СРСР відвела для молоді роль активних розповсюджувачів своєї ідеології. Молоді активісти – комсомольці були готовими працювати будь-де — ліквідовувати безграмотність в селах, проводити просвітницьку роботу, невтомно будувати заводи, фабрики та метрополітени. 

Дуже популярними на той час були так звані «ударні зобов’язання», які мали встановлювати для себе за мету молоді робітники та бригади, що складалися з молоді. Часто такі зобов’язання приймалися у формі соціалістичного змагання  з іншими бригадами чи підприємствами.

 

ВІЙСЬКОВЕ ТА СПОРТИВНЕ ВИХОВАННЯ

 

Значну увагу держава приділяла військовому та спортивному вихованню молоді. Майже кожне підприємство мало свою спортивну команду, крім того, діяли численні військові товариства та гуртки. До початку війни 1941 року радянська молодь була досить активно залучена у військово-оборонну підготовку.

В перші дні війни лише в Києві було мобілізовано 40 тисяч молодих людей, більшість з яких пішли на фронт добровольцями. Всього за воєнні роки особовий склад армії на чверть складався з комсомольців,  а серед Героїв Радянського Союзу, які отримали це звання під час війни, було 52% людей у віці до 25 років.

 

МОЛОДЬ У ПОВОЄННІ РОКИ

 

В повоєнні роки молодь стала базовою силою для відновлення промисловості та сільського господарства. Так, в 1954 році влада звернулася до молодих людей з проханням допомогти в освоєнні цілинних земель. Тисячі юнаків та дівчат  відгукнулися на цей заклик попри неймовірні труднощі, з якими були пов’язані умови життя й роботи у Поволжі, Казахстані та Сибіру. 

Назву Всесоюзного ударного комсомольського будівництва в 1970-х роках отримало спорудження Байкало-Амурської магістралі, на якому завзято працювали студентські загони з усіх союзних республік. Звісно, не можна стверджувати, що БАМ збудовано виключно руками молоді, але, без сумніву, саме молодь була основною робочою силою. Інша справа, що доцільність цього масштабного проекту пізніше стали піддавати великим сумнівам.

 

МІЖНАРОДНИЙ ЮНАЦЬКИЙ ДЕНЬ

 

Щодо молодіжних святкових днів, то ще з 1917 року в більшовицькій Росії почали відзначати Міжнародний юнацький день, який було засновано у 1915-му Міжнародною соціалістичною конференцією молоді. Свято мало на меті об’єднати молоде покоління на протест проти імперіалістичної війни, яка тоді охопила світ.

Міжнародний юнацький день в СРСР відзначали аж до 1945 року — зазвичай влаштовували мітинги й демонстрації, а також приурочували до свята трудові рекорди.

 

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МОЛОДІ

 

 

 

 

 

 

В листопаді 1945 року рішенням Всесвітнього конгресу демократичної молоді замість Міжнародного юнацького дня було впроваджено нове свято — Всесвітній день молоді, який належало відзначати 10 листопада.  Проте в СРСР хотіли мати святковий день, заснований на власних традиціях. Результатом стало рішення радянського уряду від 1958 року, яким остання неділя червня була проголошена Днем радянської молоді.

Звісно, святковий день складався не тільки з офіційних заходів. До події присвячувалися й розважальні програми — музичні та спортивні фестивалі, різноманітні конкурси. Для юнаків і дівчат це був приємний привід зібратися з друзями, влаштувати пікнік, а ввечері відвідати кіно й танцмайданчик — тобто весело провести вихідний день.  

Після розпаду Радянського Союзу зникло багато святкових днів, проте День молоді перейшов у календарі вже незалежних країн. В Україні дата залишилася незмінною — свято відзначають в останню червневу неділю, але вже без ідеологічного навантаження.

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ЦІ СВЯТКОВІ ДНІ

 

- Люди якого віку вважаються переважно молодими?

- В різних країнах щодо цього прийнято різні норми. Законодавство України визначає молодь як людей віком від 14 до 35 років, проте зараз є наміри обмежити ці вікові рамки до 29 років. ООН відносить до категорії молоді населення від 15 до 24 років.

- Який відсоток населення світу припадає на молодих людей?

- За статистикою ООН, людей віком від 15 до 24 років у світі налічується 1,2 мільярда, тобто 16% населення планети. Передбачається, що до 2030 року чисельність цієї вікової групи зросте на 7%.

- Чи існує День молоді на всесвітньому рівні?

- Так, це свято має назву Міжнародного дня молоді. Воно було засновано Генасамблеєю ООН у 1999 р.   й щорічно відзначається 12 серпня.

- Яке молодіжне об'єднання в Україні наразі є найбільшими?

- Це Національне українське молодіжне об’єднання, створене в 2019 році з восьми найбільших молодіжних організацій нашої країни. Метою об’єднання є розробка ефективної молодіжної політики та забезпечення представництва молоді в суспільному житті.

- Які державні органи в нашій країні є відповідальними за молодіжну політику?

- На центральному рівні цим питанням займається Міністерство молоді та спорту України.

 

ЯК СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ МОЛОДІ УКРАЇНИ?

 

Цього дня українські юнаки й дівчата приймають вітання від рідних, друзів, колег, керівництва та навіть державних службовців найвищого рангу, які публікують свої святкові побажання в соціальних мережах. 

Існує чимало способів весело провести День молоді, оскільки зазвичай цій події присвячується чимало розваг на будь-який смак — концерти, флешмоби, спортивні змагання, майстер-класи, виставки, музичні фестивалі та інші цікаві заходи.

Останнім часом святкування Дня молоді має помітну соціальну складову — часто проводяться благодійні акції, кошти від яких спрямовуються на підтримку молодих людей, які потрапили в складні життєві обставини, наприклад, потребують дорогого лікування. 

Багато молодих українців планують до цього свята короткі туристичні мандрівки у ще незвідані міста нашої країни, тим більше що літня погода надзвичайно сприяє комфортним подорожам. В цей день парки, пляжі та заміські мальовничі пейзажі приваблюють до себе дружні компанії, адже пікніки на природі давно стали звичним способом відсвяткувати День молоді.

Вечірні розваги цього дня традиційно відбуваються в кав’ярнях, клубах та інших розважальних закладах, де влаштовують святкові дискотеки з конкурсами, вікторинами та феєрверками.

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Це позитивне свято сприяє дружньому спілкуванню, цікавому відпочинку на свіжому повітрі та новим знайомствам. Також до Дня молоді на державному та місцевому рівнях часто присвячують відкриття нових молодіжних центрів та презентації програм, спрямованих на покращення соціального становища молоді. Ці події активно висвітлюються в засобах масової інформації. 

Проте День молоді є приводом і для обговорення численних проблем, з якими доводиться стикатися українській молоді. Чи не найболючішою з них є еміграція молодого покоління українців за кордон — спершу на роботу, а згодом і на постійне проживання. Також не секрет, що рівень української освіти загалом відстає від рівня освіти в розвинених країнах, тому дедалі більше українських студентів розпочинають своє навчання саме в закордонних університетах.

Проблемою в Україні є й придбання житла, особливо важливого для молодих сімей. Через високу вартість банківських кредитів молодь змушена десятиліттями накопичувати кошти на власний будинок чи квартиру і далеко не завжди такі старання закінчуються успішно. Своєю чергою, постійні матеріальні труднощі не сприяють підвищенню рівня патріотизму серед нашого молодого покоління.

В результаті Україна невпинно втрачаючи  енергію й завзяття юних, зрештою втрачає важливий інтелектуальний та робітничий потенціал. Тому День молоді важливий як нагадування державній владі про необхідність більшого сприяння молодому поколінню країни, а також початку дієвих кроків для досягнення цієї мети.

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

Переглядів: 99 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 05:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024