Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Серпень » 23 » День Держаного Прапора України
20:03
День Держаного Прапора України

ПРАПОР – СИМВОЛ НАШОЇ НАЦІЇ

 

 

 

 

 

 

«Ми українці і ми цим пишаємося. З Днем державного прапору — символом нашої нації, історії та духовності!» - Такими словами привітали сьогодні у Національному комітеті ТЧХУ громадян нашої держави на своїй офіційній сторінці у соцмережі  Фейсбук.

 

Ми приєднуємося до цих привітань! А принагідно, нагадаємо історію та передісторію національного українського прапора, як це викладено фахівцями у https://daytoday.ua

 

Здавалося б, неможливо вмістити в одному об’єкті історію, політику та духовність країни. Втім, така річ існує — це державний прапор, який  для кожної нації є способом представити себе у світі. Прапор демонструє, що країна незалежна, займає гідне місце серед інших держав, поважає свою історію та дбає про майбутнє. Всередині держави національний стяг об’єднує людей  у важкі часи, а повага до нього у всі часи вважалася виявом патріотизму. Не є виключенням і український прапор, на честь якого 23 серпня наша країна щороку відзначає свято — День Державного Прапора України. Наш синьо-жовтий стяг цінний для нас своєю історією, а також жертвами, які були принесені  заради нього.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Відомо, що прапори існували ще в давніх культурах, проте неможливо визначити, де саме вони з’явилися вперше. Найдавнішими дослідники вважають прапори Давнього Китаю, Індії часів Махабхарати, Персії періоду правління Кіра Великого, а також Римської імперії. Зазвичай знамена використовували у військових походах та битвах. В середні віки прапори стали способом ідентифікації особистості — в Європі їх мали лицарі, в Японії — самураї, а в Китаї — генерали імператорської армії.

Існує думка, що власне національні прапори беруть початок від мореплавців, бо з часів Христофора Колумба було прийнято вивішувати на щоглах знамена, що демонстрували приналежність корабля певній країні чи місту, а також його військовий чи торговельний статус. На суходолі прапори стали використовувати як символ  перемоги у битві, тому кожна з ворогуючих сторін намагалася захопити стяг супротивника. 

ПРАПОРИ РУСІ-УКРАЇНИ

На прапорах Русі певний час домінували червоні й білі кольори, про що є свідчення в «Слові о полку Ігоревім». Пізніше, особливо після встановлення християнства, набули переваги сині та жовті барви, але єдиного державного прапора тоді не існувало — кожне зі знамен символізувало владу окремого князя. 

В XIII – XIV століттях на українських землях з’явилися чотирикутні прапори з вільним кінцем у вигляді клину, на яких було поєднано жовтий і синій колір. Літописці засвідчили їх у 1410 році в бою під польським селом Грюнвальд, що увійшов в історію як «Битва народів» або «Грюнвальдська битва». 

КОРОГВИ

В часи розквіту козаччини в Україні з’явилися так звані корогви — козацькі стяги. Крім синьо-жовтих, у козаків були червоно-малинові прапори. На початку XVIII століття синє тло прапорів стало переважати, при цьому на ньому зображувалися золотими або жовтими кольорами образи святих, Богородиці, а також хрести.  

Синьо-жовті стяги стали символом відродження української нації — спершу на заході країни, а згодом і на лівобережжі та сході. Під цими знаменами окремі національні корпуси наших співвітчизників воювали в боях Першої світової, також вони майоріли на численних маніфестаціях 1917 року — як символ надії українців на національну автономію.

ПРАПОР УНР

Центральною Радою щойно проголошеної Української Народної Республіки жовто-синій прапор було встановлено в якості державного 22 березня 1918 року. Через кілька тижнів флагманський корабель Чорноморської ескадри підняв цей стяг на своїй щоглі, а потому він з’явився в усіх українських військових частинах. В листопаді 1918–го жовто-синій прапор визнала своїм державним символом Західноукраїнська Народна Республіка, а 20 березня 1920 року — Закарпатська Україна.

ЧАСИ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ

Проте, закріпившись на території України, радянська влада замінила наш історичний стяг на прапор радянського зразка — червоне полотнище з серпом, молотом та п’ятикутною зіркою у верхньому куті. Про українські знамена нагадувала лише синя стрічка, що займала нижню третину полотнища.

Підняття національного прапора за часів СРСР вважалося кримінальним злочином, але це не зупиняло патріотично налаштованих українців, особливо молодь. Відомо чимало випадків, коли за вивішування синьо-жовтих знамен сміливці отримували строки ув’язнення до 15 років, а іноді судді могли винести й смертний вирок. 

Вільніше говорити про український прапор та обстоювати його національне значення почали з кінця 1980-х років, коли вже відчувався неминучий крах радянської системи. В березні 1990 року депутати Тернопільської міськради встановили над своєю будівлею синьо-жовтий прапор поряд з прапором УРСР, в квітні український стяг замайорів над Львівською  Ратушею. 

ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ УКРАЇНИ

16 липня 1990 року Україна отримала ухвалену парламентом Декларацію про державний суверенітет, а 24 липня національний стяг встановили біля Київської міської ради, знов-таки поряд з червоним, радянським. Спостерігати за підняттям українського прапора тоді зібралося 30 тисяч люду. 

В серпні 1991-го, після спроби державного перевороту в Москві, український парламент зібрався на надзвичайну сесію. Члени партії «Народний Рух» принесли  в зал засідань синьо-жовте знамено, а 4 вересня його було встановлено над куполом Верховної Ради. На початку 1992 року, з метою офіційного затвердження кольорів нашого прапора, парламентарями було прийнято постанову «Про державний прапор України». 

Загальнодержавне свято — День Державного Прапора України  — ми отримали  в 2004 році, і своєю датою — 23 серпня — воно нагадує про той день, коли український прапор вперше було внесено до залу засідань українського парламенту. 

ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ В ІСТОРІЇ

1410 - 15 липня

Українські військові формування під жовто–синіми прапорами в складі армії Великого князівства Литовського були учасниками Грюнвальдській битви проти лицарів Тевтонського ордену.

1918 - 22 березня

Центральна Рада УНР затвердила в якості державного жовто-синій прапор.

1990 - березень

В українських містах почали встановлювати національні прапори на будівлях установ місцевої влади.

1990 - 24 липня

Київську міську раду увінчали українським синьо-жовтим стягом.

1992 - 28 січня

Українським парламентом прийнято постанову «Про державний прапор України».

2004 - 23 серпня

До українського календаря святкових подій додалося загальнодержавне свято — День Державного Прапора України.

ТИПОВІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ЦЕЙ ДЕНЬ

- Яке значення мають кольори на нашому прапорі?

- В езотеричному плані жовта або золота барва відповідає за творчу та духовну енергію, а синя — за свободу вибору, якою наділені всі люди. В давніх українських традиціях сині та жовті відтінки означають воду й Сонце,  а також жіноче й чоловіче начало. В сучасному значенні кольорову гамму нашого прапору прийнято вважати символами чистого блакитного неба та золотого хлібного поля.

- Коли український прапор набув сучасного вигляду?

- Перше документальне свідчення про такий прапор належить до 1848 року — революція, що почалася тоді в Австрійській імперії, стала поштовхом до зростання національного руху в Україні, і  на Львівській ратуші вперше з’явився синьо-жовтий стяг сучасного вигляду, тобто з двох горизонтальних смуг. 

- В якому місті України за часів СРСР було вперше піднято національний стяг над офіційною установою?

- Таким містом є Стрий, що знаходиться на Львівщині. Там встановили синьо-жовте знамено над адміністративною будівлею міської ради 14 березня 1990 року . В момент підняття прапору над дахом будівлі пролетів ключ лелек, що було сприйнято присутніми як добрий знак.

- Які країни, крім нашої, мають прапор в синьо-жовтих кольорах? 

- Серед таких держав — Швеція, на синьому тлі її прапора зображено хрест жовтого кольору. Прапор Казахстану має блакитний фон, а на ньому — жовті сонце, орел та національний орнамент. На прапорі Барбадосу дві сині смуги та одна жовта, на якій присутній тризуб, схожий на тризуб Посейдона. Також прапори в синьо-жовтій кольоровій гаммі мають Боснія і Герцеговина та Палау.

- Звідки походить думка про те, що на українському прапорі зверху має бути жовта смуга, а не синя?

- Ці дискусії пов’язують з гексаграмами китайської Книги змін. Та з них, що відповідає поточному поєднанню кольорів на нашому прапорі, нібито означає занепад, а якщо кольори перевернути, то це поєднання відповідатиме іншій гексаграмі, яка, навпаки, означає розквіт. Проте більшість істориків і науковців вважають це безпідставною маніпуляцією.

- Як відзначити цей День?

- Ця подія з часу свого заснування встигла набути сталих традицій — кожного року зранку 23 серпня в усіх містах нашої країни піднімають Державний Прапор. Відповідну церемонію було офіційно стверджено указом Президента України в 2009 році і відтоді на ній завжди присутні представники місцевої влади, різних об’єднань та організацій, а також пересічні громадяни. Після підняття прапорів святковий день зазвичай продовжується урочистими заходами.

Серед таких заходів — концерти, спортивні змагання, фотовиставки, флешмоби, майстер-класи з народних ремесел, різноманітні дитячі конкурси. До речі, дітям в цей день варто розповісти про основні віхи в історії українського прапора  та про його значення у житті країни. Цьому з радістю допоможуть бібліотеки — до 23 серпня вони щороку готують тематичні книжкові виставки на тему українського державотворення.

Українськими державними прапорами цього дня прикрашено всі адміністративні будівлі,  підприємства, офіси, тож найкращий спосіб долучитися до всенародного святкування очевидний — слід прикрасити синьо-жовтим прапором дах власного будинку, вікно, балкон квартири чи приватне подвір’я. Вечір цього святкового дня люди найчастіше проводять, відпочиваючи у дружніх компаніях, адже наступний день — 24 серпня — є також державним святом та загальним вихідним. 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Раніше багато українців сприймали національний прапор як суто офіційний державний символ, що представляє нашу країну в міжнародному середовищі. Звісно, ми знали, що синьо-жовтий стяг має багатовікову й часто трагічну історію, але в звичайному житті пишалися ним здебільшого під час Олімпіади та інших спортивних змагань, коли його підняття означало перемогу наших спортсменів. 

Ставлення до власного прапора в нашій країні змінилося разом з Революцією Гідності та подіями, що відбулися після неї. Українці відчули, що прапор значить для них набагато більше — він уособлює свободу, силу, гідність, перемогу над ворогом. І ось ми вже звикли бачити національні прапори не тільки на адміністративних  будівлях, але й на дахах приватних будинків чи балконах багатоповерхівок. Це означає, що прапор дійсно об’єднує державу і дає змогу кожному громадянину демонструвати належність до числа патріотів України. 

День Державного Прапора — важлива подія, і вона не тільки підкреслює значущість цього символу, але й знайомить з історією української держави дітей та молодь, а також вчить поважати людей, завдяки яким над нами можуть вільно майоріти наші синьо-жовті знамена. 

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-derzhavnoho-prapora-ukrainy/

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

Переглядів: 112 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 11:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024